Slipa din kökbänk och få den att se ut som ny

Vatten och bänkskivor av trä är en utmanande kombination. Därför kommer en köksbänkskiva med tiden att se trött och sliten ut. Men på ganska kort tid kan du med rätt slipning av bänkskivan få den att se som ny ut.

Vänta ett par dagar efter oljebehandlingen med att sätta saker och ting på bänkskivan. Då hinner oljan att härda.

Intro

Att slipa en bänkskiva och sedan olja in den är en av de uppgifter de allra flesta kan klara av. Du kan i princip klara dig med slippapper på en kloss, men har du mer än ett par kvadratmeter bänkskiva lönar det sig att ha maskiner till hjälp.

Slipning av bänkskiva

När bänkskivan är rengjord och torr startar du excenterslipen. När du ska slipa bänkskivor är den en sann mästare. Du kan även välja en planslip, som dock inte får riktigt samma grepp, eller en bandslipmaskin om du ska slipa ned bänken ordentligt. Men excenterslipen är förstavalet, gärna tillsammans med en deltaslip eller slipkloss för hörnen.

Det dammar att slipa bänkskiva

Anslut en dammsugare till excenterslipen om du har möjlighet. De allra flesta excenterslipar har antingen en inbyggd anslutning, eller möjlighet att köpa till en anslutning för grovdammsugare. Har du inte den möjligheten måste du täcka av noggrant. Annars har du slipdamm i hela huset.

Olja skyddar köksbänken

Oavsett vilken bänkskiva du ska slipa, ska den behandlas för att kunna stå emot vatten, fett och smuts. Annars suger träskivan åt sig allt. Du kan skydda bänkskivan med såpa, lack, olja eller vax. Till köksbänken är olja en bra lösning, och helst en som är avsedd för köksbänkar. Det säkerställer att den inte innehåller ämnen du inte vill att din mat kommer i kontakt med.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Fördelningen av oljan är viktig

Det är viktigt att du fördelar oljan jämnt på bänkskivan. Utan rätt teknik riskerar du att få sköldar eller en decideret klibbig bänkskiva efteråt. Men både slipteknik och fördelning av olja är grundligt beskrivet i denna guide.

Material

• Bänkskiveolja (Juncker rustik bänkskiveolja, vit)

Verktyg

• Excenterslip
• Trekantsslip
• Slipkloss
• Slippapper, i regel korn 60–180
• Våtslippapper eller slipsvamp
• Rena trasor

Instruktion

01
Skivan tvättas och slipas noga 4 Steg

Innan du tar fram slipmaskinen ska du tvätta bänkskivan noga, för annars slipar du ner fett och smuts i träet. När den är torr kan du slipa.

Slipningen dammar rejält så töm köket eller sätt upp plast över det som inte kan tas bort. För att du inte ska slipa svackor i träet är det viktigt att maskinen hålls i rörelse över stora ytor. Börja med korn 80 eller 100 och slipa hela bänkskivan. Då ser du om du ska använda grövre slippapper för att får bort jack och repor.

1

Tvätta hela bänkskivan grundligt. Det bör du helst göra dagen innan du ska slipa. Använd gärna målartvätt för att lösa upp både fett och smuts. Vänta med slipning tills träet är helt torrt.

2

Börja slipningen med korn 80 eller 100 och använd helst en excenterslip. Kolla om du måste bearbeta jack och repor. Det görs i så fall med korn 40 eller 60. Fortsätt sedan med korn 120 och avsluta med korn 150 eller 180.

3

Längs kanter och i hörn är det bäst med en trekantsslip. Du kan säkert klara dig med slipkloss och slippapper men i hörn är trekantsslipen värdefull. Även nu slipar du först med grovt slippapper och avslutar med ett finare.

4

Framkanten på bänkskivan slipas med kloss. Det är frestande att använda excenterslipen men då måste du vara stadig på handen. Vippar du slipen det minsta så blir framkanten skev.

02
Oljan skuras in i flera omgångar 5 Steg

När bänkskivan har slipats slät och fin ska allt slipdamm torkas bort innan du kan oljebehandla träet.
Ytan blir starkast om du lägger på oljan i flera omgångar. Först kan du lägga på flödigt så att träet får suga till sig. Sedan i flera tunnare skikt tills träet är mättat. Oljan får fibrerna att resa sig så därför kan du fördela oljan med slipsvamp innan du polerar.

VIKTIGT! Oljefuktiga trasor kan självantända. Lägg dem på gräsmattan medan oljan dunstar eller lägg dem i en burk med tättslutande lock.

1

Slipdammet torkas bort så noga som möjligt. Det bästa är att först dammsuga och sedan torka rent med fuktiga trasor. Låt träet torka.

2

Rör runt ordentligt i oljan. Bänkskiveolja innehåller olika medel som ska hjälpa oljan att tränga in, att härda osv., och därför måste de fördelas. Även färgpigmenten ska fördelas i oljan.

3

Häll ut lite olja på bänkskivan. Det står på burken hur många kvadratmeter innehållet räcker till, men suger träet extra mycket går det åt en del olja. En 3/4-litersburk räcker normalt till ett par behandlingar och ytterligare en efter någon månad.

4

Fördela oljan med bomullstrasor längs ådringen. Det är extra viktigt om du använder pigmenterad olja. Låt oljan sugas in i träet i en kvart innan du torkar bort överflödig olja från ytan.

5

Efter en timme masserar du in mer olja i träet tills det är mättat. Genom att slipa ner oljan med en fin slipsvamp eller våtslippapper får du samtidigt bort de fibrer som har rest sig under behandlingen.

TIPS: Slipa lätt med svampen nästa dag.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor