Altan

Ska du bygga en ny altan eller bara fräscha upp den gamla, så är det här du hittar inspiration och vägledning till ditt nästa altanprojekt, oavsett om det är en stenlagd altan eller en altan av trä.

Alla artiklar om altaner

Bygg altanen själv

Vi guidar dig steg för steg, oavsett om det ska vara en sten- eller träaltan, stor som liten. Få inspiration till din nya altan i våra många altan-projekt – alla med utförliga byggvägledningar och bilder.

Vill du slippa att familjemyset blir avbrutet för minsta duggregn, eller när daggen kommer på kvällen, så kan du överväga att bygga en övertäckt altan. Vi visar hur du bygger en solid stolpkonstruktion som står kvar i alla slags väder. Och vi har lösningar för olika ambitonsnivåer: Från en överbyggd altan som är snabb och lätt, till en altan som verkligen är ambitiös.

Gör en skiss innan du bygger din altan

Innan du sätter igång med att bygga altanen är det smart att göra en skiss. I våra artiklar hittar du bra råd på vad du ska tänka på.

Ett starkt fundament säkrar altanen för lång framåt

När du bygger en altan är det viktigt med ett stabilt fundament av sand och grus. Vi guidar dig både vad gäller material och vilken utrustning du kan använda till uppgrävning av jord och komprimering av altanens underlag.

Material till altanen

Innan du bygger din altan bör du överväga vilka material du vill använda. Pris och kvalitet hänger oftast ihop. Om du bestämmer dig för att bygga en trätaltan kan det vara en god idé att köpa tryckimpregnerat trä till stolpar och den underliggande träkonstruktionen. När du ska välja terrassbrädor finns det också många möjligheter: Ska du välja de dyra terrassbrädorna i hårdträ eller den billigare, tryckimpregnerade varianten?

Eller ska du välja komposittrall istället för trä till din altan? Titta bland annat på hållbarhet och underhåll innan du bestämmer dig. I våra artiklar kan du även hitta guider till hur du lägger din egen altan med stenplattor.

Underhåll av altanen

Altanen lever ett hårt liv året runt. Från 30 grader i gassande sol till piskande regn till iskyla och snö. När våren äntligen kommer kan det vara en deppig upplevelse att återse altanen som har legat i dvala hela vintern. Ofta brukar träaltaner vara grönfläckiga av alger och i övrigt hårt medtagna av vinterns kompromisslösa väder. Men ge inte upp. Här på sidan kan du hitta tips på hur du rengör altanen grundligt med högtryckstvätt och terrassrengörare. Efteråt behandlas den med en olja speciellt anpassad för tryckimpregnerade träaltaner.

Är din byggd av annat trä än tryckimpregnerad furu, är rengöringingsförfarandet det samma, men slutbehandlingen kan skilja sig åt. Vi hjälper dig med att skydda och underhålla din uteplats.