Vägg

Oavsett om du ska bygga en ny vägg eller riva en gammal, så kan du på dessa sidor få råd, vägledning och inspiration för hur du ska bära dig åt.

Väggar – Gör något åt dem eller bygg en ny vägg

Även den fulaste vägg kan bli som ny, oavsett hur hemsk utgångspunkten är. Renovering av väggar är en given gör-det-självuppgift. Kanske har du väggar där gammal tapet ska tas bort, eller väggar med väv som du vill förvandla till släta väggar. Eller så har du behov av att bygga en helt ny vägg. Det kan du enkelt även själv klara av att bygga.

Putsa väggen

Om färg inte är tillräckligt är puts kanske svaret. Genom att putsa väggen kan du rätta till ojämnheter eller dölja en vävad vägg, som kan vara väldigt svår att få bort. Ett tunt lager puts ger dig en jämn och slät vägg. Och så kan du tapetsera eller måla – eller bara låta putsen vara helt rå.

Här blir du visad hur du putsar en vägg.

LÄS OCKSÅ: Det finns ingen anledning till att ta bort glasfiberväven

Väggpanel på väggen

Om du har en vägg som är lite tråkig är höga väggpaneler ett sätt att ändra väggytan avsevärt. Du kan enkelt göra en annars ganska tråkig väggyta ombonad med väggpaneler, som du själv kan bygga med vår grundliga steg-för-stegbeskrivning. Här hittat du alla våra byggbeskrivningar till väggpanel.

LÄS OCKSÅ: Så bygger du höga paneler

Bygg en helt ny vägg

Behöver du en skiljevägg för att dela av ett rum, så är även det ett gör-det-självuppdrag. Och du kan helt fritt välja om det ska vara en gipsvägg, eller en vägg i lättbetong. Den lätta gipsväggen är enkel att bygga medan lättbetongväggen är lättare att förankra tunga saker i. Oavsett vad du väljer behöver du sedan göra val kring tapeter, putsning eller färg.

LÄS OCKSÅ: Så river du en bärande vägg på ett säkert sätt