Kakel på köksbänken

Det ser exklusivt ut, men det är en riktigt billig lösning om du gör din egen unika kaklade bänkskiva som limmas fast på ett underlag av MDF- och våtrumsskivor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
4.000 kronor
Det är både snyggt, enkelt och riktigt rejält med kakel på köksbänken.

Det är både snyggt, enkelt och riktigt rejält med kakel på köksbänken.

Intro

Behöver du en ny köksbänk? Då finns det många fördelar med att välja denna kakellösning.

Det är en flexibel lösning som är lätt att anpassa till de förutsättningar som finns i just ditt kök.

Det som krävs är tillskärning av plattor och kakel, vilket är mycket enkelt, och kakel finns det en uppsjö av så du har alla möjligheter att göra din egen unika köksbänk. Här väljer vi en klassisk och exklusiv stil med vita kakelplattor.

Underlaget av MDF- och våtrumsskivor är billigt och praktiskt eftersom våtrumsskivorna tål vatten. Du behöver därför inte vara orolig för att få fuktskador i konstruktionen.

Se hur du lägger kakel på köksbänken

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du lägger kakelplattor på köksbänken. Du måste vara noggrann med att mäta och kapa plattorna, och att ytan blir helt jämn.

Vi guider dig igenom hur du:

 • gör köksbänkens underlag av MDF-skivor och WEDI-skivor
 • fäster kakelplattorna på bänkskivan
 • sätter det stående kaklet längs kanterna.

Instruktion

01
Underlaget 5 Steg

Köksbänkens underlag består av 20 mm tjocka MDF-skivor som är kapade på längden. Ovanpå läggs 15 mm tjocka Wedi-skivor, som är ett våtrumsmaterial vilket är praktiskt att använda i kökets våtutrymme runt diskhon. MDF-skivorna skruvas fast vid underskåpen, medan Wedi-skivorna limmas fast.

1

Placera MDF-skivan på underskåpen och fäst den med självborrande träskruvar, 35 mm långa. En kraftfull MDF-skiva på 20 mm har valts för att ge bordsskivan styrka.

2

Placera Wedi-skivan ovanpå MDF-skivan och rita upp var hålet ska skäras ut till spishällen och diskhon. Det är lätt att skära i Wedi-skivor med en handsåg, men använd gärna en gammal såg eftersom det kan slita på sågbladet.

3

Se till att hålet i Wedi-skivan matchar hålet i MDF-skivan. Precision är viktigt så att spisen och diskhon sitter stadigt. Det finns bara plats för 2 mm förskjutning mellan de två skivorna.

4

Applicera lim på MDF-skivan så att Wedi-skivan kan fästas. Använd elastiskt lim i diagonala strängar med 10 centimeter emellan.

5

Provlägg kakelplattorna först för att se vilket resultat som blir bäst innan du börjar att limma fast dem.

02
Kakelplattor 5 Steg

När du bestämt dig för var du vill att dina kakelplattor ska vara placerade, kan du börja sätta fast dem på bänkskivan.

Använd kakellim som blandas enligt anvisningen på förpackningen. För att limmet inte ska hinna torka är det bra att blanda till lite i taget.

Du behöver skära till plattorna så att de passar längs kanterna. Det kan du göra med en kakelskärare. Om du inte har en egen kan du hyra hos en bygghandel.

1

Blanda kakellimmet med vatten med hjälp av en visp som du fäster i en borrmaskin. Blanda limmet enligt anvisningen på förpackningen. Konsistensen ska vara smidig så att det går lätt att stryka ut.

2

Fördela kakellimmet på bänkskivan. Använd en tandspackel - den gör så att massan blir jämnt fördelad. Använd handskar när du arbetar med kakellim eftersom det annars kan torka ut huden.

3

Tryck fast kakelplattorna ordentligt i limmet när du har placerat ut dem så som du vill ha dem. Var extra uppmärksam på de ställen där två ark med kakelplattor möts, så att de hamnar på samma höjd. Här har vi använt oss av ögonmåttet, men du kan också använda en putsbräda för att få en jämn linje.

4

Skär till kakelplattorna med en kakelskärare. Ett litet hjul ristar ett snitt i emaljen på plattan, därefter kan du bryta isär plattan lite försiktigt med handen.

5

Öppningen för diskbänken kan behöva anpassas. Här behöver du göra ett snitt i plattorna för att de ska passa in i hörnen vid öppningen för diskbänken. Du kan inte använda en kakelskärare, eftersom den bara skär i raka linjer, utan här behöver du en vinkelslip.

03
Kanter 5 Steg

När du är klar med att lägga kakelplattorna vågrätt på bänkskivan, börjar du med de lod­ räta kanterna. Här behöver plattorna fästas både på den främre breda kanten av bänk­ skivan, samt på väggen. Bakom spishällen måste plattorna täcka väggen 40 cm uppåt, men i övrigt räcker det att sätta upp en enkel rad med kakelplattor som täcker längs kanten.

1

På bänkskivans främre kant ska det sitta plattor. Det räcker med halva kakelplattor, så skär till dem så att de passar. Stryk kakellim på kanten, fördela limmet med en tandspackel och tryck fast plattorna. Om plattan är tillskuren är det viktigt att den kanten riktas neråt och den fina kanten riktas uppåt.

2

Längs kanten på väggen sätts kakelplattorna upp i en enkel rad. Placera distansklossar mellan diskbän­ ken och nedersta plattraden, så att det finns plats för cirka 5 mm fog. Se till att skarvarna mellan kant­ plattorna är i linje med skarvarna på bänkskivan.

3

När kakellimmet appliceras på väggen ska det bara strykas på ett mindre område i taget.

4

Lägg på fogmassa när alla kakelplattor är utlagda. Fogmassan blandas enligt anvisningen på förpack­ ningen och appliceras diagonalt över fogskarvarna. Låt massan torka i cirka 10 minuter och ta sedan bort överskottsmassan med en tvättsvamp. Upprepa flera gånger tills det inte längre finns någon fogmassa kvar.

5

Var försiktig med framkanten när du tar bort överflödig fogmassa. Tvätta försiktigt så att du inte behöver foga igen. När fogarna är torra applicerar du fogförseglare i två omgångar, så den blir mer resistent mot till exempel färg och fett från matvaror.

Material

 • MDF-skivor, 20 mm
 • Wedi-skivor, 15 mm
 • Självborrande träskruvar, 35 mm långa
 • Elastiskt lim
 • Kakel (10 x 10 cm) på ark, 7 kvm
 • Kakellim
 • Fogmassa
 • Fogförseglare

Specialverktyg

 • Tandspackel, 6 mm
 • Kakelskärare

Tidsförbrukning

2 dagar

Pris

Cirka 4 000 kr.

Svårighetsgrad

Du behöver vara noga när du mäter och kapar till skivorna och se till att kakelytan blir helt jämn.

Video

TEKNIK: Dela kakel

Med en kakelkap går det både snabbt och lätt

TEKNIK: Kakel - Runt om hinder

Lär dig tekniken för hål, hack och "halva hål"

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Köksbord