Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Beläggning

Här hittar du vägledning och inspiration till beläggning. Se vilken typ av beläggning du ska välja till ditt projekt och få noggrann vägledning till hur du lägger en beläggning så att den håller i många år framöver.

Få ordning på din beläggning

Oavsett om du ska anlägga en uteplats av sten, en trädgårdsgång genom trädgården eller en ny uppfart så är det viktigt att du har koll på hur du ska lägga din beläggning.
För när du lägger sten eller plattor är det inte bara att få underlaget plant och sedan lägga beläggningen ovanpå.

Underlaget till din beläggning

Innan du lägger din beläggning bör du känna till vilken jord som ligger omkring den stenbelagda ytan. Är den sandblandad eller på något annat sätt bra dränerad, så att regnvatten snabbt rinner undan, är kraven inte lika höga på att ha ett gediget underlag under beläggningen.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är om beläggningen ska tåla tung trafik. Ska du bara gå eller köra med skottkärra på din beläggning är kraven kring dess uppbyggnad mindre, än om beläggningen skulle behövt klara av vikten av en bil.

När du gräver ut till en beläggningen ska du så gott du kan få bort all mulljord. Du ska ner till den tunga, ljusbruna råjorden. Det är det mest idealiska, men i ett område med sandjord får du gräva i oändlighet innan du når denna råjord. På andra ställen ska du ta dig igenom ett metertjockt lager jord, vilket ingen rekommenderar. I stället bör du kompensera genom att packa jorden väl och ev. lägga ett lager sand i botten, innan du lägger din beläggning.

Vilken typ av beläggning

Det är skillnad på om din beläggning ska utgöra en trädgårdsgång, eller om det är en ny uppfart du ska anlägga. Beläggningen på en uppfart ställer högre krav på förarbetet än trädgårdsgången, där beläggningen inte blir utsatt för samma påfrestningar.

Är du trött på att rensa ogräs mellan stenarna på din beläggning kan du välja att använda en “gräsarmering” på din uppfart. Det ger en stark och grön uppfart istället för ändlösa rader med sten.

En annan fördel med att anlägga en uppfart med gräsarmering är att gräsarmeringen är mycket bättre på att leda bort vatten från ett skyfall än en vanlig “tät” beläggning.

Läs mer om gräsarmering

Gräsarmering finns i många varianter och du bör överväga hur mycket du kommer belasta din gräsarmering. Ska du gå mycket på din gräsarmering, välj då en variant där området med gräs är mindre. Ska du köra på din gräsarmering ska du välja en variant där det är mer gräs i din gräsarmering.

Läs också: Lägg en grön infart

Beläggningen rör sig

Ett av de mest vanliga problemen med en beläggning är att beläggningen rör sig. Och om det handlar om en uppfart kan beläggningen också få hjulspår, om beläggningen börjar röra på sig.

Som tur är går det att säkra din beläggningen från att röra på sig med hjälp av kantsäkring. Med en väl utförd kantsäkring kan du vara säker på att din beläggningn kommer ligga snyggt i många år. Det är viktigt att du bygger din kantsäkring innan du lägger själva beläggningen.

Redaktionen rekommenderar: Kantsäkring av uppfarten

Slopa fiberduken under din beläggning

Det är mycket reklam för att använda fiberduk direkt under din beläggning. Du ska inte falla för den frestelsen! Fiberduken gör i bästa fall ingen skillnad för din beläggning och ger i värsta fall en ojämn och svag beläggning. Duken förhindrar nämligen att beläggningen kan packas ner ordentligt i sättgrusen.

Fiberduk säljs bland annat med syftet att förhindra ogräs. Men nästan allt ogräs som hamnar i beläggningens små fogar (2-5 mm) är ogräsfrön som blåsten har fört dit.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka