Köksgolv

Köksgolvet ska leva upp till många krav. Det ska vara vackert att se på, vara slitstarkt och gärna passa ihop med resten av köket. Möjligheterna är många. Vi ger dig inspiration och hjälper dig välja och lägga ditt nya köksgolv.

    Nytt köksgolv

    Oavsett om du ska ha ett nytt kök eller om du ska renovera det gamla, kan det vara en bra idé att ta en närmare titt på köksgolvet. Det är mycket man ska ta in i beräkningarna innan man bestämmer sig för vilket golv man vill ha i köket. Köksgolvet har flera funktioner. Det är på köksgolvet som själva köket placeras – här är ett jämnt och rakt golv givetvis det lättaste att arbeta med. Men ett köksgolv ska också vara behagligt att gå på, det ska vara praktiskt, lätt att göra rent och kanske ska det även innehålla golvvärme som kan dras igång under de kalla vintermånaderna. Det är nästan inte möjligt att hitta det helt perfekta köksgolvet, men idag finns det så många möjligheter att de flesta kan hitta ett nytt köksgolv som lever upp till de viktigaste kriterierna.

    Golvbeläggning i köket

    Det finns många typer av golvbeläggningar som passar för köket. Några material är hårda och enkla att rengöra, medan andra är mjuka och svåra att reparera. Det är därför en riktigt bra idé att åka ut till ett showroom för att kunna titta och känna på materialen. Det ger en mer nyanserad bild av design och yta, än en snabb titt på internet gör.

    LÄS OCKSÅ: Hitta den bästa golvbeläggningen för ditt kök

    Nytt köksgolv - inspiration och material

    Ett nytt köksgolv ska gärna hålla i många år. Därför kan det löna sig att sätta sig in i de fördelar och nackdelar som de olika materialen har.

    Ett linoleumgolv består till exempel av kork och trämjöl. Det är lätt att montera, mjukt att gå på och enkelt att hålla rent.

    Väljer du ett vinylgolv som köksgolv får du ett plastgolv som är enkelt att rengöra och att underhålla. Golvet är enkelt att lägga och så är det framförallt billigt.

    Ett trägolv lagt med not och spont är också lätt att underhålla (kan t.ex. slipas) men är väsentligt svårare att lägga.

    En del väljer att lägga klinkerplattor som köksgolv. Klinkerplattorna är starka om de läggs korrekt. De har dessutom en lång hållbarhet och så är de enkla att hålla rena, om du har valt en platta med yta som är avsedd för köksbruk. Klinker är i regel kallt att gå på, men det löser man genom att lägga golvvärmen under klinkern i köket. Ett köksgolv av klinker är dock hårt att gå på, och allt glas/keramik som tappas på golvet går sönder direkt. Fogarna är dessutom känsliga mot missfärgningar från exempelvis rödvin brunsås och saft.

    Köksgolv av linoleum

    Det finns många fördelar med ett köksgolv av linoleum. Det är enkelt att lägga, och det kan läggas på det befintliga köksgolvet, oavsett om du har ett gammalt furugolv eller ett fult klinkergolv. Linoleum skapar en helt plan yta utan ojämnheter, vilket gör det lätt att rengöra. Och skulle du vara så klantig att du spiller rödvin på köksgolvet så torkas det bara bort med en våt trasa. Linoleum finns i en rad olika färger och mönster.

    LÄS OCKSÅ: Så lägger du linoleumgolv i ditt kök