Kakel kök

Kakel i köket är ett bra sätt att sätta en personlig prägel på ditt nya kök, eller fräscha upp det gamla. Vi ger dig inspiration och visar hur du kan sätta kakel i ditt kök.

  Kökskakel - Kakel till köket

  Det är smidigt att välja kakel till köket på väggen ovanför bänkskivan, då kökskakel är praktiskt och lätt att rengöra. Kakel till köket finns i en uppsjö av olika varianter, både vad gäller färg, storlek och mönster, så det är lätt att hitta något som passar just ditt kök. Du hittar massor av inspiration till kökskakel på nätet, så att du kan ta reda på om du vill ha kökskakel på en del av väggen eller om kaklet ex. ska täcka hela ytan mellan bänkskivan och överskåpen.

  Så sätter du upp kakel i köket

  När du har hittat ditt rätta kökskakel kan du enkelt själv kakla väggen. Kakel sätts upp med kakelfix som stryks ut på väggen, och kökskaklet trycks sedan på plats i kakelfixet. Sätt en liggande list i botten, som den första raden av kökskakel kan sättas upp efter så att du har en rak linje att arbeta efter. För att få rätt avstånd mellan kakelplattorna kan du använda små kakelkryss.

  När all kökskakel kommit upp på väggen ska kaklet fogas. Det gör du lätt genom att påföra fogmassa diagonalt över fogarna, om du har valt traditionella glaserade kakelplattor med samma tjocklek över hela ytan. Väljer du t.ex. kakel med en avlång form och avfasade kanter ska du vara förberedd på att dessa är lite svårare att foga. Du kan t.ex. göra fogarna mellan ditt kökskakel mer motståndskraftiga mot fett och smuts genom att impregnera dem.

  Kakla i mönster

  Det finns många olika mönster att kakla efter, allt beroende på vilken form dina kakelplattor har. Kvadratiska kakelplattor sätts oftast rakt ovanför varandra, så att fogarna följer samma linjer.

  Väljer du en avlång platta är det vanligaste att använda sig av ett halvförband, där kökskaklet placeras förskjutet med en halv plattlängd i förhållande till kökskaklet i raden nedanför. Du kan också välja att sätta upp avlånga kakelplattor i fiskbensmönster. Det kräver dock ett grundligt förarbete vad gäller mätning, och du ska även skära till kakelplattorna.

  Om du väljer kökskakel i olika färger, som ska sitta i ett bestämt mönster, är det en bra idé att först göra en provläggning så att du kan se hur det ser ut innan du sätter igång.