Två sätt att få ett billigt lyxkök

Med hjälp av två förvånansvärt enkla tekniker kan du förvandla de vanliga köksskåpen till en unik köksö med lyxigt utseende.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
2000 kronor

Intro

Tänk att det är möjligt att göra om sitt kök från ren standard till något som kunde vara hämtat ur ett inredningsreportage! Allt som behövs är att du lär dig två enkla arbetstekniker och att du låter fantasin flöda.

Den ena tekniken gör det möjligt att limma ihop två bänkskivor kant mot kant till en bredare (eller längre) bänkskiva. Den andra hjälper dig limma ihop två skivor i vinkel. Här förvandlar vi tre underskåp till en bred köksö där bänkskivan fortsätter ner över gaveln.

Du har kanske sett en sådan lösning i ett reportage eller på en utställning. I bägge fallen har den kostat tusentals kronor. Här kostar det inte mer än ett par bänkskivor, en skvätt lim och en rulle maskeringstejp. Du behöver också en sänksåg med skena och ett par långa limknektar – och ett plant underlag. De två teknikerna kan användas även för att snickra många andra saker som t.ex. bord, bänkar, skåp eller vad du vill.

Instruktion

01
Teknik A: Skarva på bredden 4 Steg

Det räcker med vanligt trälim för att limma ihop två skivor. Stavarna i skivan har ju också limmats ihop. Men det går inte att bara skjuta ihop skivorna och stryka lim på kanterna. De måste först sågas till för att de ska bli helt plana.

1

Det är viktigt att limytorna är plana och det blir de om de två skivorna spänns ihop och du därefter sågar igenom skarven med din sänksåg. Då passar de två nya kanterna perfekt ihop.

2

Stryk snickarlim på bägge ytorna. När du reser skivorna på sidan ska de två nysågade ytorna ligga vid sidan av varandra. Du kan ev. först pensla ytorna med lim som har spätts ut med vatten.

3

Limytorna läggs mot varandra och därefter drar du dem lite lätt mot varandra så att limmet fyller hela fogen. Spänn sedan ihop skivorna med limknektar, men inte så hårt att skivorna reser sig.

4

Efter några timmar kan tvingarna tas bort så att du kan bearbeta den nya, stora skivan. På ovansidan slipar du slätt med excenterslip och på baksidan skär du bort spillt lim med ett vasst stämjärn.

02
Teknik B: Hörnskarven 8 Steg

När man skarvar två skivor i ett hörn, så används ofta en klassisk träfog med tappar, pluggar eller lameller - eller med en kombination av dem. Men även nu kan du överlåta fogningen till enbart lim. Du ska bara först skapa kanter som geringssågas exakt 45 grader. Och du kan spänna ihop delarna med maskeringstejp!

1

Limytorna sågas till 45 grader. Även nu är det en klar fördel att använda en sänksåg med tillhörande skena. Provsåga i ett par spillbitar så att vinkeln blir perfekt innan du sågar i bänkskivorna.

2

Kolla sågspåret. Det är inte säkert att din sänksåg kan såga igenom skivan när den är inställd på 45 grader. I så fall måste du såga igenom med fin handsåg. Hyvla bort ev. stickor och ojämnheter.

3

Utsidan på de två skivorna tejpas ihop. Välj en stark tejp för den ska trycka ihop skivorna hårt medan limmet torkar. Lägg skivorna med sågspåret nedåt och tejpa på ovansidan.

4

Tejpremsan över skarven pressas ner ordentligt med fingrar - och naglar. Skivorna är tunga så sätt gärna fast flera tejpremsor med en överlappning på mellan en halv och en centimeter.

5

Innan du vänder skivorna förstärker du tejpen genom att fästa minst fyra remsor vinkelrätt över skarven. Dra ut dem en bra bit på skivorna så att de får ett rejält grepp.

6

Lägg en tjock limsträng i skarven när du har penslat limytorna med utspätt lim. Det är extra viktigt nu eftersom du limmar ändträ som suger kraftigt.

7

Res upp gaveln lodrätt. Kolla att det pressas ut lim längs hela skarven. Om det inte kommer ut lim, så har du lagt på för lite. Då måste du lägga ner gaveln igen och lägga på mer lim.

8

När gavelskivan står vinkelrätt fixerar du den med långa tejpremsor. Sätt ett par på varje sida. Tillsammans med tejpen på den andra sidan håller remsorna ihop delarna medan limmet härdar.

03
Utnyttja tekniken 8 Steg

Nu har du sett två teknikerna och när du har övat på ett par spillbitar så kan du dem. Som inspiration visar vi här hur teknikerna kan användas för att förvandla en snygg, men också ganska alldaglig köksö till en exklusiv variant. Inte nog med det. Genom att montera en extrabred skiva får vi en disk där man kan äta och skivbitarna som blir över efter sågningen används till hyllor.

Du bestämmer själv hur exklusiva och dyra skivor du vill använda. En 38 mm tjock och 246 cm lång skiva av stavlimmad ek kostar 995 kr på Ikea. Men det finns ju både dyrare och billigare skivor.

1

Först mäter vi köksön och bestämmer hur den nya köksön ska se ut. Bänkskivan ska bli bredare och under den utstickande delen ska det sitta hyllor. Och gavlarna ska kläs med bänkskiva.

2

Skivorna sågas till, men något för stora. Det är bäst att ha lite att ge av så därför görs skivorna lite för stora.

TIPS: Ta god tid på dig när du räknar ut var skivorna ska sågas.

3

Var noggrann när sågdjupet ställs in. Lägg till 3-4 mm så att klingan precis kommer igenom träet. För att få ett snyggt sågspår i 38 mm ek är det viktigt att sågen har en nästan ny klinga.

4

Nu gör vi en extrabred skiva med hjälp av teknik A, som vi beskrev på föregående uppslag. Både bänkskivan och gaveln ska bli 50 % bredare. Så snart skivorna har limmats ska överflödigt lim torkas bort med en fuktig trasa.

SE TEKNIK A

5

Skivorna sågas till rätt bredd när limmet har härdat och är tillräckligt starkt. Framkanterna slipas lätt med excenterslip och kanterna rundas av med en liten hyvel eller slippapper. Du kan också använda en handöverfräs.

6

Nu ska den nya breda skivan förses med en gavel. Till det används teknik B, som presenterades på föregående uppslag. Sågskenan spänns fast i rät vinkel längs kanten och sågen ställs in. Skjut sedan sågen långsamt så får du ett fint sågspår.

SE TEKNIK B

7

Limmet kräver tid för att härda men det brukar räcka med ett par timmar. Redan efter en halvtimme binder limmet så därför är det viktigt att du kollar vinkeln flera gånger medan skivorna spänns ihop. Blir det fel har du ingen ångerrätt.

8

Bänkskivan och gaveln sågas till rätt längd. Du kan förstås också såga till dem redan innan du limmar. Men vänta hellre tills limmet har härdat. Spänn fast sågskenan längs en vinkel så att ändarna blir vinkelräta.

04
Köksön görs klar 3 Steg

1

Dags att såga ut för spishällen i den stora bänkskivan. Ett gott råd är att ta med dig skivan utomhus för det sprutar ut spån när du sågar i en tjock skiva. Såga så mycket som möjligt med sänksåg och ta sedan hörnen med sticksåg.

2

Spishällen läggs på plats när den stora bänkskivan med sin gavel har skruvats fast i underskåpen. Därefter packar vi in ugnen som står på bänken. Det görs på samma sätt som vi packade in köksbänken

3

Nu återstår endast att sätta fast hyllor under den utstickande delen bänkskivan. Hyllorna sågas till av de delar som har sågats bort och eftersom vi använder samma trä, så blir hyllorna en naturlig del av köksön.

Tidsförbrukning

Det tar ett par dagar.

Pris

PRISBILD:
Vi har använt två bänkskivor till köksön så totalpriset ligger runt 2 000 kr

Svårighetsgrad

Du lär dig snabbt de två grundteknikerna, som är förutsättningen för projektet, om du har en bra sänksåg och ett par långa limknektar.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kök