Intro
Instruktion
01
Målartvätt och grundfärg
12
Steg
Innan du sätter igång med slip- och måleriarbetet, ska luckan rengöras från feta fingeravtryck och stekfett. Rengör den ett par vändor med effektiv målartvätt - hellre en gång för mycket än en för lite. Även en liten fettfläck riskerar att förstöra det färdiga resultatet.
Klicka eller skruva loss luckan från skåpet, och montera av gångjärnen. De är ofta fastskruvade eller fastspända på gångjärnen.
Skruva av luckans handtag med en skruvmejsel. Vi väljer att byta ut handtaget mot ett modernare. Hade vi behållit handtaget, hade vi behövt montera av det, så att vi inte behöver måla runt om handtaget.
Rengör luckan grundligt. Den ska vara helt avfettad. Använd rikligt med målartvätt, och rengör luckan två till tre gånger.
Kontrollera alla kanter. Efter många år med stekos behöver oftast överskåpens ovankant rengöras extra mycket.
Hål och skador på luckans yta spacklas. Var noga med att trycka ner spackelmassan helt i de djupa och genomgående hålen. Om spackelmassan sjunker ihop när den har torkat, får du spackla igen.
När spackelmassan är torr, slipas luckans yta och kanter. Använd en fin slipsvamp eller en bit slippapper (korn 120-180). Slipa längs luckans ådring, tills ytan är matt, slät och enhetlig.
Kanterna grundas med en pensel i passande storlek. Se till att grunda ett par cm in på luckan, så att du sedan kan “fånga” den våta färgen med rollern. Se upp, så att det inte bildas droppar på undersidan.
När du har målat kanterna grundas baksidan med en luddfri roller. Avsluta med att rolla hela ytan i samma riktning, så att den blir enhetlig och utan märken.
Slipa ytan och kanterna, när grundfärgen är helt torr. Använd en extra fin slipsvamp eller en kloss med slippapper (korn 240). Se till att inte slipa på hörnen.
Varje gång du har slipat, borstas det fina slipdammet bort. Därefter dammsugs arbetsbänken, så att inget damm kan virvla upp i den våta färgen och förstöra resultatet.
02
På med färgen
6
Steg
Det är nu den stora förvandlingen med färg och nya handtag sker. Du bör dock börja med att kontrollera om luckan är helt jämn och utan fel i ytan. Detta är sista chansen att rätta till små fel och ojämnheter i spackling och grundmålning. Därefter ska luckorna få två till tre lager med den slutgiltiga färgen, innan handtagen monteras.
Den färdiga färgen ska passa till grundfärgen (både märke och typ, om möjligt). Välj en glans på minst 40. Det gör ytan tät och lätt att hålla ren. Rör färgen noga innan du börjar.
Precis som när vi grundade, börjar vi med kanterna. De målas med en pensel. Det ska strykas på så mycket färg att den flyter samman, men utan att det rinner om den.
Fördela färgen i ett jämnt lager. Lagret ska vara tillräckligt tjock för att flyta ihop, men det får inte bli rinningar eller pölar.
När färgen har torkat i 5-10 timmar, är luckan redo för ännu ett lager med färg. Är du osäker på om färgen är torr låter du den stå till nästa dag.
Måla ytorna en tredje gång. Du ska inte spara på färgen, men du ska inte heller göra så att färgen rinner. Avsluta med att rolla hela ytan i samma riktning.
Material
- Målartvätt
- Snickerispackelmassa (akryl)
- Trägrund
- Träfärg
- Handtag
Specialverktyg
- Luddfri roller
Tidsförbrukning
Arbetet tar ca 1 timme per lucka plus torktid mellan lagren.
Pris
Ca 70 kr per lucka.
Svårighetsgrad
Arbetet är enkelt. Det ska spacklas, slipas och målas. Men du ska vara noga med att rengöra luckorna, innan du sätter igång.