Fönster och dörrar

Ska du sätta nya fönster i hela huset? Eller en ny och bättre isolerad ytterdörr? Eller behöver du hjälp med underhållet, t ex att byta ut en sliten tröskel, sätta nya tätningslister eller måla den mörka fanerdörren? Här hittar du massor av beskrivningar och inspiration till allt detta... och mycket mer.

Alla artiklar om fönster och dörrar

Fönster och dörrar ger fasaden sitt uttryck

Dina fönster och dörrar bidrar alla till att fasaden på ditt hus får sitt enhetliga uttryck. Det spelar därför roll vilka fönster och dörrar du väljer att använda i ditt hus. Och det är fler saker du måste tänka på, om du ska ge dig ut och köpa nya fönster och dörrar.

Utseendet på dina fönster

När det kommer till utseendet på dina fönster är det värt att överväga vad som passar in till byggnadsstilen. Till ett äldre hus passar kanske ett fönster med spröjs bättre än ett modernt, helt enkelt fönster. Utöver detta finns det en del klassiska fönster som man också kan fundera på att ha, mest känt är kanske de sk. flaggfönstren där fönstret är indelat i fyra mindre rutor - två små i ovankant och två större i botten - precis som en flagga.

Fönstrets funktion

Förutom att du kan titta ut genom fönstret och följa med vad som händer i världen utanför, så står fönstren faktiskt för det mesta av ljuset i din bostad. I alla fall under dagtid. Därför ska du vara uppmärksam på var du placerar dina fönster. Ett stort panoramafönster åt sydväst kommer släppa in mycket ljus, men under sommarhalvåret riskerar du att rummet med panoramafönstret blir varmt som ett växthus.

Något av det snyggaste och mest behagliga ljusinsläppet får du med takfönster. Takfönster är inte svårare att sätta in än vanliga fönster, men det kräver såklart att du har de rätta förutsättningarna för att installera dem.

Underhåll av fönster

Det finns flera olika sätt att konstruera ett fönster på, och oftast säger man att plastfönster är underhållsfria. De ska dock fortfarande ses över en gång om året, och man bör även tvätta fönsterramen samtidigt och smörja gångjärnen. Det finns även fönster där den utvändiga delen av fönstret är tillverkat av aluminium och den invändiga delen är i trä. Dessa fönster kräver mindre underhåll än fönster som är gjorda uteslutande av trä.

Utseendet på dina dörrar

Stilen på din ytterdörr ska självklart även passa till resten av huset. Dessutom ska du överväga om du tycker att det ska vara ett eller flera glasrutor i dörren. Ytterdörrar finns i många olika kvalitéer, så det bör du också ha med i dina beräkningar. Pris och kvalitét hänger ofta ihop när det kommer till dörrar. En ytterdörr byggd av flera olika lager är i regel mer formstabil och kommer därför även hålla längre.

Invändiga dörrar

Ska du sätta in en ny dörr i huset är det ytterligare fler saker du behöver fundera kring. Det finns en uppsjö av olika invändiga dörrar, men fundera särskilt på om det ska vara dörrar som släpper in ljus. Alltså dörrar med glas i. Vilket håll ska dörren öppnas på. En öppen dörr tar en del rumsplats. Om du inte har plats åt en vanlig dörr kan du istället välja att sätta in en skjutdörr, som är mycket platsbesparande.

Underhåll av ytterdörr

En ytterdörr kräver också skötsel och du bör kontinuerligt smörja gångjärnen, precis som du behöver vara uppmärksam på om dörren behöver ett nytt lager färg. Dessutom kan man också uppleva att dörren plötsligt slår sig. Det sker oftast under de kalla månaderna, då fuktigheten i luften kan få dörren att utvidga sig och slå i karmen. I så fall behöver du ta fram hyveln för att lösa problemet.

Byte av tätningslister

En av de mest vanliga reparationerna du kan ge dig på med både dörrar och fönster är att byta ut de gamla tätningslisterna. Med tiden kan de smulas sönder och du kommer känna hur det plötsligt börja dra in längst med kanten av dörren av fönstret.

Lyckligtvis är uppgiften lätt att utföra, och skillnaden mellan de gamla listerna och nya är enorm.