Golv

Ett vackert och behagligt golv är avgörande för ditt hem. Vi visar dig olika golvtyper och instruerar dig hur du själv kan lägga olika sorters golv.

Gulv och golvläggning

Golvläggning är inte så svårt om du vet vad du gör. Många drömmer om ett nytt trägolv, och väljer du de rätta materialen är golvläggning enkelt. Särskilt om du planerar arbetet noga. Det gäller att välja det som passar just ditt hem. Lägg tid på att gå igenom projektet innan du sätter igång.

LÄS OCKSÅ: Nytt trägolv helt från grunden

Så gör du när golvet knarrar

Det är få saker som är så irriterande som ett knarrande golv. Problemet beror på att regeln har spruckit och att en eller flera spikar gnager i sprickan. Du kan enkelt själv göra något åt problemet. Läs hur i vår artikel: Slipp knarrande golv

Se upp när du slipar ditt golv!

Om du inte vill lägga ett nytt golv kan du laga det gamla golvet. Det är ofta nödvändigt att slipa golvet med en golvslip. Det är inte så enkelt som det låter. En golvslip kan nämligen förstöra golvet, om du inte går försiktigt fram. Så använd massor av slipolja och byt slippapper kontinuerligt, om du inte vill behöva lägga nytt golv efteråt.

Läs mer om slipning av golv: Slipning av golv - 5 fel du inte får göra när du slipar plankgolv

Ditt trägolv slits – håll det i toppform

Även med den perfekta golvläggningen kommer ditt golv med tiden få skador eller se slitet ut. Det handlar ofta om repor, hack, fläckar osv. Men dessa små skador kan du ofta göra något åt, även utan att behöva använda golvslip eller större maskiner. Att reparera trägolvet är faktiskt något du kan få gjort på en förmiddag. Läs mer i den här artikeln: Så reparerar du dina trägolv

Gjut nytt golv

Ska du renovera badrummet ska du så klart ha ett nytt golv. Att gjuta ett nytt badrumsgolv kan kännas som en svår uppgift, och självklart måste du ha koll på förarbetet. Själva gjutarbetet är dock inte så svårt. Om det kan du läsa här: Gjuta golv i badrummet

Gjut själv ett golv med terrazzo

Om du vill ha ett badrumsgolv som verkligen sticker ut, så ska du ha ett golv i terrazzo. Golvet består av en stenblandning och finns i många olika varianter, som du själv kan mixa. Ett nytt golv av terrazzo håller i många år, och det är alltså inte bara proffsen som kan arbeta med det.

LÄS OCKSÅ: Enkel terrazzo med få material

Olika golvtyper - Välj rätt!

Det finns många olika typer av golv. Det är skillnad i pris och hållbarhet, och det är skillnad på hur lätt det är att lägga golvet. Här nedan kan du läsa mer om olika golvtyper: