olja till bänkskivan

Vatten, köttsaft, deg, spilld mjölk, grönsaker – det är sådant en köksbänk är i kontakt med dagligen. Därför är det inte så konstigt om den ser lite sliten ut efter några år.

Rätt behandling av bänkskivan

När köksbänken ska ha första hjälpen, är det bänkskiveolja som ska till. Den mest effektiva behandling av bänkskivan får du nämligen med en riktigt bra olja som är avsedd för att skydda och bevara bänkskivor. Olja för bänkskivor ska vara fri från tungmetaller och andra tillsatser som man inte vill ha i närheten av livsmedel. Ett bra alternativ är kallpressad linolja.

Oljan som skyddar bänkskivan på djupet

Linoljan är den perfekta oljan för bänkskivan. Den tränger nämligen riktigt djupt ned i träet, och den är bra att arbeta med. Den tar visserligen flera dagar på sig att torka, men den skyddar så bra och är så enkel att arbeta med, att den är ultimat för behandling av bänkskivan.

Glöm inte att olja bänkskivans undersida

Ovansidan ska så klart vara ren när oljan appliceras på bänkskivan. Men det är viktigt att även undersidan får olja, vilket särskilt gäller nya bänkskivor. Efter behandlingen av bänkskivan kommer oljan nämligen få träet att utvidga sig, och då kan skivan slå sig om inte undersidan också oljats in.

Slipa ned skivan

Repor, hack, fläckar och andra skador på bänkskivan ska slipas bort innan du oljar in bänkskivan. Slipa skivan med excenterslip. Börja med korn 80, innan du fortsätter med korn 120, och avslutar med 180. Vid nya bänkskivor kan du nöja dig med korn 120 och 180 innan du oljar in bänkskivan.

LÄS OCKSÅ: Slipning av bänkskiva - Slipa din kökbänk och få den att se ut som ny

Skivan ska vara ren

Innan du går vidare med att olja in bänkskivan ska du se till att den är helt ren. Efter slipningen ska den dammsugas omsorgsfullt och torkas av med en hårt urvriden trasa.

Så gör du: Läs hela instruktion för vård av bänkskivor

Hur polerar du egentligen bänkskivan så att du får bort alla repor, och den får rätt skydd? Vilken olja ska du välja egentligen? Hämta artikeln och få våra experters bästa råd för behandling av bänkskivor.