Köksbord

Köksbänken ger köket karaktär, och det finns en uppsjö av möjligheter för att skräddarsy köksbänken så att den passar dina behov och önskemål. Du finner inspiration och vägledning för köksbänkar på dessa sidor.

Köksbänkskiva

Bänkskivan i köket används ofta flitigt i de flesta hem, så det är viktigt att bänkskivan är tillverkad i ett passande material. Bland de billigaste materialen hittar du laminat och rostfritt stål, och i den dyra änden hittar du tjocka, massiva bänkskivor. Väljer du en bänkskiva i laminat eller rostfritt stål får du en bänkskiva i köket som håller för mycket och inte behöver underhållas.

Inoljning av köksbänken

Väljer du en bänkskiva av trä får du ett mer levande och organiskt material, som är fint att röra vid, men som även är mer mottagligt för fett och smuts. Så det är viktigt att du underhåller din köksbänk i trä. Den ska oljas in med jämna mellanrum för att bli motståndskraftig mot fett och smuts. Du kan läsa mer om du hur du oljar in din bänkskiva i köket här:

LÄS OCKSÅ: Inoljning av bänkskivan

Slipning av bänkskiva

Har du en bänkskiva av trä som inte har blivit underhållen, blir den sliten och därmed mer mottaglig för fett och smuts, men även fukt som kan ge mörka fläckar vid vasken. Även om din bänkskiva har mörka fläckar och ser medfaren ut, kan den slipas ner så att alla fläckar försvinner. När du ger den en ny vända med olja blir bänkskivan i köket som ny igen. Här kan du se hur du slipar köksbänken i trä:

LÄS OCKSÅ: Slipning av köksbänken

Lister till köksbänken

Oavsett vilken typ av bänkskiva du väljer får du den finaste avlutningen till kanten, om du sätter upp en list. Listen, som ofta placeras bak vid bänkskivan mellan bänkskiva och vägg, är en hålkilslist som är skålad inåt. Men det finns även andra lister till bänkskivan, som du kan läsa om här:

LÄS OCKSÅ: Lister till bänkskivan

Så underlimmar du diskhon mot bänkskivan

Om du själv monterar din köksbänk ska du vara noga när du mäter upp för diskhon, så att du är säker på att den placeras rätt. Se också till att såga ett hål som passar exakt till diskhon. När diskhon monteras mot bänkskivan ska den limmas med en metod som kallas underlimning. Du kan läsa mer om hur vasken underlimmas mot köksbänken här:

LÄS OCKSÅ: Så underlimmar du din diskbänk

Sida 1 / 2