Köksfläkt

Oavsett om du satsar på att montera en traditionell köksfläkt med motor på vinden eller utanpå huset, eller om du är mer intresserad av en fläkt som monteras i höjd med innertaket, så hittar du inspiration och beskrivningar här.

  Köksfläkt - sätta upp och montera köksfläkt

  En köksfläkt är ett givet inslag i alla kök. En del är stora och klumpiga, medan andra är stilfulla och eleganta – ja, en del kan nästan förväxlas med att vara en lampa. Köksfläktarnas uppgift är att suga upp ånga och matos från matlagningen, så att detta inte sprider sig i resten av huset.

  Två typer av köksfläktar

  Det finns många olika sorters köksfläktar på marknaden, men grundläggande är att det finns två typer av köksfläktar: nämligen en köksfläkt som har som uppgift att suga ut luften och en köksfläkt som skickar tillbaka luften ut i rummet.

  Utsugsfläkten fungerar genom att suga ut luften ut i det fria, via en frånluftskanal som går genom ex. taket. Utsugsfläkt kallas även frånluftsfläkt.

  Kolfilterfläkten kräver inget utsug och det är därför mycket enklare att montera denna typ av köksfläkt. Köksfläkten har ett kolfilter som ska bytas 2-3 gånger om året. Denna typ av köksfläkt återcirkulerar luften. Denna köksfläkt tar dock inte bort ångan, men den kan vara praktiskt på ställen där det inte finns plats för en utsugsfläkt.

  Montering av köksfläkt

  När du ska montera en köksfläkt är det först och främst viktigt att du gör ett noggrant mätarbete. På det sättet ser du till att köksfläkten placeras exakt över din häll eller spisplatta, men du ser också till att borrhålen inte hamnar på fel ställe i väggen.

  Köksfläkt extern motor

  Fördelen med en köksfläkt med extern motor är att köksfläktens motor kan placeras en bit ifrån köksfläkten, vilket ger en tystare eller helt
  ljudlös köksfläkt.

  Vid montering av en extern motor på utsidan av en vägg krävs ett så kallat kärnborrr för att göra hålet. Kärnborret når inte hela vägen genom väggen, då krävs det att man förborrar med ett långt murborr. Därefter kan man borra inifrån med kärnborret, tills man är halvvägs igenom, och därefter borras den sista halvan av hålet utifrån.