Köksluckor

Köksluckor kan vara ett billigt och bra sätt att fräscha upp ditt kök på. På dessa sidor visar vi dig hur du kan bygga dina egna köksluckor, eller ge dem du redan har ett nytt utseende.

  Köksluckor

  Utseendet på dina köksluckor är avgörande för hur ditt kök uppfattas. Gamla köksluckor får ditt kök att kännas gammaldags, medan nya köksluckor gör ditt kök mer modernt. Precis som mörka köksluckor kan få ditt kök att kännas dystert och mindre än det är, kan ljusa luckor få ditt kök att kännas större. Genom att ändra köksluckornas utseende kan du göra en stor förändring av hela ditt kök.

  Målning av köksluckor

  Du kommer t.ex. väldigt långt med att måla dina köksluckor. Det är en perfekt lösning om du har ett äldre, välfungerande kök där du inte tycker om luckorna. Det kan vara laminatluckor i omodern färg eller träluckor där du kan tänka dig en bestämd färg. Det är ett överkomlig arbete att måla köksluckorna - med ett snabbt och tydligt resultat som nästan känns som ett helt nytt kök.

  Om du själv målar köksluckorna ska du vara noga med att rengöra ytorna och slipa underlaget, innan du målar. Välj en roller, när du ska måla köksluckor, då det ger det mest enhetliga resultatet. Du kan även välja att få dina köksluckor sprutmålade hos ett måleri. Det är självklart en dyrare och mer besvärlig lösning, eftersom alla luckorna ska tas ner först. I gengäld blir resultatet superfint - som ett nytt kök.

  Byta köksluckor

  Du kan självklart även välja att köpa helt nya köksluckor. Ett kök har ofta luckor i standardmått, så att de nya luckorna passar stommarna. Väljer du nya köksluckor från samma tillverkare som stommen kommer du med stor sannolikhet behålla beslagen till köksluckorna, så det bara är själva luckorna som behöver bytas, vilket gör det hela lättare.

  När du monterar nya köksluckor ska du se till att de sitter helt rakt. Om de “hänger” kommer luckan att stängas skevt, och stöta i den andra köksluckan ovanför eller under. Det kan bli ett irritationsmoment. Så var noga med placeringen av beslagen/gångjärnen och spänn dem väl, så att köksluckorna sitter riktigt.

  Handtag till köksluckorna

  Nya köksluckor kräver också att du tar ställning till vilken typ av handtag du ska ha. Handtagen bidrar också till köksluckornas utseende och är med och ger dem karaktär. Du kan t.ex. välja ett helt enkelt knopphandtag som finns i trä, metall eller porslin. Du kan även välja ett handtag i rostfritt stål - i en enkel klassisk utformning eller överdådiga sirliga mönster. Eller kanske ett modern läderhandtag? På nätet hittar du massor av inspiration till nya handtag till köksluckorna.

  När du ska sätta nya handtag på dina köksluckor ska du vara noga med att placera dem exakt, så att handtagen sitter med samma avstånd till kanterna på alla luckor. Till din hjälp kan du ha en borrmall. Här tar du först reda på vilket avstånd till kanterna som är finast, och överför dessa mått till en träskivebit. Borra hål i denna i önskat avstånd. När du borrar efter mallen på alla köksluckorna kommer alla handtagen hamna på exakt samma ställe.

  Se hur du placerar kökshandtagen i detta filmklipp: Så placerar du handtagen