När du ska säkra ditt nya badrum är det viktigt att känna till att kaklet inte är helt tätt. Det är vattenavvisande och lätt att torka av, men inte mer än så. Det är därför man sätter någon sorts membran bakom kaklet.

Det består ofta av en flytande massa, som liksom tjock färg rullas ut över golvet eller väggarna i flera omgångar. Når membranet torkar bildar det en vattentät, seg yta, som med hjälp av filt eller nät säkrar rummet mot vattenskador.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om badrum

Ska jag etablera tätskikt i HELA badrummet?

Reglerna för säkring av våtrum med tätskikt kan ändra sig. Därför rekommenderar vi att du alltid informerar dig om de gällande reglerna för våtrum på t.ex. www.boverket.se. Här kan du hitta de gällande kraven, och försäkra dig om att du vid ett fel inte kommer att göra någonting som inte överensstämmer med gällande regler.

Fogningar med filt och nät

När du ska etablera ett tätskikt i badrummet är det viktigt att alla fogningar i rummet blir ordentligt armerade, och det samma gäller vid rörgenomföringar.

Först smörjer du ett tjockt lager flytande membran på fogningarna med en pensel. Använd till exempel VS 30 från Lip. Armeringsfilten trycks sedan fast i det våta membranet på fogningarna. Med en torr pensel pressas veck och luftbubblor bort så att armeringens yta blir helt jämn och slät.

Var noggrann med arbetet, särskilt runt rör, då det är viktigt att armeringsfilten sitter ordentligt.

Fram med färgrollern

När fogningarna är ordentligt säkrade är det dags att täcka de stora ytorna med flytande våtrumsmembran. Ta fram den stora rollern. Rulla på två lager våtrumsmembran. Du ska räkna med ett par timmars torktid mellan varje lager. Tätskiktet ska vara minst 1 mm tjockt på det tunnaste stället. Om du är tveksam kan du alltid rulla på ett extra lager.

Genom att ladda ned pdf:en kan du få en steg för steg-guide till hur du etablerar tätskikt i badrummet

Redaktionen rekommenderar: Undvik att ha sönder vattenledningen i väggen

Du har träffat ett vattenrör. Vattnet forsar ut, och du riskerar både vattenskador och dyra räkningar till rörmokaren, som ska laga läckan.

Därför är det värt att betala sig till att vara på den säkra sidan, INNAN du borrar i väggen. Vi har ofta hört talas om någon, som bara skulle sätta upp en ny kommod under vasken, sätta en upp hylla i badrummet eller montera upp nya köksluckor. Och då hände det. Själva var de säkra på att det inte var här vattnet gick.

Därför rekommenderar vi att du använder en väggscanner, innan du borrar i din vägg. Väggscannern upptäcker metallen i röret, så du kan se exakt var det går.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med väggscanner för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp som visar 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: