Specifikationer, dimensioner och priser
Beskrivning: Stål
En stålbänkskiva har en kärna av spånskiva med en tunn stålskiva limmad ovanpå och ner över kanterna.
Stålbänkskivan är standard i alla professionella kök eftersom den är lätt att hålla ren. Den kan svetsas fast i diskbänken och byggas med stänkskydd och framkant efter behov.
Ingen bänkskiva slår stål när det gäller att vara praktisk som arbetsyta i köket. Dess enda svaghet är utseendet. Bänken repas snabbt och blir ofta fläckig om det finns kalk i vattnet.
Bänkskivor av stål håller nästan för evigt, så de är ofta en engångsinvestering. Därför lönar det sig att låta leverantören ta mått så att du inte får en bänkskiva som är 6 cm för kort eller ett hål för spishällen som inte är placerat exakt under köksfläkten.
Prisexempel
300 x 62 x 3 cm: ca 15.000 kronor
Uppdaterad januari 2025
Priset gäller för en köksbänkskiva utan hål för diskho eller spishäll. En diskho i stål inkl. installation kostar från ca 5000 kronor, medan ett hål för spishäll kostar från ca 1000 kronor.
Var används: Stål
Bänkskivor i stål används i kök, tvättstugor och andra arbetsutrymmen där hygien och tålighet är viktigt.
Bänkskivor av stål är särskilt praktiska där det förekommer dagligt (och kraftigt) slitage och där kraven på renlighet är höga. Därför är de idealiska för kök och har också använts i restaurangbranschen i många år.
Stålbänkskivan är också idealisk som arbetsbord, t.ex. i verkstaden, eftersom det krävs mycket för att förstöra den.
Fördelar
- Tar inte färg från livsmedel
- Påverkas inte av syra
- Påverkas inte av fukt
- Hygienisk
- Kan poleras på nytt
Nackdelar
- Repor uppstår snabbt
- Kalkavlagringar i vattnet orsakar fläckar
- Hög värme kan orsaka missfärgning
- Nästan omöjligt att anpassa själv
- Fogar bör svetsas ihop
Styrka
Mycket hård
Stål är hårt, men med tiden får det repor och märken som inte går att ta bort. Det är oundvikligt att en köksbänkskiva av stål får synliga tecken på slitage.
Hållbarhet
Kräver minimalt underhåll
Rengör dagligen med vatten och rengöringsmedel. Kalkavlagringar kan tas bort med ättika och repor kan poleras bort med skurmedel.
Små repor i stålbänkskivan kan poleras till en ny yta med skurmedel och en mjuk svamp. Precis som du gör med en stålvask.
Dimensioner
- Tjocklek: 1,5-6 cm
- Djup: 60-130 cm
- Längd: upp till 550 cm
Vanligast är 3 cm tjocka bänkskivor i 60 - 70 cm djup. En djup bänkskiva ger mer arbetsyta, men tar upp plats i köket.
Se alternativ till bänkskiva i stål
Princip
Montering
Bänkskivan skruvas vanligen fast i skåpstommarna underifrån, upp genom fram- och bakramen.
Om bänkskivan fästs med vinkelbeslag bör dessa vara några mm från toppen så att bänkskivan dras hela vägen ner till stommarna när skruvarna dras åt.
Leverantören kan svetsa ihop skivorna. Det är dyrt, men fogen blir helt tät.
Om du vill skarva ihop skivorna själv behöver du platta lamellkex, monteringsfästen och en speciell fogmassa. Applicera tätningsmedlet på ytorna och spänn ihop dem underifrån innan du fäster dem på underskåpen.
Principen visas här på en bänkskiva av trä, men den gäller även för en bänkskiva av stål.
Varianter
Framkanter: Stålbänkskivor kan levereras med en upphöjd kant runt om för att förhindra att vatten och andra vätskor stänker ner på golvet. Kanterna finns i flera olika utföranden.
Bakkanter: Istället för att foga vid övergången mellan vägg och bänkskiva kan du välja en bakkant där bänkskivan är böjd uppåt. Det gör rengöringen så mycket enklare och är mer hygieniskt än den mjukfog som du annars skulle använda mot väggen.
Massivt stål: EEn mycket dyrare versionen av stålbänkskivan är en massiv 5-8 mm tjock stålbänkskiva utan träkärna. Den är mer än dubbelt så dyr som den vanliga stålbänkskivan och tål värme. Slutligen kan den slipas och poleras många gånger.
Redaktionen rekommenderar
Redaktionens rekommendationer till dig som ska arbeta med stålbänkskivor.