Så här planerar du ditt nya kök

Att sätta in ett nytt kök är ett av de dyrare byggprojekten. Så det lönar sig att planera arbetet och inredningen noga. Här får du överblick över vad du ska tänka på innan du sätter i gång!

Ditt nya kök ska vara läckert, snyggt och en naturlig samlingspunkt för familjen. Men det ska också vara en effektiv arbetsplats där matlagningen kan ske enkelt och utan besvär.

Innan du sätter igång med projekt “Nytt kök”, är det ett par saker du ska ha koll på.

De viktigaste är:

Vad vill du med köket? Ska det vara en integrerad del av vardagsrummet, så familjen använder det som samlingspunkt?
Ska det användas av flera personer samtidigt? Och om jag lever på takeaway och färdigrätter – varför investera i ett nytt kök? Varför då inte nöja sig med en mikrougn och ett kylskåp med ismaskin?
Ska hela familjen vara delaktig? Är det bara en som lagar mat är det naturligtvis den som köket ska inredas efter. Men ska flera vara delaktiga ska det även tas hänsyn till dem. Tänk på en arbetsplats åt barnen, som de kan nå. Något att stå på är ett måste, om det inte finns plats för ett lägre arbetsbord.
Hur mycket pengar har du till projektet? Kan du behålla el-, vattenoch avloppsinstallationer? Behåller du vitvarorna? Gör en budget när du vet hur köket ska inredas och lägg sedan på 15-20 % för oförutsedda utgifter.

Läs mer om de viktigaste aspekterna här.

De 5 kökszonerna

När du ska planera ditt nya kök kan det vara smart att dela in det i zoner.

Det ger den bästa möjliga inredningen – och har du tänkt igenom alla detaljer så blir det dagliga arbetet både enkelt och effektivt.

Multimedia

1. Förvaringszonen
Förvaring av köksmaskiner och porslin som sällan används. Placeras ytterst/ längst bort från övriga zoner.
2. Matzonen
Här placeras kylskåp, frys samt utdragsskåp till förvaring av konserver, mjöl, gryn m.m. Allt ska vara lätt att nå under matlagningen.
3. Beredningszonen
Här hackas, skivas, vispas det osv. innan maten ska in i kylskåpet, i ugnen eller ställas på bordet. Det är även här avfallspåsen är placerad – vid sidan av vasken, på motsatt sida av diskmaskinen. Beredningszonen bör placeras till höger om diskzonen (för högerhänta). Det är även här du förvarar de köksredskap, skålar m.m. som du använder mest
4. Diskzonen
Här görs grytor i ordning, och grytor, glas och görs klara att ställas i diskmaskinen. Placera diskmaskinen på vänster sida om diskhon, så att du lätt kan dra av matrester och därefter sätta tallrikarna i diskmaskinen.
5. Matlagningszonen
Består oftast av en spishäll och en separat ugn. Matlagningszonen ska vara intill beredningszonen, och det är här du förvarar de grytor, stekpannor, ugnsfasta formar osv. som används flitigt. Ugnen kan utan problem vara en bit bort, då den i regel inte används lika ofta som spishällen.

Hur ska ditt kök inredas?

Kök kan se helt olika ut. En del vill för allt i världen undvika överskåp, andra tycker det är snyggt om köket liknar en garderobsvägg när det inte används.

Men i regel använder kökstillverkarna sig av fyra typer av kök när de ska rita upp förslag till kunderna. Vilken typ som passar ditt hus, beror helt på förhållandena.

”Arbetstriangeln”, är reglen om att den totala sträckan från kylskåp till vask, till spisen och tillbaka till kylskåpet ska vara mellan 3,5 och 5 meter. Den är bra men inte alltid tillämplig. Särskilt inte om köket byggs längs en rak linje där allt står vid sidan om vartannat.

Det raka köket
Ser väldigt smart ut, men det kräver många steg eftersom alla arbetsplatser är placerade på samma sida. För att ett rakt kök ska fungera riktigt bra ska det helst vara 4-5 meter bänkyta.

Köksö
Är det självklara upplägget om ni ofta är många i köket, då det finns möjlighet till arbets-, sitt- och ståplatser på flera sidor. Det kan dock gå ut över arbetstriangeln, om ön innehåller flera funktioner. Ön är ett perfekt ställe att placera vasken på, då den ofta ingår i förberedelserna, medan spishällen kanske inte direkt hör hemma här eftersom stekfett kan stänka på matgästerna och barnens läxor.

Vinkelköket
En bra möjlighet i ett smalt kök, då det skapas öppenhet och luft. I större rum ger det utrymme för en köksö eller matplats, och flera kan arbeta samtidigt.

Hästskoköket
Ger både mycket bänkyta och plats för skåp. Hörnen kan utnyttjas för djupa skåp som har karuseller eller andra utdrag. Köksho och spishäll ska helst placeras ungefär i mitten på varje sida.

Viktiga detaljer

Nedan kan du läsa om några viktiga överväganden som du behöver göra när det gäller utsugning, avfallssortering och buller.

Köksfläkt och spiskåpa
Den traditionella spiskåpan som hänger över spisen är billig, men kan vara ett problem efter om du riskerar att slå huvudet i den när du ska ta en titt ner i grytorna. Överväg i stället en triangulär modell, som inte går ut i rummet, men är mycket effektiv. Alternativt kan du sätta in en takintegrerad fläkt, eller varför inte det hetaste på marknaden just nu: en fläkt monterad i spishällen?

Avfallssortering
De flesta placerar avfallspåsen under diskhon, och det är inte speciellt smart. Placera den i stället till höger om hon; så kan andra komma åt att dra ut lådan, även om någon arbetar vid diskhon. Det är särskilt smart när man ska sortera sitt avfall – och lyckligtvis finns det smarta lådsystem med plats för upp till fyra sorteringsbehållare.

Flytta bort bullret
Kontrollera ljudnivån när du köper köksfläkt. En ljudnivå från 32 till max 54 dB är acceptabelt. Men kom ihåg att en stigning på enbart 3 dB är det samma som en fördubbling av ljudnivån. Ett vanligt samtal ligger på 60 dB. Om du har möjlighet så placera gärna motorn utanför köket, ex. på vinden eller på utsidan av köket.

Belysning i köket

Multimedia

I många hem är köket ett centralt rum - en samlingspunkt där hela familjen träffas. Här lagas inte bara mat flera gånger om dagen. Kanske är det en plats för läxläsning, datorsurfande, sällskapspel, samtal osv. Rummets många olika funktioner ger därför även ett blandat ljusbehov.

Köket bör ha ett bra basljus - åter igen är spotlights i taket en bra idé. Kom ihåg att de inte behöver sitta på samma avstånd från varandra, men däremot placeras där behovet finns.

Ett bra arbetsljus är ett måste, så att du kan se vad du står och gör. Det kan du ex. få om du monterar ljuspaneler under överskåpen. Det kan också vara ett par pendellampor med stängd skärm, som riktar ljuset ner dit du ofta står och arbetar, t.ex. vid vasken eller diskbänken.

VANLIGA FEL
Du har dåligt arbetsljus, och ser inte vad du arbetar med, eftersom du har spotlights i taket som är placerade så att du skuggar dig själv.

Planering och budget

Det är mycket som du kan göra själv när köket ska byggas om, men det finns också arbetsuppgifter som du ska överlåta till hantverkare.

Du får t.ex. inte dra elkablar, sätta upp nya uttag eller flytta strömbrytare. Inte ens om du tror att du vet hur det går till. Det är jobb för elektriker. Du får visserligen dra vattenrör och avlopp själv - om det är din egen villa - men det är ändå bra att låta en rörmokare stå för jobbet.

Du ska redan från början veta hur köket ska se ut, så att du kan be om offerter på el- och vvs-jobb.

Fråga alltid minst två firmor och be att få skriftliga offerter. Du ska också ha koll på när hantverkarna ska komma. Det är inte smart att elektrikern kommer när väggarna har putsats eller att rörmokaren måste ta hål för nytt avlopp när golvet har lagts …

Innertak

Vad består taket av?
Om det är putsat och du river en vägg, så ska taket putsas om. Är det av gipsskivor, räcker det att du sätter upp nya skivor där väggen har stått. Om du ska måla om taket bör du först tvätta det försiktigt med målartvätt och sedan grunda med t.ex. spärrgrund innan du målar. Sprickor och jack i putsade tak ska spacklas igen och slipas. Sätt gärna upp glasfiberväv som armerar taket innan du målar.

Väggar

Gips, trä, puts eller kakel? Eller rent av en blandning?
Väggarna ska under alla omständigheter ses över. De ska vara lodräta och plana samt starka nog att bära ev. kakel vid t.ex. diskbänken eller spisen. Skador i putsade väggar ska lagas och väggarna slipas plana innan du putsar och målar.

Vatten och värme

VVS-arbete bör alltid utföras av rörmokare
(även om det är tillåtet att göra det själv). Planera köket noga så att du vet var diskmaskinen ska stå och var du vill ha diskbänk, extra sköljvask, kranar och radiatorer. På så sätt kan du spara en hel del pengar på arbetet.
Sista chansen för ändringar - utan att det kostar för mycket - är när du har rivit väggar och tagit bort alla skåp.

Elektricitet

Elektrikern är en viktig samarbetspartner
när du bygger om köket. Det krävs säkert flera nya vägguttag, lamputtag och strömbrytare. Elektrikern ska också dra kablar till spis och kylskåp, och alla kablar ska dras innan väggarna putsas eller gipsskivor sätts upp.

Golvet

Vad finns det under det gamla köksgolvet?
Ett gammalt linoleum- eller vinylgolv ligger i regel på skivor och dessa har spikats fast på golvreglarna och säkert också spacklats för att underlaget ska vara plant. Det är ett omfattande arbete att riva bort linoleum, spackel och masoniteller spånskivor för att komma ner till det gamla trägolvet. Om detta är i bra skick kan det slipas, men då ska alla spikar först försänkas eller dras ut. I värsta fall får du räkna med att lägga ett helt nytt golv i det nya köket.

LÄS OCKSÅ: Så kan du piffa upp ditt kök på bara några dagar

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Nytt kök