Växthus och orangeri

Färska grönsaker och trädgårdsmys! Här hittar du många byggbeskrivningar till växthus och orangerier. Allt från små, smarta och billiga lösningar till de riktigt stora och tunga projekten, som kräver samma grundsättning som garage och tillbyggnader. Oavsett vad du letar efter så hjälper vi dig på vägen.

  Alla artiklar om växthus

  Bygg ditt egna växthus

  Ett växthus förlänger trädgårdssäsongen och ger dig de bästa förutsättningarna för att skörda värmeälskande grönsaker och blommor. Växthuset skyddar plantorna mot nattfrost tidigt på säsongen och skapar en gynnsam miljö för de plantor som kräver mycket värme. Och så smakar ju en hemodlad, solmogen tomat från ett eget växthus extra gott!

  Du kan enkelt bygga ditt växthus själv – då får du ett billigt växthus som du kan anpassa precis efter dina behov. Oavsett vilken typ av växthus du själv väljer att bygga har vi en byggbeskrivning, så du kan se hur du gör ett hembyggt växthus och sparar en massa pengar.

  Växthus, orangeri, vägg- eller mini-växthus

  Ett växthus kan byggas på många olika sätt – och behöver inte bara vara ämnat för enbart grönsaker och exotiska växter. Ett växthus kan också användas som en lugn och mysigt plats i trädgården – ett orangeri, där det både finns plats för en myshörna och växter.

  Här kan du se hur du själv bygger ett orangeri: Bygg själv orangeri i trä

  Drivhuset kan också byggas så att det går att vika ihop och förvaras under vintern. Och har du inte så mycket plats kan du bygga ett mini-växthus eller ett växthus mot en husvägg på en varm och solig plats.

  Se här hur du själv bygger ett väggväxthus: Väggväxthus - bygg växthus mot väggen

  Ett växthus i trä

  Det vanligaste är att bygga växthus i trä, så det är lätt att anpassa till just den storlek som passar dig. T.ex. kan du anpassa växthuset utifrån de självbevattningslådor som finns, så behöver du inte vattna plantorna varje dag. Om du gör ditt växthus i trä kan du också enkelt bygga det av moduler så att det blir lätt att sätta ihop. Du kan få ett billigt växthus genom att använda återvunna material. Kanske har du några gamla fönster som kan byggas in i stommen– och du får helt klart ett helt unikt gör-det-självväxthus.

  Glas till gör-det-självväxthuset

  Om du bygger ditt växthus själv har du också möjligheten att välja ett lite starkare glas till ditt växthus, nämligen härdat glas. Det tål mer än det glas som vanligtvis används till ett traditionellt växthus, så det är ett bra val om du t.ex. ofta har lekande barn i trädgården. Det finns också plast som är avsett för växthus, t.ex. takskivor i plast som påminner väldigt mycket om glas. Har du ett traditionellt växthus där en glasruta gått sönder kan du också hitta en instruktion hur du själv byter ut glaset.

  Växthusets grund och golv

  Bygger du ditt drivhus själv ska du ha en grund som är gediget förankrad. Här kan du se hur du gör ditt fundament från grunden: Fundament till drivhus

  Det är också en bra idé att göra ett golv till ditt gör-det-självväxthus, speciellt om du också ska använda det som en mysig plats att vara på. Du kan t.ex. lägga plattor eller trägolv, och kanske bara i delar av växthuset om du t.ex. har odlingsyta i ena delen av växthuset.

  LÄS OCKSÅ: Det här ska du tänka på innan du bygger små byggnader

  Sida 1 / 2