Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pergola

En pergola kan ge rum, skugga och lä i din trädgård. De kan byggas på otaliga sätt, och på dessa sidor kan du finna inspiration och instruktioner för hur du kan bygga din egen pergola.

Din garanti för ett bra resultat

När du använder en byggbeskrivning från Gör Det Själv får du en systematisk steg-för-steg-genomgång av hela projektet. Det finns foton på de svåra detaljerna, ritningar, 3D-modeller, förklarande videor och komplett materiallista.

Se alla våra byggbeskrivningar om pergolor

Pergola

En pergola kan skapa rum, skugga, lä och inte minst en härlig stämning i din trädgård. De kan byggas på otaliga sätt, och på dessa sidor kan du finna inspiration och vägledning när du ska bygga din egna personliga pergola.

Vad är en pergola?

En pergola är en öppen rumskonstruktion, som ofta är utformad med takreglar där klätterväxter växer upp och skapar ett skuggat och mysigt uterum. Ordet pergola kommer från italienskan, och betyder just pelargång, eller lövsal.

En pergola har inte någon praktisk eller effektiv funktion i trädgården – det är i alla fall ovanligt. Å andra sidan fungerar den som både som avdelare och som ett självständigt rum i trädgården, och så kan en pergola få din trädgård att se frodigare ut.

Om du har en öppen och lite trist plats i trädgården, som du inte vet vad du ska göra med, är det perfekt att bygga en pergola där. Det kan till exempel vara längs med en garagevägg, över en terrass eller på en öppen yta i trädgården som ändå inte används.

Bygg pergolan själv

Att bygga en pergola är inte något särskilt avancerat gör det själv-projekt, så du kan rita, utforma och bygga din egna snygga pergola och få den precis som du vill ha den.

Pergolor kan tillverkas av allt från det billigaste träet till mer exklusiva träslag, eller stål och betong. Principen i konstruktionen är den samma.

Det är med andra ord bara fantasin som sätter gränser för hur din pergola kan se ut. Det finns dock vissa fallgropar, som du kan undvika om du följer dessa goda råd:

Fäst stolparna till pergolan ordentligt

Pergolan måste stå stabilt på plats – särskilt om det är en fristående pergola. Se därför till att gräva ned stolparna till pergolan tillräckligt långt ned i marken. Det kan även vara nödvändigt att fästa dem i gjutna betongplintar.

Var noggrann när du bygger en pergola

Bygger du en pergola i trä måste du vara noggrann med att få stolpar och hammarband placerat helt rakt. Det kan ta lite tid, men sedan blir det enkelt att lägga takreglar och tvärsgående läkt ovanpå. Om du vill ha en tät pergola kan du minska avståndet mellan stolparna och lägga läkt ovanpå de tvärsgående brädorna. Då kan växterna växa tätare.

Kontrollera stolparnas form

Innan du placerar stolparna bör du kontrollera att de inte är för skeva. Nästan alla långa stolpar är lite skeva – vissa mycket mer än andra. Väljer du ut stolparna själv kan du kontrollera hur böjda de är innan köper. När du väl ska börja bygga med stolparna kan du bara se till att de böjs åt samma håll. Det blir finast, och är enklast när du arbetar.

Gör inte pergolan för låg

När du ska bygga en pergola är det också viktigt att den inte blir för låg. Om din pergola inte är tillräckligt hög riskerar du att få växterna i huvudet när du står under den. Klätterväxterna växer nämligen inte bara uppåt – de kommer även att hänga ned. Se därför till att bygga din pergola i en lämplig höjd.

Använd en mall

Om du t.ex. ska göra strävor till pergolan, kan du rita upp olika former på en mall, som du sedan överför till trästycket och sågar ut med en sticksåg.

Växter till pergolan

En pergola med klängväxter är en vacker och föränderlig lösning. När du väl har satt upp växterna tar naturen över och bygger vidare. När pergolans tak och sidor med tiden stängs igen av gröna växter och blommande rankor, kommer den ge dig ett vackert och svalt rum, där en lätt bris kan passera.

Växter som lämpar sig särskilt bra för att växa på en pergola är:

 • Vinrankor
 • Blåregn
 • Klematis
 • Rosor (t.ex. New Dawn och Honungsros)
 • Piprankor

Även om en pergola som vanligtvis är täckt av ett frodigt täcke av klängväxter, kan den även stå helt som den är, utan växter.

Pergola med tak

En pergolakonstruktion brukar oftast även lämpa sig väl för att täckas över. Så om du någon gång skulle vilja ha tak över huvudet är det bara att avlägsna överliggarna och lägga ett tak istället, t.ex. av trapetsplattor.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka