Odlingslåda

Ska odlingslådan vara stor eller liten? Av trä, sten eller kompositbrädor? Stationär eller mobil? Enkel eller med inbyggd snigelsäkring och andra detaljer? Titta då här, där du får inspiration och hjälp på vägen.

  Alla artiklar om odlingslådor

  Bygg din egen odlingslåda

  Odlingslådor är perfekta i trädgården av flera olika anledningar. För det första går odlingslådor och gör det själv-arbete hand i hand. De är lätta att bygga, och variationerna och möjligheterna när man bygger sin odlingslåda själv, är nästan oändliga.

  Du sparar mycket pengar på att bygga din egen odlingslåda, istället för att köpa en färdig. Och så är det också ett riktigt bra gör det själv-projekt, som är mycket roligare än att montera en odlingslåda som byggsats från byggmarknaden.

  Bygg din egen odlingslåda i trä

  Det lättaste och billigaste är att bygga sin hemmagjorda odlingslåda i trä. Hur stor och hur hög odlingslådan ska vara bestämmer du själv, men om du till exempel bygger din odlingslåda i trä, en meter bred och två meter lång, kan det göras väldigt billigt. När du bygger din odlingslåda är det en god idé att bygga den så att du kan nå mitten av den från bägge sidor.

  Om du bygger en odlingslåda i trä, är stolpar och brädor av lärk ett riktigt bra val. Om du har några rester från ett altanprojekt eller liknande, gör det dina odlingslådor ännu billigare.

  Se bygginstruktionen: Enkel och billig odlingslåda

  Bygg odlingslådan i rätt höjd

  En av fördelarna med att odla sina grönsaker och kryddor i en odlingslåda är att man får en bättre arbetshöjd. Man slipper alltså få ömma knän av att sitta på marken och rensa ogräs eller plocka sallad. Därför är det också värt att fundera på hur hög din hemmabyggda odlingslåda ska vara, innan du börjar bygga den.

  Bygg en odlingslåda på hjul

  Väljer du att bygga en odlingslåda med stängd botten och sätta hjul under, så får du en väldigt flexibel odlingslåda där du hela tiden kan justera hur mycket sol dina växter får. Du kan även bygga din odlingslåda så att den är utrustad med en spalié som växterna kan slingra sig uppför. Då får du flyttbara odlingslådor som samtidigt kan ge dig lä på altanen, oavsett varifrån vinden kommer.

  Se byggbeskrivningen: Odlingslåda på hjul – Sätt hjul på odlingslådan och få en köksträdgård precis utanför dörren

  Inred trädgården med odlingslådor

  Om du bygger dina egna odlingslådor är det också en utmärkt möjlighet för att inreda din trädgård. Odlingslådor är väldigt dekorativa och är därför perfekta om du ska skapa en mysig plats i trädgården.

  Bygg odlingslådor i alla storlekar själv

  Odlingslådor kan bygges i alla möjliga storlekar, så att de passar både den stora villaträdgården och lägenhetens lilla balkong, om man skulle vilja ha ett grönt inslag utanför fönstren. Du kan även bygga dina odlingslådor så att de kan placeras ovanpå varandra, så att platsen utnyttjas optimalt.

  Se byggbeskrivningen: Smart odlingslåda till terrassen eller altanen

  Längre odlingssäsong med odlingslåda

  En odlingslåda förlänger odlingssäsongen, då jorden i en odlingslåda är varmare än den vanliga jorden, och jorden i en odlingslåda torkar snabbare än vanlig jord. Dessutom är jorden i en odlingslåda lättare att hålla frostfri, och därför är du garanterad en längre odlingssäsong om du planterar dina kryddor och grönsaker i en odlingslåda.

  Är du osäker på vilken sorts jord du ska ha i odlingslådan? Läs här: Jord till odlingslåda

  Bygg odlingslådan själv och slipp mördarsniglar

  Om du har mördarsniglar i trädgården kan du få riktigt stor nytta av din hemmabyggda odlingslåda. Det är nämligen lätt att bygga en simpel snigelkant på odlingslådan, som håller sniglarna borta. På det viset kan du vara säker på att den härliga gröna salladen som pryder din odlingslåda, inte slutar som middag för de små slemmiga matvraken.

  Se byggbeskrivningen: Bygg en snigelkant på odlingslådan

  Hitta din nästa gör det själv-odlingslåda här

  På dessa sidor ger vi dig den bästa hjälpen och inspiration inför nästa gång du vill bygga en odlingslåda. Vi visar dig bland mycket annat hur du bygger en billig odlingslåda, hur du bygger en snigelkant på din odlingslåda, hur du kan sätta hjul under din odlingslåda, och hur du kan bygga odlingslådor som ger dig lä på terrassen.

  Sida 1 / 2