Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Har DU koll på våtzonerna?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vi erkänner att våtzoner i badrum inte är världens mest spännande ämne. Å andra sidan är kunskap om våtzoner oerhört viktig, för det kan gå mycket illa om du inte känner till reglerna.

badevaerelse_fugt_loft

Visste du att det finns två våtzoner i ditt badrum? Och att väggar och golv i den ena zonen ska vara absolut vattentät medan det är ok om de är diffusionsöppna (men täta) i den andra zonen? Och visste du att 80% av skadorna i badrum kommer från golvet och 20 % från duschen?

Alla områden som kan utsättas för vattenspolning ska vara vattentäta och klassas i våtzon 1. Även om det ser både elegant och lyxigt ut i ditt badrum, så är allt som finns bakom kakel och klinker viktigare än den polerade ytan.

Undgå röt- och svampskador

Har tätskiktet inte utförts på rätt sätt kan det leda till stora skador. Om fukt får lov att tränga ut och sprida sig så kan fukten orsaka röta och svamp. Det kan bli extremt dyrt att åtgärda skadorna eftersom de kan ha utvecklats i smyg under lång tid.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

För att undvika dessa skador måste du veta vad du ska hålla koll på och vad som krävs för att uppfylla gällande våtrumsregler. Här är en översikt med de viktigaste reglerna för att du ska få ett intryck av vad du ska hålla ett öga på och vad som är viktigt med det du gör själv och det som du får hantverkare att hjälpa dig med.

Redaktionen rekommenderar:

Du har plikt att själv hålla kolla på de senaste reglerna och anvisningarna om våtrum. De heter Säkra Våtrum. Ladda hem dem gratis från Svensk Våtrumskontroll, https://www.gvk.se/.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka