Intro
Vad och var om tätskikt
Vad är våtrum? Vi skiljer mellan våtrum, som omfattar ett helt badrum, och våtutrymme, som är den del som utsätts för vattenspolning och där det ska finns en golvbrunn.
Vad är ett tätskikt? Det skikt som ska hålla tätt på väggar och golv, t.ex. plastmatta, tätskiktsfolie, en målad färg eller en vätskebaserad produkt.
Ska alla våtrum ha tätskikt? I princip, ja. En gästtoalett, tvättstuga och utrymme med varmvattenberedare ska ha vattentät skikt på golvet, men det räcker med vattenavvisande skikt på väggarna.
Kan tätskiktet fungera som väggyta? Ja. Målad färg eller plastmatta kan utgöra synlig väggyta. Tätskiktsfolie och vätskebaserat tätskikt ska täckas med t.ex. kakel eller klinker.
Ska hela våtrummet ha tätskikt? Ja. Hela våtrummets golv ska ha tätskikt. Om badrummet är så stort att det innehåller t.ex. en relaxdel behövs inte tätskikt på väggarna, om det är 3-3,5 m till närmaste kran.
Var köper jag material? Närmaste byggvaruhus, välsorterade golv- och färgaff ärer. Lägg märke till at produkterna är godkända i serier och ska därför användas ihop för att det ska bli tätt.
Instruktion
01
Så här blir det tätt
7
Steg
Detta badrum är vanligt förekommande i flerfamiljshus och äldre villor av tegel. Väggarna är murade och putsade, och nu ska badrummet fräschas upp.
Det finns i stort sett endast två väggbeklädnader som är intressanta: vinyl och kakel, och eftersom vinyl ska monteras med svetsade skarvar krävs det auktoriserade specialister till jobbet.
Kakel kan ägaren själv sätta, men först ska väggar och golv göras täta.
Här används en serie vätskebaserade produkter som tillsammans bildar det tätskikt som är nödvändigt. Tillvägagångssättet följer anvisningarna från Lip slaviskt. Det är förutsättningen för produktens godkännande och garanti.
Först ska alla skarvar och övergångar armeras. Det görs med remsor av stark glasfiber som håller, även om de olika delarna i badrummet skulle röra på sig. Ett tjockt lager Lip VS 30 läggs på med pensel på de två anslutande väggarna.
Armeringsväv trycks fast i den våta massan. Väven täcker hela vinkeln och går ut på väggarna. Det är viktigt att den väv som används ingår i den serie produkter som tillverkaren har fått godkänd att användas tillsammans.
I hörnet nertill får du försöka trolla med armeringsväven, för där möts ju remsor från flera håll. Klipps de spetsiga kan de skjutas ihop utan överlappning. Underlaget ska vara plant.
Med torr och mjuk pensel pressas bubblor och veck bort så att armeringsväven blir helt slät. När den är det, lägger du på ytterligare ett tjockt skikt av den massa du redan har använt.
Vid rörgenomföringar förstärks tätskiktet med armeringsväv. Här kan du med fördel använda färdiga vävbitar. Även dessa ingår i den serie som tillverkaren har fått godkänd, så blanda inte produkter från olika tillverkare.
Har du inte fått tag på färdiga förstärkningar kan du själv skära till remsor av armeringsväv för att få det tätt och starkt. Även nu lägger du på rikligt med VS 30, trycker fast vävbitarna på rätt plats och lägger på ytterligare tätmassa.