Vänta ett par dagar efter oljebehandlingen med att sätta saker och ting på bänkskivan. Då hinner oljan att härda.

Vänta ett par dagar efter oljebehandlingen med att sätta saker och ting på bänkskivan. Då hinner oljan att härda.

Att slipa en bänkskiva och sedan olja in den är en av de uppgifter de allra flesta kan klara av. Du kan i princip klara dig med slippapper på en kloss, men har du mer än ett par kvadratmeter bänkskiva lönar det sig att ha maskiner till hjälp.

Slipning av bänkskiva

När bänkskivan är rengjord och torr startar du excenterslipen. När du ska slipa bänkskivor är den en sann mästare. Du kan även välja en planslip, som dock inte får riktigt samma grepp, eller en bandslipmaskin om du ska slipa ned bänken ordentligt. Men excenterslipen är förstavalet, gärna tillsammans med en deltaslip eller slipkloss för hörnen.

Det dammar att slipa bänkskiva

Anslut en dammsugare till excenterslipen om du har möjlighet. De allra flesta excenterslipar har antingen en inbyggd anslutning, eller möjlighet att köpa till en anslutning för grovdammsugare. Har du inte den möjligheten måste du täcka av noggrant. Annars har du slipdamm i hela huset.

Olja skyddar köksbänken

Oavsett vilken bänkskiva du ska slipa, ska den behandlas för att kunna stå emot vatten, fett och smuts. Annars suger träskivan åt sig allt. Du kan skydda bänkskivan med såpa, lack, olja eller vax. Till köksbänken är olja en bra lösning, och helst en som är avsedd för köksbänkar. Det säkerställer att den inte innehåller ämnen du inte vill att din mat kommer i kontakt med.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Fördelningen av oljan är viktig

Det är viktigt att du fördelar oljan jämnt på bänkskivan. Utan rätt teknik riskerar du att få sköldar eller en decideret klibbig bänkskiva efteråt. Men både slipteknik och fördelning av olja är grundligt beskrivet i denna guide.

Ladda ned hela artiklen och se hur du ska göra.