Intro
Instruktion

Borra ett hål i centrum för var och en av de fyra hörnrundningarna och fräs sedan upp fyra kvartscirklar. Använd handöverfräsens passarfunktion för utformning av hörnen.
När du fräser upp hålet för diskbänken måste du använda kopieringsring till din fräs samt en mall som via kopieringsrullen skall styra fräsen. Eftersom mallen betyder allt för hur resultatet blir måste du vara mycket noggrann då du gör den. Den mall som Jan använde tillverkades av en 10 mm spånplatta, men du kan naturligtvis använda skivor av andra material - mdf eller plywood.
Skivan skall bara vara ett par millimeter tjockare än det avstånd som din kopieringsrulle når nedanför fräsens bottenplatta. Först skall du bestämma var diskbänken skall placeras på bänkskivan. Sedan skall du mäta upp diskbänken och bestämma måtten på det hål diskbänken skall monteras i (om diskbänken är tvådelad - dvs. med två lådor - måste du se till att vända den åt rätt håll).
I det här fallet skall hålet i bänkskivan vara 434 x 592 millimeter och ha avrundade hörn med radien 60 millimeter. Kom ihåg att mallen skall vara större än det hål den skall användas till att fräsa. Hur mycket större avgörs av den yttre diametern på kopieringsrullen och måttet på det frässtål som används. Du kan räkna ut hålets storlek med följande formel: kopieringsrullen minus borrstålet delat med två.
Eftersom vi använde en kopieringsrulle på 24 mm och ett borrstål på 12 mm blev alltså mallen 24 - 12 : 2 = 6 mm större än diskbänkens mått (440 x 598 mm) och hörnens radie på 66 mm. Måtten ritas nu upp på mallen.
När du fräst ut de fyra kvartscirklarna fräser du raka spår som förbinder kvartscirklarna med varandra. Därefter tas den utfrästa skivan bort och din mall är färdig att användas.
När mallen är färdig har du klarat av den svåraste arbetsuppgiften, och du kan nu börja fräsa ut hålet för diskbänken.
Första fräsningen
Bordsskivan läggs på ett par bockar med ovansidan uppåt. Mallen placeras där diskbänken skall sitta och spänns fast med tvingar så att fräsen (som skjuts mot rotationsriktningen) kan passera.
Andra fräsningen
När du fräser ut den fasade kanten i bänkskivan använder du ett vanligt 45graders fasstål med kullager.
Det är kullagret som skall styra fräsen längs den kant vi gjorde i den första fräsningen. Kolla att kanten är helt jämn, då ojämnheter syns i det färdiga resultatet. Ojämnheter slipas bort.
Fräsningen utförs på samma sätt nu som tidigare, men det är fasstålets kullager som styr fräsningen i stället för mallen (handöverfräsen skjuts även här mot rotationsriktningen).
Tredje fräsningen
Lägg diskbänken på bänkskivans baksida och rita på diskbänkens ytterkant. Mät upp avståndet från bänkskivans baksida till den sneda kanten - i vårt fall 2 mm - och ställ in fräsdjupet. I texten till bild 7 ser du hur du skall göra.
Börja fräsa från kanten på hålet och utåt till det streck du ritat utmed diskbänkens ytterkant. Fräs upp 2-3 mm extra så att diskbänken kan »arbeta».
Vid den första fräsningen skall du fräsa en rak kant genom hela skivan så att du får ett hål i den som motsvarar diskbänkens inre kant.
Fräsdjupet ökas ytterligare 2-3 mm, och en ny runda fräses. Detta upprepas tills du kommit igenom skivan - eller tills fräsen inte når längre. Vårt frässtål räckte inte till - det fattades 4 mm - men det problemet löste vi.
Om frässtålet inte når igenom bänkskivan fräser man från baksidan. Då bildas det förstås en kant eftersom du inte kan sätta fast mallen på exakt samma ställe på baksidan av bänkskivan. Men det betyder ingenting för det färdiga resultatet.
Efter den första fräsningsomgången har du gjort ett hål i bänkskivan som (förhoppningsvis) passar till diskbänkens innerkant. Kanterna är raka och skall nu bearbetas så att du får en sned kant.
När du börjar fräsa den fasade kanten är det mycket viktigt att du går försiktigt fram - nöj dig med att fräsa 2-3 mm i taget tills du kommit ner till det rätta djupet, som är 10 mm.
Nu är ovansidan på vår bänkskiva i princip klar. Vassa kanter och andra ojämnheter är avgörande för det färdiga resultatet - man ser genast varje liten ojämnhet - och alla ojämnheter måste därför slipas bort med fint sandpapper, t.ex. korn 140.
När du skall fräsa ut för diskbänkens plana kantdel mäter du upp avståndet från bänkskivans baksida till början av den sneda kanten (A), (i vårt fall 18 mm). Därefter justerar du fräsdjupet (A1) - som skall vara 2 mm mindre än (A). Kolla efteråt att utskärningen är hundraprocentigt i våg.
Sista momentet i vårt projekt är att tillverka de beslag som skall hålla fast diskbänken i en silikonfog. Men eftersom diskbänken i vårt fall skulle sitta i ett underskåp var vi tvungna att fräsa ut för beslagen så att de inte skulle ta så stor plats.
Om man inte har behov av utrymmet under diskbänken behöver man förstås inte bry sig om denna del av arbetet. Beslagen består av sex stycken vanliga spikbleck, och de placeras i de fyra hörnen och på diskbänkens långsidor. Dessutom behöver du fyra trälister som skall hålla ett jämnt tryck mot bänkskivan när diskbänken är på plats.
Material
Verktyg:
• Handöverfräs
• Frässtål
• Fasstål (45-graders) med kullager
• Kopieringsrulle
• Hobbykniv
• Skruvtvingar
Material:
• Spikbleck
• Träolja
• Fogmassa (Casco Marin & Teknik)
• Spånskiva (till mall)
• Maskeringstejp • Trälim
Pris (material): Cirka 500 kronor.
Bänkskivan (28 mm) kostade cirka 3 000 kronor, och diskbänken fick vi till nedsatt pris för 2 000 kronor.
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
5 500 kronor
Ritning
Så skall diskbänken placeras
Ta god tid på dig och var noggrann vid uppmätningen av diskbänkens placering i bänkskivan. Risken är annars att du står där med en obrukbar bänkskiva för flera tusen kronor.
På teckningen kan du studera den enkla principen bakom underlimningen av diskbänken. De skuggade områdena visar de bitar som skall tas bort för att bereda plats för diskbänken. Enkelt uttryckt skall det i bänkskivan bara fräsas ett spår som passar till diskbänkens yttre kant.
Måtten på teckningen är enbart vägledande och kan bara användas för en diskbänk som har samma mått som den vi använt (440 x 598 mm) och för en bänkskiva som har en tjocklek motsvarande den vi valt, det vill säga 28 mm.

Så limmar du fast diskbänken
Diskbänken läggs på plats i en silikonbaserad fogmassa - vi valde en grå gummifogmassa (Casco Marin & Teknik), som är superstark och flexibel. Eftersom det kan vara besvärligt att ta bort överskjutande fogmassa är det en bra idé att först montera diskbänken utan silikon och i stället tejpa kanten mellan diskbänken och bänkskivan med maskeringstejp. Sedan skär man upp tejpen med en hobbykniv och lyfter bort diskbänken. Nu är både diskbänk och bänkskiva skyddade mot överskjutande fogmassa.
Lägg ut en sträng fogmassa på bänkskivans utfrästa kant och jämna ut den med en spackel i ett cirka 1 millimeter tjockt skikt, som täcker hela den yta där diskbänk och bänkskiva skall ligga an mot varandra. Diskbänken läggs försiktigt på plats i fogmassan, varefter trälister och spikbleck monteras (spikblecken skruvas fast med spånskiveskruvar). Kontrollera att fogmassa pressats ut längs kanten. Om det finns ställen utan överskjutande fogmassa blir du tvungen att göra om limningen med ett tjockare lager fogmassa. Det skall vara fogmassa hela vägen runt. Låt massan härda i ett dygn innan du tar bort maskeringstejpen och skär bort överskjutande fogmassa.

Video
Tips & Tricks
Diskbänken kan vara skev
En del producenter har periodvis haft problem med att tillverka diskbänkar som är helt plana i överkanten. Du kan själva kolla om kanten på din nya diskbänk är helt plan genom att lägga den upp och ner på en plan yta. Sedan för du in en lampa genom avloppshålet och släcker lyset i rummet. Om diskbänkens övre kant inte är helt plan silar det ut ljus längs kanten och då bör du köpa en bättre diskbänk.

Om olyckan är framme
Om du råkar fräsa ut för mycket när du gör rundningarna kan du lösa problemet genom att blanda frässpån med lim och vatten. Blandningen används som spackel till att »lappa» mallen. På bilden har ett hörn reparerats på detta sätt.
Använd fräsen rätt
Tryck inte för hårt när du fräser. Nöj dig med att fräsa bort 2-3 mm i varje omgång. Låt fräsens kopieringsrulle följa mallens kant, och skjut alltid fräsen vågrätt mot rotationsriktningen. Efter varje runda städas spånen bort, då de annars kan klämma sig in mellan mallen och kopieringsrullen och ge ojämnheter.
Gör bänkskivan klar
Innan du monterar bänkskivan skall den göras klar. Det innebär att den skall grundas med träolja - det gäller framför allt den fasade kanten längs utskärningen, som ju nu blivit ändträ. Om du inte grundar kan du inte få bort överskjutande fogmassa.
Det enda som inte får oljas in är den utfrästa inskärningen där diskbänkens kant ligger an mot bänkskivan. Här skall fogmassan kunna fästa ordentligt mot träet, och det kan den inte om ytan är inoljad. Om det ändå hamnat lite olja på denna yta är det inget annat man kan göra än att slipa bort all olja från ytan - men man måste vänta tills oljan härdat.
Alla ytor skall vara rena
I samband med monteringen av diskbänken är det viktigt att alla ytor och material är väl rengjorda, annars finns det risk för att fogmassan senare släpper. Kanten längs diskbänken kan eventuellt rengöras med målarsoda.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


