Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gipsskivor

Gipsskivor är briljanta när du ska bygga inomhus, och kan användas till otaliga projekt. De är lätta att arbeta med och finns i flera varianter. På dessa sidor får du inspiration och vägledning för hur du bygger med gipsskivor.

Gipsskivor

Gipsskivor är geniala när du ska bygga inomhus, och de går att använda till otaliga projekt. Gipsskivor är lätta att arbeta med och finns i olika varianter. På dessa sidor har vi samlat en rad gör-det-självvägledningar som guidar dig tryggt genom arbetet med gipsskivor.

LÄS OCKSÅ: Montering av gipsskivor.

Gipsskivor med isolering

Det går att köpa gipsskivor med isolering monterat på ena sidan. Isoleringen på gipsskivorna är ofta gjord av polystyren och ca 30 cm. Gipsskivor med isolering lämpar sig till invändig tilläggsisolering av kalla men friska ytterväggar.

Gipsskivor priser

Priserna på gipsskivor kan variera mycket beroende på kvalitet och egenskaper. En vanlig 13 mm gipsskiva på 90 x 240 cm kan ofta köpas för omkring 60 kr/st.

Gipsskivor till tak

Det är ingen skillnad mellan gipsskivor till vägg och gipsskivor till tak. En vanlig gipsskiva väger dock omkring 10 kg per m2, så det är värt att överväga hur du ska kunna hålla gipsskivan säkert på plats medan du skruvar fast den. Den lättaste lösningen är utan tvivel en gipshiss, som kan hyras eller byggas av gör-det-självaren.

LÄS OCKSÅ: Bygg gipshiss för endast 200 kronor

Gipsskiva mått

Gipsskivor tillverkas enligt fasta mått. Tjockleken är 13 mm, medan höjden är 240 cm. Bredden kan variera mellan 90 eller 120 cm. Har du behov av andra mått på gipsskivan är det väldigt enkelt att anpassa storleken med en såg eller hobbykniv.

Gipsskivor till våtrum

Ska du sätta upp gipsskivor i ditt våtrum bör du använda våtrumsgips, som är behandlade med en fuktavvisande impregnering. Det finns olika regler för montering av gipsskivor i våtrum beroende på var i våtrummet som gipsen ska sättas upp. Läs om reglerna på www.gvk.se

Spackla gipsskivor

Skarvarna mellan två gipsskivor ska så klart spacklas, för att få en jämn yta. Du kan läsa mer om hur du spacklar gipsskivor i denna beskrivning: Så spacklar du gipsskivor.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka