GUIDE: Lister till köksbänken

En snygg köksbänk kräver en snygg avslutning mot väggen. Det kan vara en hålkälslist, en kvadratisk list eller kanske bara en fog. Få överblick här!

Det finns många alternativ när du ska välja list till köksbänken.

Här kan du läsa om dina olika valmöjligheter.

SKURLIST

(T.ex. 15 x 27 mm tall, cirka 25 kr/meter)

En traditionell list med neutral utformning. Kan användas till alla sorters köksbänkar. Modellen i tall är hyfsat billig, och den kan målas eller betsas. Några listtillverkare kan leverera skurlister i flera storlekar och i flera träsorter (teak – ask – ek och mahogny m.fl.) Den kan också fås i plast. Listen kan sättas upp utanpå kakel eller vägg.

FÖRDEL: Billig. Flexibel, vilket gör att den kan följa väggar med små ojämnheter.

NACKDEL: Den lilla sluttande överkanten gör att du inte kan sätta upp kakel ovanför i efterhand.

FYRKANTSLIST MED EN RUNDNING

(T.ex. 9 x 27 mm, cirka 15 kr/meter)

Den smala listen ger en nästintill anonym avslutning på bänken. Finns i flera storlekar och träsorter samt vitlackerad. Kan lätt målas eller betsas. Används på slät vägg (vävtapet/målad vägg) eller på kakel. Kan med fördel limmas på.

FÖRDEL: Billig. Mycket flexibel. Kan följa små ojämnheter i väggen, och således limmas helt tätt mot väggen.

NACKDEL: Tunn (9mm) list som bara kan täcka en smal springa mellan bänkskiva och vägg.

KÖKSBÄNKS-HÅLKÄLSLIST

(T.ex. 33 x 33 mm ask, cirka 150 kr/meter)

Denna modell är en speciell köksbänkshålkäl med en smal kant ned mot bänkskivan och en bred kant upptill. Den kan läggas utanpå väggbeklädningen, men den breda överkanten ger dig även möjlighet att sätta kakel ovanpå listen, lägg bara en silikonfog emellan. Listen finns i åtskilliga ädla träsorter. Det finns också symmetriskt byggda, så att listens bägge kanter har samma storlek. Den sorten kan också användas som en vacker fog mellan skiva och vägg.

FÖRDEL: Väldigt snygg övergång i samma träsort som bänkskivan. Möjlighet att sätta upp kakel från listens överkant.

NACKDEL: Ganska dyr.

BAKKANTSHÅLKÄL

(T.ex. 33 x 33 mm ask, cirka 350 kr/meter)

Som namnet antyder ska listen fästas i köksbänkens bakkant, innan bänkskivan monteras. På det viset fortsätter bänkskivan ut i rundningen utan någon synlig kant, och det ser ut som att list och skiva är ett enda stycke. En elegant lösning som kräver stor precision när listen ska monteras. Det görs med skruvar genom listen in i bakkantens mitt. Det ska förborras, och monteringen kräver vattenresistent lim. Den kan användas utanpå, eller som stöd för kakel.

FÖRDEL: Ett mycket elegant sätt att sammanfoga bänkskiva och hålkälslist. Köksbänken blir lite djupare (listens tjocklek).

NACKDEL: Dyr. Kräver stor noggrannhet vid montering.

FOG MELLAN BÄNK OCH VÄGG

(T.ex. akrylfog, cirka 50 kronor för en patron).

Vill du inte ha en list mellan bänkskiva och vägg kan du nöja dig med en akryl- eller silikonfog. Metoden gör det möjligt att räta upp förhållandevis stora ojämnheter (ca. 1 cm) i springan mellan bänkskiva och vägg. Täck bänkskiva och vägg med maskeringstejp. Lägg ett bakstopp för fogen, och fyll fogen upp till överkanten av bänkskivan. Jämna till fogen med en gummiskrapa, gärna en med runt hörn så att det bildas en hålkäl i fogmassan.

FÖRDEL: Enkel och billig lösning.

NACKDEL: Fogen (särskilt en vit) och väggen bakom nöts snabbt av fuktiga trasor och rengöringsmedel, och måste efter ett tag bytas ut.

ALLA LISTER ÄR INTE AV TRÄ

Nu för tiden finns en hel del alternativ till de traditionella trälisterna. Listerna kan fås i metall eller laminat som matchar bänkskivan.

De senaste tillskotten är hålkäl- och skurlister i borstat stål och blankpolerat aluminium. De är förhållandevis tunna, hålkälslisten är 14 x 14 mm, så de kommer att ligga som en elegant ”remsa” mot väggen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksbord