Tak

Ett friskt tak är viktigt. På dessa sidor hittar du råd och instruktioner för hur du själv kan lägga ett tak, och hur du renoverar och underhåller ett befintligt tak.

Tak i toppform

Det är viktigt att ditt tak är frisk och tätt. Därför ska det underhållas löpande och i värsta fall bytas ut, om skicket är för dåligt. Ett otätt tak kan snabbt bli en dyr läxa. Därför har vi på dessa sidor samlat råd och byggbeskrivningar till hur du själv lägger ett tak, och hur du renoverar ett befintligt tak.

Nytt tak

Att lägga nytt tak själv är ett stort projekt. Det är nog det, största, svåraste och mest omfattande renoveringsuppdrag du kan ge dig i kast med som husägare. Innan du lägger ditt nya tak ska du t.ex. ta ner ditt gamla tak, få det bortforslat, och montera och renovera reglar och undertak. När du gör förändringar i ditt tak, påverkar det bland annat skorsten och hängrännor.

Få hjälp att lägga ett tag själv

När du ska byta tak är det viktigt att det görs korrekt och efter konstens alla regler. Och om du inte är helt säker på hur du ska göra, är det en bra idé att ta hjälp av en fackman. En del snickare hjälper även gärna till med råd.

LÄS OCKSÅ: Byt ut takpannan

Priser på nytt tak

Priset på hur mycket det kostar att lägga nytt tak varierar väldigt mycket. Det beror på hur konstruktionen under ditt nuvarande tak ser ut och om ditt hya tak ska vara i takpapp, takplåt eller läggas som tegeltak. Och så påverkas så klart priset väldigt mycket av hur mycket du själv kan göra.

Lägg nytt tak på ditt förråd

Ska du bygga ett förråd, carport, överbyggd uteplats eller andra mindre konstruktioner, är det också viktigt med ett gediget tak. Här kan du läsa hur du utformar takkonstruktionen till ett uthus

Sköt om ditt tak

Underhåller du ditt tak löpande får du ett finare tak som du kan njuta av under många år. Det gäller både själva taket men även konstruktionen under det. Det är en bra idé att någon gång ibland ta bort alger, mossa och smuts. I denna artikel får du bra hjälp kring hur du rengör taket: Taktvätt - gör så här

Om en takfotsbräda ruttnar eller en tegelpanna knäcks ska de naturligtvis bytas ut. Läs hur du byter ut en rutten takfotsbräda.