Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Vi har i åratal fått höra att bara proffsen med stora, dyra maskiner kan planlimma, även kallat försänka, diskhon i ditt nya kök. Det stämmer inte, som tur är, för med rätt verktyg och stora mått noggrannhet kan själv få ett snyggt resultat när du försänker diskhon.

Skillnad på plan- och underlimning

När man planlimmar får man en diskho som ligger helt i nivå med diskbänken. När man underlimmar limmas överkanten av diskhon vid underkanten av bänkskivan. Båda sätten kallas försänkning.

Misstag kostar

När du ska planlimma diskhon är det viktigt att du är noggrann med mätningen. Om måtten inte passar kommer du att stå med en oanvändbar bänkskiva när du har sågat till den. Om du är noggrann när du mäter minimerar du risken för irriterande fel och dyra lärdomspengar när du ska göra en försänkt diskho.

Gör en mall

När du är säker på att måtten stämmer gör du en mall till den planlimmade diskhon. I vår guide har gjort den av 12 mm mdf-skivor. Mallen använder du när du ska göra det millimeterprecisa snittet med handöverfräsen, som diskhon ska passa in i när du försänker den. När den är klar sätter du i gång med handöverfräsen.

Övning ger färdighet

Överfräsen är ett verktyg som kräver lite tid att bemästra, så börja med att såga i ett par gamla skivor innan du sätter i gång med diskbänken. När du ska göra en planlimmad diskho ska du använda maskinen i tre olika tempon och vara extremt noggrann genom hela proceduren. För varje fräsning justeras djupet lite längre ned, så att man sakta med säkert skär till ramen som diskhon ska sitta i.

Limma fast diskhon

När du har sågat till skivan har du grunden till en planlimmad diskho! Nu ska du slipa till kanterna och sedan ska diskhon limmas fast. Då väljer du ett bra, starkt lim, som du applicerar i ett 1 mm tjockt lager. När du är klar har du en försänkt och planlimmad diskho!

Ladda ned guiden till hur du steg för steg försänker diskhon på egen hand och sparar alla pengar som köksföretaget skulle ha tagit betalt.