Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Träskivor

Det finns många olika träskivor som alla lämpar sig för olika byggprojekt. Ska skivan ex. vara en tunn träskiva eller en massiv träskiva? Och ska du leta efter en dyr version, eller kan du nöja dig med en billig träskiva? Här hittar du hjälp och vägledning till vilka träskivor du ska använda till ditt nästa gör-det-självprojekt.

Träskivor

Det finns en uppsjö av olika träskivor som alla lämpar sig till olika byggprojekt. På denna sidan kan du läsa mycket om de olika sorterna av träskivor samt hitta hjälp och vägledning till vilka träskivor du ska använda till ditt nästa gör-det-självprojekt.

Billiga träskivor

Priset på träskivor varierar mycket. Ofta hänger priset dock ihop med hur kompakt träskivan är, och hur motståndskraftig den är mot fukt. Ju fastare den är och ju mer fukt den tål, desto högre kommer priset också vara.

Tunn träskiva

På byggmarknader går det ofta att köpa träskivor med en tjocklek från ca 5 mm. Letar du efter en tunnare skiva är hobbyaffärer istället en bra plats att leta på.

Massiv träskiva

Massiva träskivor är speciellt bra till bordsskivor, hyllor och möbler där det finns behov av lite mer styrka och där träet ska vara synligt.

Träskiva - olika typer

Det finns som sagt en uppsjö av olika slags träskivor med olika egenskaper. Här är en lista över de vanligaste skivorna där hemma.

 • Plywood-skivan härstammar från 30-talet och framställs genom att skala av tunna skikt av en roterande trädstam. Flisen limmas samman så att fiberriktningen ställs mot varandra. Det gör träskivan mycket stabil och ger en hög böjhållfasthet. Plywood framställs av både lövträ och barrträd.

LÄS OCKSÅ: Plywood: Välj rätt sorts plywood

 • Spånskivan har framställts kommersiellt sedan 40-talet och tillverkas av lim, vax och träspån från träindustrin, som blandas och pressas under hög temperatur och högt tryck. De flesta spånskivor är uppbyggda av tre skikt och anpassas så att det yttersta skiktet är hårdare än mitten. I hemmet används träskivan särskilt till väggar och golv. Klätt med laminat används det bland annat som bordsskivor och till möbler.

LÄS OCKSÅ: Spånskiva: Så arbetar du med spånskivor

 • OSB-skivan är en relativt ny träskiva som togs fram i början av 80-talet i Kanada. Namnet är en förkortning av Oriented Strand Board. Träskivan tillverkas genom att limma samman avlånga träspån under tryck och värme. Träskivan tillverkas ofta av rester av barrträ från träindustrin. OSB-skivan påminner mycket om plywood, men är framställd av billigare trä, och därför är ofta priset billigare. I bostaden är träskivorna bland annat lämpliga för väggar, golv och tak.

 • MDF-skivan har tillverkats kommersiellt sedan 60-talet. Namnet är en förkortning av Medium Density Fibreboard och består av träfiber och lim som pressas samman under hög temperatur och tryck. MDF-skivor är mer kompakta än ex. spånskivor och den fina materialstrukturen gör det möjligt att fräsa kanter och anpassa träskivan på samma sätt som man kan med massivt trä.

 • Träbetongskivan används särskilt till akustikdämpande takbeklädnad. Den är ofta framställd av tunna spån av barrträ, som binds samman med cement. Träbetongskivan är dessutom brandhämmande på grund av cementen.

 • Träfiberskivan finns i flera hårdheter och används särskilt som underlagsskivor till golv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka