Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kök

Ska du bygga nytt kök eller renovera det gamla? Det finns mycket pengar att spara om du monterar det nya köket själv – och det behöver inte kräva någon enorm insats för att få ett slitet kök att se som nytt ut. På dessa sidor ger vi dig tips och instruktioner.

Gör det själv-köket

Köket är ett av hemmets viktigaste rum. Köket sätter ramen för matlagningen och är för många familjer den naturliga samlingspunkten. Därför finns kök också i en mängd olika varianter, allt ifrån ganska små, billiga kök till stora umgängeskök med köksö och matplats.

Oavsett om du ska bygga ett nytt kök eller renovera det gamla köket så finns det massor av möjligheter att göra det själv.

Om du vill göra ett billigt kök

Köket räknas av många, tillsammans med badrummet, som ett av husets dyraste rum att renovera eller bygga. Till ett kök ska det investeras i skåp, hyllor, bänkskiva, blandare, spis, vitvaror och mycket annat. Det kan bli en kostsam affär. Men det behöver inte vara så. Du kan enkelt tillverka ett billigt kök, men det kräver tålamod och fingerfärdighet. Det finns många begagnade kök till salu. En del kök är även helt gratis om man kan tänka sig att själv montera ner det hos säljaren. Ett annats sätt att skaffa sig ett billigt kök är genom att renovera sitt gamla.

LÄS OCKSÅ: 3 smarta appar till ditt kök

Renovering av gammalt kök

Har du ett gammal kök som behöver en renovering kan du enkelt ge dig i kast med uppgiften. En renovering av köket är både billigare och mindre omfattande än att bygga upp ett helt nytt kök. Nya köksluckor, en burk färg och en grundlig inoljning av bänkskivan – eller kanske en ny – kan göra underverk.

Montering av kök

Du kan enkelt sätta upp köket själv men det kräver precision och tålamod. För det första ska du se till att sockeln är helt i nivå. En skev sockel fortplantar sig hela vägen genom köket och kan innebära att luckorna blir sneda och att lådorna inte går att föra in som de ska. Men gör du sockeln precis enligt regelboken så kan de flesta montera underskåp och lägga på en bordsskiva.

De mest populära köksartiklarna

Nedan hittar du en lista över några av de mest populära gör-det-självartiklarna inom kökskategorin:

LÄS OCKSÅ: våra artiklar om köksfläktar och hur du monterar en köksfläkt

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka