Kök

Renovering av köket är något utöver det vanliga. Hos oss får du hjälp med både planering, inredning och materialval. Och du hittar byggbeskrivningar till allt från att måla om gamla luckor till omfattande renovering eller montering av nytt kök från grunden.

Alle artiklar

Gör det själv-köket

Köket är ett av hemmets viktigaste rum. Köket sätter ramen för matlagningen och är för många familjer den naturliga samlingspunkten. Därför finns kök också i en mängd olika varianter, allt ifrån ganska små, billiga kök till stora umgängeskök med köksö och matplats.

Oavsett om du ska bygga ett nytt kök eller renovera det gamla köket så finns det massor av möjligheter att göra det själv.

Om du vill göra ett billigt kök

Köket räknas av många, tillsammans med badrummet, som ett av husets dyraste rum att renovera eller bygga. Till ett kök ska det investeras i skåp, hyllor, bänkskiva, blandare, spis, vitvaror och mycket annat. Det kan bli en kostsam affär. Men det behöver inte vara så. Du kan enkelt tillverka ett billigt kök, men det kräver tålamod och fingerfärdighet. Det finns många begagnade kök till salu. En del kök är även helt gratis om man kan tänka sig att själv montera ner det hos säljaren. Ett annats sätt att skaffa sig ett billigt kök är genom att renovera sitt gamla.

LÄS OCKSÅ: 3 smarta appar till ditt kök

Renovering av gammalt kök

Har du ett gammal kök som behöver en renovering kan du enkelt ge dig i kast med uppgiften. En renovering av köket är både billigare och mindre omfattande än att bygga upp ett helt nytt kök. Nya köksluckor, en burk färg och en grundlig inoljning av bänkskivan – eller kanske en ny – kan göra underverk.

Montering av kök

Du kan enkelt sätta upp köket själv men det kräver precision och tålamod. För det första ska du se till att sockeln är helt i nivå. En skev sockel fortplantar sig hela vägen genom köket och kan innebära att luckorna blir sneda och att lådorna inte går att föra in som de ska. Men gör du sockeln precis enligt regelboken så kan de flesta montera underskåp och lägga på en bordsskiva.

De mest populära köksartiklarna

Nedan hittar du en lista över några av de mest populära gör-det-självartiklarna inom kökskategorin:

LÄS OCKSÅ: våra artiklar om köksfläktar och hur du monterar en köksfläkt