Så här sågar du i en stenbänkskiva

Hur snyggt kan det egentligen bli när man själv sågar ut för vasken med en vinkelslip och rätt tillbehör? Läs här och se resultaten. Vi blev själv överraskade.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En halv dag.
Pris
2.500 kronor
Såga i stenbänkskiva

Du kan mycket väl själv såga i en granitskiva med en vinkelslip med en diamantkapskiva.

Intro

Bänkskivor av sten kan vara fruktansvärt dyra. Därför kan det vara logiskt för många att skicka bänkskivan av granit till en stenhuggare när det ska göras hål till diskhon eller om den ska kortas av lite i den ena änden. Men det kostar. Och det kan vara en dyr historia att frakta bänkskivan till närmsta stenhuggeri.

Vi har därför bestämt oss för att se hur fint det egentligen kan bli om vi själva tar i tag vinkelslipen och skär ut för en vask i en bänkskiva av granit. Vi testar tre olika tekniker, nämligen att kapa skivan, såga ut för diskho och jämna till kanten, och så borrar vi hål i skivan med en hålsåg.

Resultatet är övertygande, och vi vågar påstå att du kan själv kapa din stenskiva, men det tar tid och du får inte snåla in på rätt skivor för kapning och polering.

Instruktion

01
Raka snitt 5 Steg

Det första vi gör är att kapa en granitskiva på längden. Om skivan kapas med en handhållen vinkelslip som styrs med hjälp av en bräda, så går det mycket väl att göra ett rakt snitt som är helt acceptabelt. Om snittet ska synas så måste det snyggas till, men ska det döljas av en list behöver du inte göra något annat än att kapa.

1

Markera tydligt var du ska kapa. Här kan en röd tuschpenna eller liknande vara att föredra, eftersom blyertsstreck kan vara svåra att se på en granitskiva som den här.

2

Spänn fast en bräda med två tvingar och använd den som mothåll när du ska skära. Häll rikligt med vatten på skivan och skär därefter ett spår i granitskivan, så att du har något att gå efter när brädan tas bort.

3

När du har skurit ett spår i granitskivan är det dags att ta bort brädan. Spåret ska vara 5-10 mm djupt, vilket räcker för att “styra” vinkelslipen när du ska kapa skivan utan stöd av brädan.

4

Fyll spåret ordentligt med vatten och skär därefter ett par gånger med vinkelslipen, tills du kommit igenom. För att kanten ska bli så rak som möjligt, är det viktigt att du håller vinkelslipen i 90 graders vinkel.

5

Som du kan se blir snittet inte helt rent. Det finns spår efter både kapskivan och enstaka flisor, som vi inte har fått med. Men det finns det lyckligtvis bot för, vilket vi kommer till i avsnittet om att göra släta kanter.

02
Hål för diskho 7 Steg

Nästa moment är att göra hål för en diskho i granitskivan. Vi börjar med att markera och sedan borrar vi fyra hål, ett i varje hörn. Hålen ger snyggare hörn och gör det lättare att komma åt med vinkelslipen.

Därefter gör vi fyra raka snitt och lyfter ut den utsågade delen av skivan.

Om du ska göra hål i skivan för en blandare, så är tekniken exakt densamma, men kanske kan du nöja dig med ett hål med hålsågen.

1

Markera med maskeringstejp var hålet för diskhon ska vara. Det gäller att vara noggrann. Blir hålet för stort är det kört. Och blir det för litet måste du skära ännu en gång.

2

Sätt en diamanthålsåg, Ø 35 mm, på vinkelslipen. Om du har en bit extra stenskiva att öva på så är det en bra idé att testa hur mycket slipen vrider sig. Skruva ner varvtalet innan du sågar.

3

Hålsågen ska hållas vinkelrätt så att den färdiga kanten inte lutar för att borret har gått i snett. För att undvika att bränna sönder borret ska du använda mycket vatten och pausa efterhand. Vi brände sönder ett borr efter tre hål innan vi fick grepp om tekniken.

4

Det är viktigt att hålets utsida fluktar med båda sidor av markeringen, eftersom du sedan ska skära från hål till hål. Är hålen inte exakt lika långt från varandra, blir hålet till diskhon snett.

5

Såga de raka snitten efter samma princip som när vi kapade bänkskivan. Använd en bräda som mothåll, gör ett spår och såga därefter genom skivan i flera omgångar när du har tagit bort brädan. Kyl med vatten.

6

Eftersom kapskivan är rund kan du inte komma ända in i hörnen utan att skada skivan. Vi löste det genom att vända på skivan och såga lite från undersidan.

7

Nu kan du ta bort den bortsågade graniten. Här är det åter viktigt att stötta underifrån den bit som sågas bort. Glömmer du det kan vikten göra så att den biten bryts av och förstör skivan.

03
Släta kanter 4 Steg

Om du har varit någorlunda noggrann och diskhon ska läggas i uppifrån, så behöver du inte göra mer.

Men vi vill underlimma vasken, och den kapade delen av skivan kommer att synas, så vi tar oss tid att jämna till kanterna med en slipkopp, diamantfräs och polerskivor steg för steg.

Med en ordentligt insats lyckas vi få kanterna fina, men det tar lång tid.

1

För att jämna till kanten och för att komma åt ojämnheterna slipar vi kanten med en diamantslipskiva för sten och betong. Du måste hålla ordentligt i vinkelslipen, eftersom skivan verkligen tar hårt.

2

Byt ut diamantslipskivan mot en diamantfräs, som är gjord för att arbeta i befintliga hål. Vi använder den som en slipsten för att jämna till kanten ännu mer.

3

Byt till en diamantpolerpad med korn 100 och byt därefter till korn 200, 400, 800 och 1.500. Se till att hålla polerpaden helt lodrätt mot kanten. Här skruvar vi ner hastigheten på vinkelslipen, så att den bara går för halv maskin.

4

När väl kanten har fasats av med diamantpolerpads och även den lodräta kanten har slipats med korn 1.500, så är ytan lika slät som på en splitterny skiva.

Material

Verktyg som du behöver

Det krävs diamantbelagda specialverktyg när du ska såga i granit. Alla verktyg ska kunna sättas på en vinkelslip. Därför behöver du köpa en slipplatta med kardborre på, så att polerskivorna kan sättas på vinkelslipen.

Hålsåg med diamanter

En Ø 35 mm hålsåg kostar ca 300 kronor.

Diamantfräs

En Ø 20 mm diamantfräs kostar ca 400 kronor.

Diamantslipkopp

En 125 mm slipkopp kostar ca 400 kronor.

Diamantkapskiva

En 125 mm kapskiva kostar ca 200 kronor

Diamantpolerpads

Ett set 125 mm polerpads + slipplatta till vinkelslipen kostar ca 1.200 kronor.

Tidsförbrukning

En halv dag.

Pris

Ca 2.500 kronor för diverse diamantbelagda verktyg.

Svårighetsgrad

Om du kan hantera en vinkelslip så är det inte så svårt. Men det är ganska svårt att göra raka 90 graders snitt.

Video

Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor