De 5 kökszonerna

1
Förvaringszonen: Förvaring av köksmaskiner och porslin som sällan används. Placeras ytterst/ längst bort från övriga zoner.
2
Matzonen: Här placeras kylskåp, frys samt utdragsskåp till förvaring av konserver, mjöl, gryn m.m. Allt ska vara lätt att nå under matlagningen.
3
Beredningszonen: Här hackas, skivas, vispas det osv. innan maten ska in i kylskåpet, i ugnen eller ställas på bordet. Det är även här avfallspåsen är placerad – vid sidan av vasken, på motsatt sida av diskmaskinen. Beredningszonen bör placeras till höger om diskzonen (för högerhänta). Det är även här du förvarar de köksredskap, skålar m.m. som du använder mest.
4
Diskzonen: Här görs grytor i ordning, och grytor, glas och görs klara att ställas i diskmaskinen. Placera diskmaskinen på vänster sida om diskhon, så att du lätt kan dra av matrester och därefter sätta tallrikarna i diskmaskinen.
5
Matlagningszonen: Består oftast av en spishäll och en separat ugn. Matlagningszonen ska vara intill beredningszonen, och det är här du förvarar de grytor, stekpannor, ugnsfasta formar osv. som används flitigt. Ugnen kan utan problem vara en bit bort, då den i regel inte används lika ofta som spishällen.
Hur ska ditt kök inredas?
Det raka köket
Ser väldigt smart ut, men det kräver många steg eftersom alla arbetsplatser är placerade på samma sida. För att ett rakt kök ska fungera riktigt bra ska det helst vara 4-5 meter bänkyta.
Köksö
Är det självklara upplägget om ni ofta är många i köket, då det finns möjlighet till arbets-, sitt- och ståplatser på flera sidor. Det kan dock gå ut över arbetstriangeln, om ön innehåller flera funktioner. Ön är ett perfekt ställe att placera vasken på, då den ofta ingår i förberedelserna, medan spishällen kanske inte direkt hör hemma här eftersom stekfett kan stänka på matgästerna och barnens läxor.
Vinkelköket
En bra möjlighet i ett smalt kök, då det skapas öppenhet och luft. I större rum ger det utrymme för en köksö eller matplats, och flera kan arbeta samtidigt.
8 tips för ett välfungerande kök
Nedan följer 8 tips på hur du skapar ett välfungerande kök genom att implementera detaljer som sopsortering, extra ytor, ljus, ljuddämpning etc.