Träskivor

Det finns många olika träskivor som alla lämpar sig för olika byggprojekt. Ska skivan ex. vara en tunn träskiva eller en massiv träskiva? Och ska du leta efter en dyr version, eller kan du nöja dig med en billig träskiva? Här hittar du hjälp och vägledning till vilka träskivor du ska använda till ditt nästa gör-det-självprojekt.

    Träskivor

    Det finns en uppsjö av olika träskivor som alla lämpar sig till olika byggprojekt. På denna sidan kan du läsa mycket om de olika sorterna av träskivor samt hitta hjälp och vägledning till vilka träskivor du ska använda till ditt nästa gör-det-självprojekt.

    Billiga träskivor

    Priset på träskivor varierar mycket. Ofta hänger priset dock ihop med hur kompakt träskivan är, och hur motståndskraftig den är mot fukt. Ju fastare den är och ju mer fukt den tål, desto högre kommer priset också vara.

    Tunn träskiva

    På byggmarknader går det ofta att köpa träskivor med en tjocklek från ca 5 mm. Letar du efter en tunnare skiva är hobbyaffärer istället en bra plats att leta på.

    Massiv träskiva

    Massiva träskivor är speciellt bra till bordsskivor, hyllor och möbler där det finns behov av lite mer styrka och där träet ska vara synligt.

    Träskiva - olika typer

    Det finns som sagt en uppsjö av olika slags träskivor med olika egenskaper. Här är en lista över de vanligaste skivorna där hemma.

    • Plywood-skivan härstammar från 30-talet och framställs genom att skala av tunna skikt av en roterande trädstam. Flisen limmas samman så att fiberriktningen ställs mot varandra. Det gör träskivan mycket stabil och ger en hög böjhållfasthet. Plywood framställs av både lövträ och barrträd.

    LÄS OCKSÅ: Plywood: Välj rätt sorts plywood

    • Spånskivan har framställts kommersiellt sedan 40-talet och tillverkas av lim, vax och träspån från träindustrin, som blandas och pressas under hög temperatur och högt tryck. De flesta spånskivor är uppbyggda av tre skikt och anpassas så att det yttersta skiktet är hårdare än mitten. I hemmet används träskivan särskilt till väggar och golv. Klätt med laminat används det bland annat som bordsskivor och till möbler.

    LÄS OCKSÅ: Spånskiva: Så arbetar du med spånskivor

    • OSB-skivan är en relativt ny träskiva som togs fram i början av 80-talet i Kanada. Namnet är en förkortning av Oriented Strand Board. Träskivan tillverkas genom att limma samman avlånga träspån under tryck och värme. Träskivan tillverkas ofta av rester av barrträ från träindustrin. OSB-skivan påminner mycket om plywood, men är framställd av billigare trä, och därför är ofta priset billigare. I bostaden är träskivorna bland annat lämpliga för väggar, golv och tak.

    • MDF-skivan har tillverkats kommersiellt sedan 60-talet. Namnet är en förkortning av Medium Density Fibreboard och består av träfiber och lim som pressas samman under hög temperatur och tryck. MDF-skivor är mer kompakta än ex. spånskivor och den fina materialstrukturen gör det möjligt att fräsa kanter och anpassa träskivan på samma sätt som man kan med massivt trä.

    • Träbetongskivan används särskilt till akustikdämpande takbeklädnad. Den är ofta framställd av tunna spån av barrträ, som binds samman med cement. Träbetongskivan är dessutom brandhämmande på grund av cementen.

    • Träfiberskivan finns i flera hårdheter och används särskilt som underlagsskivor till golv.