Lätt
Svår

Med en fast sockel som utgångspunkt för det nya köket skapar du ett helt vågrätt fundament för resten av arbetet. Och det är själva nyckeln till framgång.

Alla golv är nämligen mer eller mindre skeva – även i helt nya hus – och skevheterna är som regel störst ute vid väggarna. Lyckas du inte få sockeln 100 procent vågrät kommer skevheterna att fortplanta sig till underskåp och bänkskiva. En sockel ger dig samtidigt möjlighet att stänga tätt ned mot det ojämna golvet.

Sockel eller lösa ben?

Många moderna kök säljs med lösa sockelben. De flesta system fungerar bra, men vi vågar påstå att det blir stabilare med en fast sockel. Och på mycket skeva golv kommer det också att ta längre tid att justera de lösa benen, än det kommer att ta att bygga en fast sockel. Med det sagt så ska du naturligtvis ta dig tid att få sockeln 100 procent vågrät åt alla håll innan du sätter igång.

Kökssockel: flera möjligheter

Det finns flera lösningar att välja mellan för den nya kökssockeln. Du kan såga till hela sockeln så att den följer golvet – både i fronten och inne vid väggen. Det ger en stor och solid yta att stå på. Men du kan även välja att bara klossa upp sockeln så att överkanten är vågrät och sedan stänga av mot golvet med en list eller en extra sockelfront. Oavsett vilken lösning du väljer är det säkrast att bygga ihop sockeln först och klossa upp den så att den blir vågrät. Då har du bra koll på hur mycket du behöver kapa.

Bygg köket själv – steg för steg

I artikeln som du kan ladda ned på denna sida, får du en överblick över hela arbetet, när du själv ska bygga nytt kök. Våra hantverkare går igenom alla steg: Exakt tillpassning av sockel, montering av under- och överskåp, montering av bänkskiva och diskho, och justering av luckor och lådor. Allt visas och förklaras grundliga steg för steg-bilder.

Redaktionen rekommenderar: Undvik att ha sönder vattenledningen i väggen

Du har träffat ett vattenrör. Vattnet forsar ut, och du riskerar både vattenskador och dyra räkningar till rörmokaren, som ska laga läckan.

Därför är det värt att betala sig till att vara på den säkra sidan, INNAN du borrar i väggen. Vi har ofta hört talas om någon, som bara skulle sätta upp en ny kommod under vasken, sätta en upp hylla i badrummet eller montera upp nya köksluckor. Och då hände det. Själva var de säkra på att det inte var här vattnet gick.

Därför rekommenderar vi att du använder en väggscanner, innan du borrar i din vägg. Väggscannern upptäcker metallen i röret, så du kan se exakt var det går.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med väggscanner för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp som visar 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: