Förråd

En redskapsbod är roligt och utmanande att planera och bygga, och det oavsett om du ska bygga en stor eller en liten. Vi har gott om byggbeskrivningar till läckra bodar som du kan använda när du bygger, och det finns också tonvis med andra relevanta artiklar som du får glädje av. Lycka till med projektet!

  Innan du sätter igång
  Alla artiklar om redskapsbodar

  Ett förråd behövs

  Är du hus- och trädgårdsinnehavare har du helt säkert en massa redskap, verktyg, cyklar och annat som du behöver förvara någonstans när du inte använder det. Det är därför nästan omöjligt att klara sig utan ett förråd.

  Du kan mycket väl bygga förråd själv, men innan du sätter igång att börja bygga är det några saker som det kan vara bra att tänka igenom. Ett förråd är nämligen inte bara ett förråd.

  Innan du sätter igång att bygga förråd

  Innan du sätter igång med ditt förråd till trädgården måste du först och främst ha tänkt igenom vad du egentligen behöver. Det finns nämligen olika slags förråd, allt beroende på vad du ska använda det till och vad du ska förvara i förrådet.

  Kanske behöver du bara ett litet förråd till dina trädgårdsredskap. Här handlar det mest om att dina saker kan förvaras torrt.

  Se en byggbeskrivning på ett redskapsskjul här: Litet skjul som rymmer mycket

  Om du ska förvara t ex din gräsklippare och dina trädgårdsmöbler, behöver du kanske snarare ett stort förråd där allt får plats när du inte använder det, och så att sakerna kan stå skyddade från regn och vind.

  Behöver du ett cykelförråd eller en vedbod handlar det åter mest om att bygga ett förråd som är torrt.

  Du kan också förvara dina trädgårdssredskap i en hållare på väggen så att alla dina saker är samlade på ett ställe.

  Det behöver inte vara dyrt, och du kan mycket väl bygga ett billigt förråd som både är snyggt och där det finns plats för alla dina saker.

  Läs mer här: Arkitektritat förråd byggt av billiga material

  Isoleret förråd

  Om du ska använda ditt förråd för att förvara t ex elektriska verktyg och färg, måste du bygga ett isolerat förråd, eftersom sådana saker inte tål minusgrader.

  Det måste absolut inte vara svårt att bygga ett isolerat förråd själv, om du planerar in isoleringen i byggprocessen från början. Tilläggsisolering av förråd är en svårare uppgift, men absolut inte omöjlig.

  Med ett isolerat förråd i trädgården kan du förvara alla dina el-verktyg och färgrester, och om du bygger ett stort förråd kan du även själv använda det som arbetsplats höst, vinter och vår.

  SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg själv isolerat förråd

  Regler för förråd

  När du har bestämt dig för vilken sorts förråd du behöver, och hur stort förråd du ska bygga, är du nästan redo att sätta igång med bygget, men inte riktigt.

  Du måste t ex undersöka den aktuella detaljplanen och kontakta kommunen för att ta reda på vad som krävs för att få bygga. Det kan vara t ex bygglov, startbesked och sedan slutbesked, innan du får börja använda ditt nya bygge.

  Det är olika regler beroende på om du ska bygga friggebod eller attefallshus.

  Läs mer om reglerna för friggebod och attefallshus här: Guide till attefallshus och friggebod

  Här kan du läsa mycket mer om vad du ska tänka på innan du börjar bygga: Det här ska du tänka på innan du bygger komplementbyggnader

  Bygg själv förråd

  Det behöver varken vara svårt eller dyrt att bygga förråd själv. Du kan så klart även köpa ett förråd byggsats eller ett färdigbyggt förråd på en byggmarknad, men det blir ofta betydligt dyrare än att bygga det själv.

  När du bygger själv bestämmer du också helt själv hur stort förråd du ska bygga, om du ska bygga ett frosttåligt förråd eller hur ditt förråd ska inredas.

  Det är viktigt att du bygger ett stadigt fundament till förrådet. Den bästa och enklaste lösningen är här att göra ett punktfundament.

  När du bygger förråd själv bör du också fundera på vilken slags dörr du ska ha i förrådet. Bygger du ett isolerat förråd måste du t ex också sätta in en isolerad dörr.

  Om du t ex vill spara plats i förrådet kan du montera en skjutdörr.

  LÄS MER: Dörr till förråd - det här behöver du veta

  Håll ordning i ditt förråd

  Oavsett om du har byggt ett trädgårdsförråd, ett redskapsskjul, ett isolerat förråd, ett stort eller ett litet förråd, är det viktigt att du håller ordning. Annars blir förrådet snabbt rörigt och oöverskådligt.

  Inredning av förråd är inte en svår uppgift. Du kan spara mycket plats i förrådet genom att tänka kubikmeter istället för kvadratmeter. Du kan t ex hänga dina redskap på väggen för att spara plats.

  LÄS MER: 9 tips: Få mer plats i förrådet

  Sida 1 / 2