Så mycket kök får du för 10.000 kr

Har du ett kök från 60-, 70- eller 80-talet så är det säkert genomtänkt och välfungerande. Men det är kanske inte så snyggt för att dörrarna är fanerade, och nu har du tröttnat på det? Då ska du hänga med här och se hur du för en liten summa och en del arbete kan få det att bli grymt läckert.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
10.000 kronor

Intro

Det är många som drömmer om ett nytt kök, men det är absolut inte alla som har råd att kassera det gamla och köpa helt nytt. Det är då man måste göra en egen insats. Med en god portion energi och tid kan man skapa ett läckert kök av det gamla.

Om bara skåpen är av hyfsat bra kvalitet och du accepterar inredningen i köket som den är, så finns det ingen anledning att riva ut allt i köket, inte ens om det är slitet och omodernt. För cirka 10000 kr kan du få det gamla köket att bli som nytt.

Det behövs egentligen inte så mycket för att fräscha upp köket. Först ska de gamla tapeterna bort och sedan spacklas och målas väggarna (eller förses med nya tapeter).

Vi visar i stället hur du ger 70-talsköket ett rejält lyft, så att man tror att det är från i år. Häng med och se!

Instruktion

01
Ta bort det gamla 2 Steg

Innan du kan sätta igång själva renoveringen ska du ta bort allt som du inte ska använda och sådant som är i vägen. Överskåpen måste tas ner och den gamla köksbänken med tillhörande smyglist ska kasseras. Diskbänken ska också tas bort, men kan ju återanvändas och därför gäller det att vara försiktig när den lirkas loss.

Kom ihåg att stänga av vattnet innan du skruvar loss kranen. Det görs med stoppventiler under diskbänken. Finns det inga ventiler där måste du ringa en rörmokare och be honom montera ventiler, så att du i framtiden lätt kan stänga av vattnet utan hantverkarhjälp.

1

Börja med att bryta bort ev. smyglister på bänkskivorna. De kan kasseras. Försök sedan lirka loss bänkskivorna, som ofta har skruvats fast underifrån. Även om skivorna inte ska återanvändas bör du arbeta försiktigt.

2

Om diskbänken fungerar, så spara den (om du inte vill skaffa en större). Skär loss den från bänkskivan med hobbykniv och skruva loss beslagen som håller fast den. Lirka loss diskbänken.

02
Ny bänksskiva 5 Steg

Sedan ett av underskåpen togs bort för några år sedan och ersattes med en diskmaskin svävade köksbänken lite fritt ovanför maskinen, och det ska förstås åtgärdas. En list skruvas fast på väggen där bänkskivans undersida hamnar och då kan skivan vila på den utan att komma i kontakt med diskmaskinen.

När bänkskivan har sågats till ska den skjutas på plats. Mät på flera ställen hur mycket skivan sticker ut från underskåpen så att skiva och skåp blir parallella. En ev. skevhet reglerar du genom att såga av skivan längs den bakre kanten.

1

Såga bänkskivan till önskad längd. Eftersom det är sällan att två väggar står vinkelrätt mot varandra är det klokt att mäta vinkeln noga innan du sågar.

2

Lägg bänkskivan på plats och kolla hur mycket den sticker ut. Avståndet ska vara lika stort överallt. Om det inte är det kan det vara nödvändigt att såga av skivan lite längs den bakre kanten.

3

Markera väggens form på bänkskivan. Leta reda på en kloss (om du inte har ett strykmått) och för en penna längs klossen så att ojämnheter i väggen markeras på bänkskivan. Då ser du om du måste såga till skivans bakre kant.

4

Borra några håll upptill i underskåpen, så att du kan skruva fast den nya bänkskivan. Välj en något större borr än skruvdiametern så att skruven kan röra sig en smula om bänkskivan arbetar.

5

Lägg bänksvan på plats och fixera den gärna med ett par tvingar så att den inte rubbas medan du skruvar fast den. Trä en bricka på varje skruv innan den dras i.

03
Dölj gammalt kakel 5 Steg

Om de gamla kakelplattorna sitter fast finns ingen anledning att riva ner dem och kanske skada väggen rejält. Du kan avfetta dem och putsa väggen med multiputsbruk och sedan måla. Du kan även limma fast nya plattor utanpå de gamla eller spackla och sätta upp tapet.

Du kan också göra som vi - låta kaklet sitta kvar och dölja det med skivor som ser ut som kakel. Vi använder Fibo-Tresbo-skivor som är godkända för användning i våtrum och som sätts upp blixtsnabbt. De ska bara limmas fast.

1

Tvätta av det gamla kaklet med målartvätt och lägg ett par limsträngar på väggen. Här använder vi monteringslim för att slippa använda de aluminiumskenor som annars behövs vid monteringen.

2

Sätt upp skivorna enligt bruksanvisningen. Eftersom skivorna är försedda med not och spont är det ganska lätt att klicka ihop och trycka fast dem i limmet. Pressa ett par minuter.

3

Såga till skivorna med cirkelsåg (eller sänksåg). Hål för strömbrytare och vägguttag gör du genom att först markera placeringen och storleken och sedan borra hål för ett sticksågsblad. Såga sedan med sticksåg från baksidan.

4

Övergången mellan skivor och vägg tätas med akrylfogmassa. Släta ut massan så att det ser snyggt ut. Om du sedan vill måla väggen kan du också måla fogen med samma färg.

Kaklet har satts upp och diskbänken ska på plats. Glöm inte att du också ska ha plats för kranen.

04
Diskbänken 4 Steg

Den klassiska rostfria diskbänken (och diskhon som vi arbetar med) håller hur länge som helst. Därför kan den med fördel återanvändas, och det gör vi.

Det ska dock ärligt erkännas att vi helst skulle velat ha en större diskbänk, där kranen monteras i plåten i stället för träskivan, men det räckte inte pengarna till denna gång.

Såga ut i bänkskivan för diskbänken och fäst den med de tvingar som sitter under diskbänken. För att det inte ska tränga in vatten mellan diskbänken och träskivan tätar vi med sanitetskitt under kanten på diskbänken.

1

Lägg dsikbänken på den nya bänkskivan så att den ligger som den ska, dvs. parallellt med framkanten och med lagom avstånd till bakkanten så att det blir plats för en kran. Rita försiktigt runt kanten med en spetsig blyertspenna.

2

Ta bort diskbänken och rita ett nytt streck 10 mm innanför det första. Sudda därefter bort de yttre strecken så att du inte av misstag sågar fel. Borra hål i skivan och såga med sticksåg.

3

Mellan diskbänken och väggen ska kranen monteras. Borra hål för kranen och montera den. Kom ihåg att sätta fast brickor och muttrar i omvänd ordning i förhållande till när du tog bort dem från kranen.

4

Lägg nu diskbänken på plats parallellt med framkanten och i en sträng sanitetskitt. Spänn fast den från undersidan med tvingarna som den satt fast med när du tog bort den.

05
Värmeunderlägg 2 Steg

Visst är det snyggt med en ljus bänkskiva, men den är otroligt ömtålig för varma saker. Därför fäller vi in en klinker i en av skivorna.

Gör en mall av kartong av en klinker eller använd klinkern och markera på bänkskivan var den ska placeras. Urtaget för klinkern fräses med handöverfräs och det ska vara lite större än själva klinkerplattan. Den ska dessutom sticka upp lite ovanför bänkskivan så att kastrullen inte snuddar vid träet.

1

Med din handöverfräs fräser du ett urtag i bänkskivan precis intill spisen. Gör först en fräsmall och spänn fast den på bänken innan du fräser.

2

Foga runt klinkern med en elastisk fogmassa med samma kulör som klinkern. Använd t.ex. Marin & Teknik. Det är praktiskt med en tålig yta för varma kastruller vid sidan av spisen, och det ser dessutom snyggt ut.

06
Nytt högskåp 5 Steg

För att få det kombinerade kyl- och frysskåpet att smälta in i köket förser vi det med en ovansida och en sida.

Eller rättare sagt: vi skapar ett halvt högskåp runt kylen. Vi använder mdfskivor och låter dem vila på lister som skruvas fast på väggen.

För att kunna producera kyla får man som bieffekt värme, och värmen från både kyl och frys ska snabbt kunna ledas vidare i stället för att stängas inne i ett skåp. Det blir extra snyggt om ovansidan föres med en eller två ventiler, men det går lika bra att borra flera 20 mm ventilationshål i ovansidan.

1

Nu ska du sätta ett skåp runt kylen och frysen. Skåpet snickras lätt av en mdf-skiva och lister. Skruva fast lister på den bakre väggen så att skåpsidorna kan stabiliseras när du är klar.

2

Såga både sida och ovansida i 45 grader, så du kan skarva dem snyggt. Använd cirkelsåg och sågskena så att du får perfekta sågspår. Har du ingen sågskena kan du använda en rak bräda som spänns fast som anhåll.

3

Lägg både ovansidan A och sidan B på bänken och skjut ihop dem med utsidan uppåt. Tejpa sedan ihop delarna med bred maskeringstejp enligt bilden. Pressa fast tejpen mycket noga.

4

Vänd nu skivorna försiktigt och pressa ut vitt trälim i skarven. Du ska inte slösa med limmet för då rinner det ut lim överallt, men du ska lägga på så mycket att det kommer lim i hela skarven.

Skåpet sätts på plats och därefter är det klart för målning av dörrar och lådor. Men först ska du dammsuga!

07
Nya smyglister 3 Steg

1

Mät upp för lister längs köksbänken. Det är en smaksak om du vill ha smyglister eller hålkälslister. Det viktigaste är att få en snygg övergång mellan bänkskiva och vägg.

2

Invändiga och utvändiga hörn sågas med geringssåg (manuell eller elektrisk). Du an få en snygg fog om du snittar kanterna lite med stämjärn - när du har sågat till listerna.

3

Limma fast listerna på bänkskivan. Sätt ett par lister eller brädor i spänn mellan smyglisterna och överskåpen (eller taket). Du kan ta bort listerna efter en timme. Då sitter listerna fast och du slapp spika!

08
Dörrar och tavla 5 Steg

En fördel med skåpdörrar från 70-talet är att de ofta är fanerade och inte belagda med t.ex. melamin eller folie. Det är med andra ord ganska lätt att måla dem, så du behöver inte ta med dem till en billackerare.

Tvätta av dörrarna mycket noga med målartvätt och finslipa dem när de är helt torra. Därefter kan de målas. Till första strykningen används en spärrgrundfärg som hindrar nikotin, missfärgning och matos att tränga ut genom färgen. Därefter ska ytorna målas tre gånger med finslipning mellan varje. Efter tredje gången med rulle drar du ut färgen med en moddlare.

1

När dörrarna är helt torra slipas de med slippapper korn 120, dammsugs och torkas av. Därefter ska de målas med en spärrgrund- eller häftgrundfärg, som ger bra fäste för färdigfärgen och skyddar mot missfärgning av nikotin, sot och smuts.

2

Färdigmåla kanter och ytor med högblank akrylatfärg glans 90. Slipa med korn 120 när färgen har torkat, måla och slipa igen. Välj ev. slippapper korn 150. Nu kan du sätta upp dörrarna och måla en gång till.

3

Den sista strykningen kan utföras när dörrarna är på plats. Rulla på färgen precis som innan men avsluta med att släta ut färgen med en moddlare. Det är en bred specialpensel som ger en slät yta.

4

Hur vore det med en tavla att skriva på? Det är lätt gjort. Såga till en mdf-skiva i lagom storlek, runda av kanterna lite lätt med slipmaskin och rulla sedan skivan ett par gånger med tavelfärg.

5

En skruv i varje hörn på tavlan och du har skapat en skojig blandning av skolsal och kök. Tavelfärg kan användas på de flesta ytor och man skriver på den målade ytan med kritor.

09
Svävande hylla 2 Steg

Om du får något över av bänkskivan så kan du använda den till en läcker och svävande hylla. Hyllan kan hängas upp med hjälp av ett beslag till en Ikea-hylla. Vi köpte en hylla, Lack, och sparade den till senare men tog hand om beslaget. Det gör det nämligen möjligt att skapa en osynlig montering.

Beslaget skruvas fast på väggen och hyllan träs på beslaget och fixeras med en låsskruv som dras i uppifrån.

1

Lägg Ikea-beslaget på bakkanten av den hylla som du vill hänga upp. Markera noga var du ska stämma ut och var du ska borra.

2

Skruva fast beslaget på väggen och skjut in hyllan över de utstickande rören. Du behöver inte stryka lim på rören, för då kan hyllan lättare flyttas. Dra i stället i en smal skruv uppifrån och ner i ett av rören (enligt Ikeas anvisningar).

Material

22 x 44 mm hyvlat trä:

  • 1 list till bänkskivan
  • 1 topplist till skåp
  • 1 sidolist till skåp

38 mm stavlimmad bänkskiva:

  • 1 lång vid fönstret
  • 2 korta vid spisen
  • 1 hylla

Hålkälslist:

  • Cirka 650 cm

16 mm MDF-skiva till högskåp:

  • 1 ovansida, 60 x 60 cm
  • 1 sida, 60 x 120 cm

Fibo Trespo-skivor, 240 x 60 cm:

  • 3 skivor

Dessutom:

  • 1 patron monteringslim
  • 12 mm mdf-skiva till fräsmall
  • 1 klinker som värmeunderlägg
  • skruvar
  • pluggar
  • trälim
  • 1 Ikeahylla, Lack, med beslag
  • 1 patron akrylfogmassa
  • 0,5 liter tavelfärg
  • 2,5 liter vit akrylatfärg, helblank glans 90
  • 0,5 liter spärrgrundfärg

Specialverktyg

  • Moddlare, pensel med syntetborst
  • Handöverfräs med notfrässkaft

Tidsförbrukning

Arbetet medför många småjobb och därför tar det en vecka. Jobbar du bara på kvällarna tar det lång tid.

Pris

Cirka 10000 kr

Svårighetsgrad

Noggrann mätning för att borra och såga rätt är det svåraste med arbetet.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

TEKNIK: Montering av köksvask

Noggrann mätning är receptet för succé

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kök