Intro
Instruktion
01
Underlaget
5
Steg
Köksbänkens underlag består av 20 mm tjocka MDF-skivor som är kapade på längden. Ovanpå läggs 15 mm tjocka Wedi-skivor, som är ett våtrumsmaterial vilket är praktiskt att använda i kökets våtutrymme runt diskhon. MDF-skivorna skruvas fast vid underskåpen, medan Wedi-skivorna limmas fast.
Placera MDF-skivan på underskåpen och fäst den med självborrande träskruvar, 35 mm långa. En kraftfull MDF-skiva på 20 mm har valts för att ge bordsskivan styrka.
Placera Wedi-skivan ovanpå MDF-skivan och rita upp var hålet ska skäras ut till spishällen och diskhon. Det är lätt att skära i Wedi-skivor med en handsåg, men använd gärna en gammal såg eftersom det kan slita på sågbladet.
Se till att hålet i Wedi-skivan matchar hålet i MDF-skivan. Precision är viktigt så att spisen och diskhon sitter stadigt. Det finns bara plats för 2 mm förskjutning mellan de två skivorna.
Applicera lim på MDF-skivan så att Wedi-skivan kan fästas. Använd elastiskt lim i diagonala strängar med 10 centimeter emellan.
02
Kakelplattor
5
Steg
När du bestämt dig för var du vill att dina kakelplattor ska vara placerade, kan du börja sätta fast dem på bänkskivan.
Använd kakellim som blandas enligt anvisningen på förpackningen. För att limmet inte ska hinna torka är det bra att blanda till lite i taget.
Du behöver skära till plattorna så att de passar längs kanterna. Det kan du göra med en kakelskärare. Om du inte har en egen kan du hyra hos en bygghandel.
Blanda kakellimmet med vatten med hjälp av en visp som du fäster i en borrmaskin. Blanda limmet enligt anvisningen på förpackningen. Konsistensen ska vara smidig så att det går lätt att stryka ut.
Fördela kakellimmet på bänkskivan. Använd en tandspackel - den gör så att massan blir jämnt fördelad. Använd handskar när du arbetar med kakellim eftersom det annars kan torka ut huden.
Tryck fast kakelplattorna ordentligt i limmet när du har placerat ut dem så som du vill ha dem. Var extra uppmärksam på de ställen där två ark med kakelplattor möts, så att de hamnar på samma höjd. Här har vi använt oss av ögonmåttet, men du kan också använda en putsbräda för att få en jämn linje.
Skär till kakelplattorna med en kakelskärare. Ett litet hjul ristar ett snitt i emaljen på plattan, därefter kan du bryta isär plattan lite försiktigt med handen.
03
Kanter
5
Steg
När du är klar med att lägga kakelplattorna vågrätt på bänkskivan, börjar du med de lod räta kanterna. Här behöver plattorna fästas både på den främre breda kanten av bänk skivan, samt på väggen. Bakom spishällen måste plattorna täcka väggen 40 cm uppåt, men i övrigt räcker det att sätta upp en enkel rad med kakelplattor som täcker längs kanten.
På bänkskivans främre kant ska det sitta plattor. Det räcker med halva kakelplattor, så skär till dem så att de passar. Stryk kakellim på kanten, fördela limmet med en tandspackel och tryck fast plattorna. Om plattan är tillskuren är det viktigt att den kanten riktas neråt och den fina kanten riktas uppåt.
Längs kanten på väggen sätts kakelplattorna upp i en enkel rad. Placera distansklossar mellan diskbän ken och nedersta plattraden, så att det finns plats för cirka 5 mm fog. Se till att skarvarna mellan kant plattorna är i linje med skarvarna på bänkskivan.
Lägg på fogmassa när alla kakelplattor är utlagda. Fogmassan blandas enligt anvisningen på förpack ningen och appliceras diagonalt över fogskarvarna. Låt massan torka i cirka 10 minuter och ta sedan bort överskottsmassan med en tvättsvamp. Upprepa flera gånger tills det inte längre finns någon fogmassa kvar.
Material
- MDF-skivor, 20 mm
- Wedi-skivor, 15 mm
- Självborrande träskruvar, 35 mm långa
- Elastiskt lim
- Kakel (10 x 10 cm) på ark, 7 kvm
- Kakellim
- Fogmassa
- Fogförseglare
Specialverktyg
- Tandspackel, 6 mm
- Kakelskärare
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
Cirka 4 000 kr.
Svårighetsgrad
Du behöver vara noga när du mäter och kapar till skivorna och se till att kakelytan blir helt jämn.