Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Köksfläkt

Bli av med matoset med en köksfläkt. På dessa sidor kan du få inspiration, och så vi visar vi dig hur du monterar din köksfläkt korrekt.

Köksfläkt - sätta upp och montera köksfläkt

En köksfläkt är ett givet inslag i alla kök. En del är stora och klumpiga, medan andra är stilfulla och eleganta – ja, en del kan nästan förväxlas med att vara en lampa. Köksfläktarnas uppgift är att suga upp ånga och matos från matlagningen, så att detta inte sprider sig i resten av huset.

Två typer av köksfläktar

Det finns många olika sorters köksfläktar på marknaden, men grundläggande är att det finns två typer av köksfläktar: nämligen en köksfläkt som har som uppgift att suga ut luften och en köksfläkt som skickar tillbaka luften ut i rummet.

Utsugsfläkten fungerar genom att suga ut luften ut i det fria, via en frånluftskanal som går genom ex. taket. Utsugsfläkt kallas även frånluftsfläkt.

Kolfilterfläkten kräver inget utsug och det är därför mycket enklare att montera denna typ av köksfläkt. Köksfläkten har ett kolfilter som ska bytas 2-3 gånger om året. Denna typ av köksfläkt återcirkulerar luften. Denna köksfläkt tar dock inte bort ångan, men den kan vara praktiskt på ställen där det inte finns plats för en utsugsfläkt.

Montering av köksfläkt

När du ska montera en köksfläkt är det först och främst viktigt att du gör ett noggrant mätarbete. På det sättet ser du till att köksfläkten placeras exakt över din häll eller spisplatta, men du ser också till att borrhålen inte hamnar på fel ställe i väggen.

Köksfläkt extern motor

Fördelen med en köksfläkt med extern motor är att köksfläktens motor kan placeras en bit ifrån köksfläkten, vilket ger en tystare eller helt
ljudlös köksfläkt.

Vid montering av en extern motor på utsidan av en vägg krävs ett så kallat kärnborrr för att göra hålet. Kärnborret når inte hela vägen genom väggen, då krävs det att man förborrar med ett långt murborr. Därefter kan man borra inifrån med kärnborret, tills man är halvvägs igenom, och därefter borras den sista halvan av hålet utifrån.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka