Intro
Instruktion 1
Bygg efter en mall
LÅDA MED FINGERSKARVAR
Kännetecknet på en perfekt fingerskarv är att tappar och tapphål är lika breda och att skarven är tät. Uppdelningen i tappar/tapphål ska göras så att en tapp och ett tapphål har en viss bredd, alltså får det inte bli en tunn flisa i träets yttersidor. Fronten och sidorna på den låda som visas har tillverkats av hyvlad ek med måttet 15 x 142 mm. Tappar och tapphål är 15 mm breda. Vi bygger en mall som säkerställer att markeringarna blir identiska.
På lådfronten finns tapphålen, alltså det trä mellan mallens listbitar som ska huggas bort. På lådans sidor sitter tapphålen under mallens listbitar. Markera tapphålen tydligt och såga alltid på den sida av strecket som är riktad inåt mot tapphålen. På så sätt säkerställer du att tapparna passar in tätt i tapphålen.
Mallen består av en träbit (15 x 14,2 cm lång och 6 cm bred). Mät 7,5 mm från ”den blåa sidan” och placera en bit av en list med måttet 15 x 15 mm så att den sticker ut 2 cm på bägge sidor om mallen. Placera lister med måttet 15 x 15 mm parallellt på ett 1,5 cm avstånd på resten av mallen.
Lägg upp mallen på lådfrontens ändstycke och mät 16 mm ned från ändträet (= materialets tjocklek + 1 mm) samt rita upp vinkelrätt mot ändträet. Mallens blå sida hålls hela tiden till höger och blir lådans överkant. Rita upp längs samtliga ”fingrar”.
Front och sidor sågas till och huggs ut
När du har ritat upp på lådfronten och sidorna ska du sätta igång med stämjärn och såg. Vi använder en japansåg - ett riktigt snickeriverktyg som endast kan såga när den dras tillbaka och inte framåt såsom en fogsvans. Den gör ett fint och exakt snitt.
När du är klar med sågen ska stämjärnet börja användas. Det är även viktigt att järnet är knivskarpt, eftersom det är omöjligt att uppnå millimeterexakta uthuggningar med halvslöa stämjärn.
Markera tydligt det trä som ska tas bort (tapphålet). Vi sågar med en mycket fintandad och tunnbladig japansåg. Placera eventuellt ut en listbit som markerar att sågdjupet har nåtts.
Tapphålen är tydligt markerade och har sågats loss i sidorna. Håll stämjärnet lodrätt och stick ned det ett par mm i strecket. Hugg igenom till hälften och vänd därefter träet.
Lådträet vänds, och samma uthuggningsteknik används på motsatt sida tills träet har lossat och tapphålet är helt fritt från trä.
Sidor och front sätts ihop
Tapparna i lådfronten och den ena änden av lådans sidor har huggits ut och vi kan nu sätta ihop lådan. Skarvarna ska vara täta och tröga att sätta ihop, men inte så tröga att träet flisar sig.
Vi limmar fingerskarvarna med trälim och sätter i några dyckertar i lådans bakre kant där de snygga tappfo-garna saknas. På så sätt hålls lådan ihop på ett solitt sätt.
Bakstycket fälls in i båda sidostyckena i en 15 mm bred och 10 mm djup fals. Ställ in kapsågens sågdjup så att den sågar 10 mm nedåt. Såga spår tätt sida vid sida och rensa falsen med stämjärnet.
Banka ihop den ena fingerskarven till hälften och påför trälim på alla ytor som ska limmas. Därefter slås skarven ihop med en gummiklubba tills den blir helt tät.
Bakstycket fästs i falsen. 4 dyckertar slås in i varje sida. Använd en spikdrivare så att de hamnar helt i nivå med lådans sidor.
Instruktion 2
Håldelen huggs ut först
Bänkskivorna är 60 cm djupa och 4 cm tjocka. Börja med att mäta 4,1 cm in vid skivans ändar och rita ett parallellt streck längs båda ändarna. Rita på båda sidor av skivan. Den extra millimetern säkerställer att tapparna sticker ut från ytan och att slutresultatet blir plant efter slipning.
Rita upp en laxstjärt på skivans mitt. Tap - pens breda del ska vara så bred som skivan är tjock, dvs. 4 cm. Tappens smala del är hälften så tjock. Mät ut för den ena sidan och kontrollera om fördelningen passar.
Rita upp laxstjärtarna. När fördelningen av laxstjärtar har mätts ut, ritar du upp dem från skivans ände till det parallella strecket. Kontrollera att vinkeln på laxstjärten är 15 grader- den får inte vara lägre!
Rita upp på den andra sidan. Använd en vinkel och rita 90 grader över ändträet. Det underlättar om man streckmarkerar det som ska huggas bort (dvs. det trä som ska tas bort).
Såga till laxstjärtarna. Spänn fast skivan och såga längs markeringen. Lägg snittet på den sida av strecket där träet ska tas bort. Såga exakt ned till strecket. Det är bra om man markerar på båda sidorna.
Ritsa i träet. Skär lodrätt nedåt i blyertsstrecket med en vass hobbykniv. Det gör det lättare att hugga ur träet.
Hugg ur till kanten. Håll stämjärnets plana sida helt mot den lodräta kanten och hugg 3-4 mm nedåt med järnet i träet som ska tas bort. Stämjärnet ska luta en aning mot dig själv.
Tappdelen huggs ut och bordet monteras
Nu ska du välja vilka sidor av skivorna som ska synas - alltså vara vända utåt och uppåt. Se till att märka ut ditt val på skivorna så att du även kan komma ihåg det senare! På samma sätt som förut ska du rita upp en linje 4,1 cm in på bordsskivan - parallellt med ändträet. Rita upp på båda sidorna och i bägge ändar.
Lägg bordsskivan med baksidan nedåt mot arbetsbordet så att den ena änden sticker ut lite över kanten. Fixera bordsskivan med ett par tvingar.
Spänn fast en hjälpbräda. Brädan fixeras med skruvtvingar så att den är exakt i linje med blyertsstrecket i tapphålens botten. Sätt en liten kloss emellan så att tvingen inte gör märken i skivan.
Spänn fast bordsskivan. Bordsskivan fixeras med skruvtvingar så att bordsskivan vilar på hjälpbrädan. Håldelen ska ligga tätt mot bordsskivans ändträ. Rita upp efter håldelens tapphål på bordsskivan.
Rita upp tapparna. Använd de uppmärkta tapparna och tapphålen i ändträet som utgångspunkt och rita upp på bordsskivan. Även den här gången ska man rita upp på skivans bägge sidor innan man sågar.
Övning ger färdighet. Använd samma metod som förut. Skär lodrätt nedåt med hobbykniven och hugg ut i små bitar halvvägs ned i det trä som ska tas bort, vänd skivan och hugg nedåt från den andra sidan.
Material
- Trä till lådorna (här ek)
- Trälim
- Dyckertar
Specialverktyg
- Japansåg
- Kap-/gersåg
Tidsförbrukning
En dag för en låda.
Pris
Ca 400 kr för den låda som visas.
Svårighetsgrad
Precision är avgörande, men annars är det inte så svårt att skapa en fingerskarv.
Ritning
Laxstjärtfogen
En laxstjärtfog består av en håldel och en tappdel. Vi gör håldelen på de skivor som blir köksbänkens ben och tappdelen på bänkskivan. Antalet laxstjärtar mäts ut från mitten av skivan och ut mot sidorna. Du får ett fint resultat om tappens översta del är lika bred som bänkskivan är tjock. Tappens nedersta del ska vara hälften så bred som den översta. De två yttersta tapparna ska vara hälften så breda som de övriga, gärna lite mindre.
