Slipmaskiner

Slipmaskiner finns i många olika varianter. De mest populära är slipmaskiner såsom excenterslip, slipmus och bandslip. Vi ger dig överblick över vilken slipmaskin som passar uppgiften. Du får också vårt senaste test av slipmaskiner.

Slipmaskiner till allt

Oavsett om du ska slipa golv, en bordsskiva, möbler eller något annat så ska du välja rätt slipmaskin för uppgiften. En del slipmaskiner är särskilt bra för stora ytor, andra är bättre på att nå in i hörnen men passar sämre till de större ytorna. Och resultatet beror mycket på vilken slipskiva du sätter på maskinen.

De mest användbara slipmaskinerna

Om du bara behöver en eller två slipmaskiner för trä, välj då de som kan klara flera olika typer av uppgifter. Här är excenterslipen oöverträfflig. Med sin stora skiva och rörelser slipar den snabbt och effektivt större ytor som bordsskivor, trappsteg mm.

Sätter du på slippapper med kornstorlek 60 eller 80 tar den ordentliga tag, och kom ihåg att att föra den jämnt över det som ska slipas. Låt bli att hålla maskinen stilla, inte ens första gången du startar den!

Med finare kornstorlekar, ex. 100 - 240 kan du enkelt slipa en köksbänk, innan du oljar eller lackar. Du börjar med de grövre skivorna, ex. kornstorlek 100, och avslutar med fina, ex. 240.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av excenterslipar

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna excenterslipar

Slipmaskin till hörnen

Excenterslipens enda nackdel är att den inte kan komma in i hörnen. Här får du istället använda en deltaslip eller en slipmus. De kommer in i hörn och nischer. Dock lämpar sig dessa små slipar inte för större ytor som bordsskivor eller golv.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av deltaslipar

Slipmaskin till golv

Stora golvytor kräver tyngre verktyg än det som går att köpa på byggmarknaden. Handlar det bara en några brädor som ska slipas kan excenterslipen hjälpa dig. En handslip är också en lösning: Den tar bra och klarar relativt stora områden, men inte ett helt golv utan att du får problem med ryggen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Test av slipmaskiner

Gäller det stora områden golv ska du istället ha tag i en golvslipmaskin. Den går att hyra på de flesta byggmarknader eller färgaffärer. Men öva först innan du sätter igång, för den kan sticka iväg fort och få en väldig fart.

Ska du slipa flera golv kan du se över hur mycket det kostar att ta in ett företag som arbetar med golvslipning. Det lönar sig oftast.