9 enkla lösningar för nya köksluckor

Ska du renovera köket finns det knappast något som ger lika stor effekt som "nya" köksluckor. Här får du 9 förslag på hur du enkelt och billigt fräschar upp de befintliga luckorna.

Det finns mycket du kan göra om du är trött på ditt kök. Nya luckor gör en enorm skillnad.

Det är inget fel på köket. Allt fungerar som det ska. Det är bara lite slitet och trist. Som tur är finns det många sätt att fräsha upp köket på, så att det ser nytt ut igen. Nya luckor och lådfronter gör en stor skillnad, och det behöver varken vara dyrt eller svårt.

Vi visar 9 olika möjligheter du har för att renovera fronterna, och här finns någonting för alla smaker.

 1. Snabbmåla luckorna med sprutpistol
 2. Rolla dig till ett nytt kök
 3. Få luckorna sprutmålade av ett proffs
 4. Luckor och skåp utan handtag
 5. Gör egna vackra spegelluckor
 6. Få vackra fronter med folie
 7. Piffa upp köket med snickerier
 8. Helt nya luckor
 9. Byt ut de gamla handtagen

1. Snabbmåla luckorna med sprutpistol

Om du vill måla luckorna själv går det snabbt med en sprutpistol. Det kräver lite övning, men resultatet kan bli riktigt bra med 3-4 lager färg. Sprutpistolen ska hållas vinkelrätt och föras i ett jämnt tempo med samma avstånd till ytan. Kom ihåg att luckan ska vara grundmålad, spacklad och slipad, och var noggrann med avtäckningen.

Spruta på färgen i ett tunt lager med vågräta drag. Måla hela vägen ut över kanten innan pistolen förs tillbaka. Vänta 3-5 minuter, och spruta nästa lager med lodräta drag.

2. Rolla dig till ett nytt kök

Har du inte lust att sprutmåla luckorna är rollern en billig och bra lösning. En korthårig roller ger en slät och vacker yta.

1

Rengör noggrant. Använd en blandning av vatten och grundrengöring och torka av efteråt med rent vatten.

2

Slipa fronterna. Fint slippapper, korn 120-180, ger ett vackert resultat. Börja med grövre slippapper om ytan är mycket sliten.

3

Måla luckorna. Måla flera gånger, och med mellanslipningar med korn 120, för att få ett riktigt vackert resultatet.

3. Få luckorna sprutmålade av ett proffs

Istället för att göra det själv kan du få luckorna sprutmålade hos en industrilackerare, om du vill ha perfekt finish snabbt och lätt. Du kan vanligtvis välja mellan de flesta NCS- eller RAL-färgerna.

Räkna med ett pris på minst 10.000 kronor, beroende på hur många luckor och fronter du har. Du sparar pengar om du monterar av fronterna och tar av handtagen.

Industrilackeraren kan:

• Slipa ytorna så att den nya färgen fäster ordentligt.
• Sprutmåla med grundfärg på en eller bägge sidor.
• Sprutmåla med en täckfärg i den kulör du önskar.
• Ha luckorna/fronterna redo för leverans så snart färgen torkat.

4. Luckor och skåp utan handtag

Istället för att sätta nya handtag på lådor och luckor kan du ändra kökets utseende och funktion rejält.

Ta bort de gamla handtagen, spackla så att skruvhålen inte syns och borra ut för ett integrerat grepp, så att du lättare kan öppna en låda eller ett skåp.

Du kan dessutom montera öppningsbeslag eller trycklås i skåpen, så att luckorna kan öppnas med ett lätt tryck. Kontrollera att beslagen passar ditt kök.

5. Gör egna vackra spegelluckor

Om du inte tycker det räcker med ny färg på lådfronter och luckor kan du gå mer kreativt till väga. Spegelluckor osar av nostalgi och passar särskilt bra till ett kök i lantlig eller rustik stil. Du kan själv förvandla helt vanliga luckor till spegelluckor med profillister t.ex.

1

Gör en ritkloss som kan föras längs luckornas yttersidor. Använd den till att markera listplaceringen på de fyra hörnen.

2

Mät listerna och såga dem i 45 graders vinkel. Stryk trälim på listernas baksidor och lägg dem på de markerade punkterna.

3

Fäst listerna med rundhövdade stift. Ritklossen säkerställer ett korrekt avstånd parallellt med luckans ytterkant.

4

Slå i stiften i listen. Men slå inte i dem helt. När du har ett par millimeter kvar försänker du stiftens huvud med en dorn.

6. Få vackra fronter med folie

Fula fronter kan fräschas upp med självhäftande folie. Det är lätt om ni är två som hjälps åt, och det kostar 1.000 kronor. Här har vi använt FasCal från Avery Dennison. Rengör och slipa fronterna först.

1

Skär till den självhäftande folien så att den sticker ut 5-6 cm över kanterna på luckan. Dra av ett par cm skyddspapper och vik folien bakåt.

2

Rulla folien på ett papprör, och limma fast det bara stycket på luckans baksida. Rulla ut folien medan din medhjälpare fuktar ytan med en trasa med vatten och diskmedel och drar av skyddet. Kapa folien vid kanterna med en vass, vinklad kniv.

7. Piffa upp köket med snickerier

Arkitektritade luckor, vackert sammanfogade trälådor och särskilt utvalda material. Ett antal köks- och arkitektfirmor har specialiserat sig på att tillverka fronter och luckor till Ikeas köksskåp.

Du kan således få ett unikt snickarkök utan att behöva betala en förmögenhet. Räkna med priser på minst 15.000 kr. för fronter och sidobeklädnader.

Det finns ett stort, spännande utbud på nätet, och när du väl har bestämt dig krävs ingen stor insats från din sida:

• Mät köket och planera inredningen.
• Gör en skiss av köket med mått.
• Markera om luckorna ska vara höger- eller vänsterhängda.

8. Helt nya luckor

Du kan köpa nya fronter hos flera köksleverantörer, bland annat HTH och Ikea. Fronterna passar nästan alla kök, om inte köket är uråldrigt.

Mät skåpens och lådornas höjd noggrant innan du köper nya luckor. Luckorna till ett underskåp är oftast 70 - 80 cm höga.

Om du vill ha tre lådor istället för fyra, eller tvärtom, måste du bara vara säker på att fronternas totala höjd inte överstiger underskåpets höjd.

9. Byt ut de gamla handtagen

Det känns som en väldigt liten, nästan obetydlig förändring, men nya handtag till lådor och skåp påverkar köket en hel del.

Det kostar inte så mycket, och kan göras på en eftermiddag. Du gör det lätt för dig själv om du väljer nya handtag som passar de gamla handtagens hål. Annars måste du borra nya hål, spackla igen de gamla, och måla fronterna för att få ett snyggt resultat.

1

Märk ut på en liten plywoodbit eller liknande exakt var hålen till handtagen är placerade. Sätt en list på plywoodbiten, så har du en mall som gör det enkelt att markera var det ska borras.

2

Skruva fast handtagen när du har borrat hålen. Det ingår vanligtvis lämpliga skruvar när du köper nya handtag. Mallen du byggde tidigare kan användas till både luckor och lådor.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Köksluckor och fronter