Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Om bänkskivan ser lite sliten ut kan du ge den nytt liv. Lite olja på över- och undersidan är nämligen den enklaste och mest effektiva behandlingen av bänkskivan. Oljan gör inte bara bänken finare, utan även starkare, så det finns ingen anledning till att inte behandla bänkskivan några gånger per år.

Vatten, köttsaft, deg, spilld mjölk, grönsaker – det är sådant en köksbänk är i kontakt med dagligen. Därför är det inte så konstigt om den ser lite sliten ut efter några år.

Rätt behandling av bänkskivan

När köksbänken ska ha första hjälpen, är det bänkskiveolja som ska till. Den mest effektiva behandling av bänkskivan får du nämligen med en riktigt bra olja som är avsedd för att skydda och bevara bänkskivor. Olja för bänkskivor ska vara fri från tungmetaller och andra tillsatser som man inte vill ha i närheten av livsmedel. Ett bra alternativ är kallpressad linolja.

Oljan som skyddar bänkskivan på djupet

Linoljan är den perfekta oljan för bänkskivan. Den tränger nämligen riktigt djupt ned i träet, och den är bra att arbeta med. Den tar visserligen flera dagar på sig att torka, men den skyddar så bra och är så enkel att arbeta med, att den är ultimat för behandling av bänkskivan.

Glöm inte att olja bänkskivans undersida

Ovansidan ska så klart vara ren när oljan appliceras på bänkskivan. Men det är viktigt att även undersidan får olja, vilket särskilt gäller nya bänkskivor. Efter behandlingen av bänkskivan kommer oljan nämligen få träet att utvidga sig, och då kan skivan slå sig om inte undersidan också oljats in.

Slipa ned skivan

Repor, hack, fläckar och andra skador på bänkskivan ska slipas bort innan du oljar in bänkskivan. Slipa skivan med excenterslip. Börja med korn 80, innan du fortsätter med korn 120, och avslutar med 180. Vid nya bänkskivor kan du nöja dig med korn 120 och 180 innan du oljar in bänkskivan.

LÄS OCKSÅ: Slipning av bänkskiva - Slipa din kökbänk och få den att se ut som ny

Skivan ska vara ren

Innan du går vidare med att olja in bänkskivan ska du se till att den är helt ren. Efter slipningen ska den dammsugas omsorgsfullt och torkas av med en hårt urvriden trasa.

Den viktiga baksidan

Skivans framsida (ovansida) ska skyddas, underhållas och se snygg ut. Men innan du monterar en ny skiva ska även baksidan mättas med olja. Oljan utvidgar träet en smula och kan få det att böja sig.

Slipa och torka av skivan

1

Slipa bänkskivan. Använd excenterslip eller slipkloss, aldrig planslip som bara gör spår på ytan. Avrundade hörn och kanter slipas alltid för hand.

2

Ta bort slipdammet. Borsta först med mjuk borste och dammsug efteråt. Innan du stryker på olja bör hela rummet dammsugas så att det inte fastnar dammpartiklar i oljan.

3

Towlks skivan med trasa. De minsta partiklarna kan inte sugas upp, men försvinner om du torkar av skivan med en fuktad, hårt urvriden och luddfri trasa. Dra längs ådringen och låt skivan torka.

Fördela oljan på skivan

1

Börja med baksidan. Lägg på ett rätt tjockt skikt olja med pensel. Fördela oljan och vänta en kvart. Lägg på ett tunnare skikt. Efter en timme torkas oljan av och skivan kan vändas om och läggas på bockar eller lister.

2

Stryk genast olja på framsidan, senast inom en timme efter oljebehandlingen av baksidan. Lägg på rikligt och fördela oljan med pensel och låt den tränga in. Upprepa behandlingen.

3

Fördela oljan och arbeta in den samtidigt. Det går lättast med en grov nylonsvamp med handtag. Tryck lite och var noga med att följa träets ådring.

4

Ta bort överflödig olja när ditt skurande och polerande har gett skivan ett inoljat och snyggt utseende. Torka med mjuk bomullstrasa, som du har vikt ihop. Polera sedan skivan med tryck längs ådringen.

5

Underhåll skivan regelbundet. Nu är du klar med inoljningen och skivan kan monteras eller användas. Ytan känns fet ett tag och när den känns torr är den skyddad. Polera med olja ett par gånger per år-Torka

6

Nu är det lätt att hålla skivan ren. Med fuktig trasa får du lätt bort smuts och matrester. Vätskor sugs upp med torr trasa. Skivan har ett fint skydd men spiller du rödbetsspad ska du genast torka rent.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor