Verktyg

Få en god överblick över de mest använda verktygen för gör det själv-projekt. Du hittar information om allt från trädgårdsmaskiner till handverktyg.

Verktyg är oumbärligt

Oavsett vilken gör-det-självuppgift du tar dig i kast med krävs det att du har rätt verktyg. De bästa verktygen ser till att du löser uppgiften på bästa sätt, men också väldigt ofta även på det enklaste sättet.

Undvik att gå lös med verktygen

Det finns en uppsjö av olika verktyg, men lyckligtvis behöver du inte äga alla verktyg på bygghandlarnas hyllor för att kunna ge dig i kast med de vanligaste uppgifterna i hemmet eller i verkstaden.

Det vanligaste verktyget

Om man ska börja med att från grunden fylla sin verktygslåda med verktyg finns det en del verktyg som man kommer ha användning för igen och igen. Dessa verktyg är det därför en god idé att lägga lite extra pengar på. En bra borrskruvdragare är oumbärlig om man går in helhjärtat i sina projekt. Menar man allvar med sina projekt är en bra excenterslip också ett viktigt verktyg, likaså är en sticksåg ett bra verktyg att ha i verktygslådan.

Det mest seriösa verktyget

Allt eftersom man blir en seriös gör-det-självare växer ofta även behovet av att ha fler verktyg. Det är oftast verktyget som gör uppgifterna enklare och bättre. Ett bra exempel är en kap- och gersåg, som gör det lätt att få exakta snitt på nästan ingen tid. En uppgift som man kan lösa med en vanlig såg, men med kap-/gersågen blir arbetet både lättare och bättre. En multimaskin är ett annat verktyg som inte är en absolut nödvändighet, men har man en gång använt den vill man inte undgå att ha den i verktygslådan.

Hitta den bästa verktyget

Det bästa verktyget är oftast även det dyraste. Professionella verktyg kostar lite mer, men de är också konstruerade för att klara av daglig användning och slitage på en byggarbetsplats. Mindre verktyg klarar säkert det men det lönar sig i längden att inte köpa det allra billigaste verktyget. Den typen av verktyg går snabbt i bitar, och är det verktyg med batteri är det sällan ett kraftfullt verktyg man får för pengarna.

Test av verktyg

Om du vill vara säker på att köpa rätt verktyg är det en bra idé att titta på verktygstest. Här på sidan hittar du många olika test av verktyg, allt från trädgårdsmaskiner till laseravståndsmätare. Vi har testat de vanligaste verktygen så att du kan se vilket verktyg som är det absolut bästa, men också vilket verktyg som är mest prisvärt.