Få ordning på din beläggning
Oavsett om du ska anlägga en uteplats av sten, en trädgårdsgång genom trädgården eller en ny uppfart så är det viktigt att du har koll på hur du ska lägga din beläggning.
För när du lägger sten eller plattor är det inte bara att få underlaget plant och sedan lägga beläggningen ovanpå.
Underlaget till din beläggning
Innan du lägger din beläggning bör du känna till vilken jord som ligger omkring den stenbelagda ytan. Är den sandblandad eller på något annat sätt bra dränerad, så att regnvatten snabbt rinner undan, är kraven inte lika höga på att ha ett gediget underlag under beläggningen.
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är om beläggningen ska tåla tung trafik. Ska du bara gå eller köra med skottkärra på din beläggning är kraven kring dess uppbyggnad mindre, än om beläggningen skulle behövt klara av vikten av en bil.
När du gräver ut till en beläggningen ska du så gott du kan få bort all mulljord. Du ska ner till den tunga, ljusbruna råjorden. Det är det mest idealiska, men i ett område med sandjord får du gräva i oändlighet innan du når denna råjord. På andra ställen ska du ta dig igenom ett metertjockt lager jord, vilket ingen rekommenderar. I stället bör du kompensera genom att packa jorden väl och ev. lägga ett lager sand i botten, innan du lägger din beläggning.
Vilken typ av beläggning
Det är skillnad på om din beläggning ska utgöra en trädgårdsgång, eller om det är en ny uppfart du ska anlägga. Beläggningen på en uppfart ställer högre krav på förarbetet än trädgårdsgången, där beläggningen inte blir utsatt för samma påfrestningar.
Är du trött på att rensa ogräs mellan stenarna på din beläggning kan du välja att använda en “gräsarmering” på din uppfart. Det ger en stark och grön uppfart istället för ändlösa rader med sten.
En annan fördel med att anlägga en uppfart med gräsarmering är att gräsarmeringen är mycket bättre på att leda bort vatten från ett skyfall än en vanlig “tät” beläggning.
Läs mer om gräsarmering
Gräsarmering finns i många varianter och du bör överväga hur mycket du kommer belasta din gräsarmering. Ska du gå mycket på din gräsarmering, välj då en variant där området med gräs är mindre. Ska du köra på din gräsarmering ska du välja en variant där det är mer gräs i din gräsarmering.
Läs också: Gräs du kan köra på!
Beläggningen rör sig
Ett av de mest vanliga problemen med en beläggning är att beläggningen rör sig. Och om det handlar om en uppfart kan beläggningen också få hjulspår, om beläggningen börjar röra på sig.
Som tur är går det att säkra din beläggningen från att röra på sig med hjälp av kantsäkring. Med en väl utförd kantsäkring kan du vara säker på att din beläggningn kommer ligga snyggt i många år. Det är viktigt att du bygger din kantsäkring innan du lägger själva beläggningen.
Redaktionen rekommenderar: Kantsäkring av uppfarten
Slopa fiberduken under din beläggning
Det är mycket reklam för att använda fiberduk direkt under din beläggning. Du ska inte falla för den frestelsen! Fiberduken gör i bästa fall ingen skillnad för din beläggning och ger i värsta fall en ojämn och svag beläggning. Duken förhindrar nämligen att beläggningen kan packas ner ordentligt i sättgrusen.
Fiberduk säljs bland annat med syftet att förhindra ogräs. Men nästan allt ogräs som hamnar i beläggningens små fogar (2-5 mm) är ogräsfrön som blåsten har fört dit.