Utekök

Med ett bra utekök kan du flytta matlagningen utomhus. Men ska det vara murat eller byggt av trä? Ska det ha inbyggd vask? Och vilken bänkskiva ska du välja? Få inspiration och vägledning till det här.

Se alla våra artiklar om utekök

Bygg ditt eget utekök

Du kan lätt bygga ditt utekök själv. När solen skiner och temperaturen stiger vill vi gärna tända grillen och laga maten utomhus. Och då är det trevligt att ha ett utekök med praktiska lösningar under bar himmel.

I våra bygginstruktioner för utekök blir du guidad, steg för steg, när du bygger ditt utekök. Här kan du också få inspiration till hur ditt utekök ska utformas, för det finns många olika möjligheter. Och du kan enkelt få ett billigt utekök om du bygger det själv och håller dig en av de enklare varianterna.

Hur ska ditt utekök se ut?

Du måste t.ex. ta ställning till vilket material du ska använda till ditt utekök. Det är lättast att bygga ett utekök i trä, men bänkskivan kan gärna vara av ett annat material, som tål väder och vind bättre. Du kan t.ex. gjuta bänkskivan i betong. Du måste också bestämma hur mycket bänkyta du du ska ha, om du ska ha ett utekök med diskho, om grillen ska vara en integrerad del av uteköket, och om det är praktiskt att ditt utekök är täckt, eller mobilt så att du kan rulla det dit kvällssolen skiner.

Utekökets bänkskiva

Det finns många möjligheter när du ska bygga ditt utekök. Om uteköket ska vara mobilt och kunna flyttas till solläge, är det bäst att bygga det i trä. T.ex. med en bänkskiva i rostfritt stål eller zink, som inte väger så mycket, men tål ombytligt väder. Om du bygger bänkskivan av trä ska du inte välja tryckimpregnerat trä, utan hyvlat virke med en slät yta. Du bör måla träet så att det håller så länge som möjligt, och får ett smutsavvisande ytskikt. Men tänk på att kontrollera att färgen är godkänd för målning av ytor som är i kontakt med mat.

Du kan även gjuta en bänkskiva i betong, som också tål att stå utomhus. Det kommer dock göra ditt utekök väldigt tungt, så det lämpar sig bäst till ett utekök som inte ska flyttas. Om du vill ha ett stationärt utekök kan du även välja att mura upp det med t.ex. tegelsten eller stora lättbetongblock, och sedan välja en bänkskiva i rostfritt stål.

Grillen är ofta en central del i uteköket. Därför kan du överväga om du vill att ditt utekök byggs runt omkring grillen, så att den t.ex. kan integreras i bänkskivan, och det finns plats för antingen gasoltub eller briketter under.

Utekök med diskho

Det är en stor fördel om köksbänken i uteköket har en diskho, så att det blir lätt att skölja grönsaker. Om du ska ha diskho i utekökets bänk blir det snyggast om diskhon sänks ned i bänkskivan. Är bänkskivan av trä kan du bara såga ett hål, men om du t.ex. gjuter bänkskivan i betong måste du veta exakt var diskhon ska placeras, så att du kan anpassa din gjutform efter den. Ett hål i en betongbänkskiva får du med en bit polystyren (frigolit) i samma storlek som diskhon, som placeras där diskhon ska vara. Du kan även köpa hela bänkskivor i rostfritt stål med inbyggd diskho, som bara monteras på en trästomme.

Om du vill ha ett utekök med diskho måste du så klart fundera på hur du ansluter vatten. Det enklaste är att bara använda en trädgårdsslang, som kan kopplas till en trädgårdskran och dras till kranen i ditt utekök. Den är lätt att koppla loss när uteköket inte används. Men var uppmärksam på att du med denna lösning inte får något varmvatten i ditt utekök, bara kallt.

Utekök med tak

När du lagar mat under bar himmel kan det vara en fördel om uteköket är täckt. Om ditt utekök är placerat helt öppet kan det vara värt att överväga att bygga ett tak på det. Då behöver du inte flytta in all mat ifall det skulle komma en liten skur. Ett utekök med tak har också den fördelen att det kan ge lite skugga, så att maten slipper ligga i direkt solljus.

Bygg själv pizzaugn till uteköket

Med en pizzaugn i ditt utekök kan du baka äkta, autentiska pizzor som både doftar och smakar som i Italien.

Det finns flera olika alternativ när du ska bygga din egen pizzaugn utomhus.

Du kan t ex bygga en murad pizzaugn eller gjuta en pizzaugn med perlit med hjälp av en pilatesboll.

Här kan du se alla våra byggbeskrivningar: Pizzaugn utekök

Sida 1 / 2