När du ska säkra ditt nya badrum är det viktigt att känna till att kaklet inte är helt tätt. Det är vattenavvisande och lätt att torka av, men inte mer än så. Det är därför man sätter någon sorts membran bakom kaklet.

Det består ofta av en flytande massa, som liksom tjock färg rullas ut över golvet eller väggarna i flera omgångar. Når membranet torkar bildar det en vattentät, seg yta, som med hjälp av filt eller nät säkrar rummet mot vattenskador.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om badrum

Ska jag etablera tätskikt i HELA badrummet?

Reglerna för säkring av våtrum med tätskikt kan ändra sig. Därför rekommenderar vi att du alltid informerar dig om de gällande reglerna för våtrum på t.ex. www.boverket.se. Här kan du hitta de gällande kraven, och försäkra dig om att du vid ett fel inte kommer att göra någonting som inte överensstämmer med gällande regler.

LÄS OCKSÅ: Våtrumsfärg: Här ska du använda våtrumsfärg

Fogningar med filt och nät

När du ska etablera ett tätskikt i badrummet är det viktigt att alla fogningar i rummet blir ordentligt armerade, och det samma gäller vid rörgenomföringar.

Först smörjer du ett tjockt lager flytande membran på fogningarna med en pensel. Använd till exempel VS 30 från Lip. Armeringsfilten trycks sedan fast i det våta membranet på fogningarna. Med en torr pensel pressas veck och luftbubblor bort så att armeringens yta blir helt jämn och slät.

Var noggrann med arbetet, särskilt runt rör, då det är viktigt att armeringsfilten sitter ordentligt.

Fram med färgrollern

När fogningarna är ordentligt säkrade är det dags att täcka de stora ytorna med flytande våtrumsmembran. Ta fram den stora rollern. Rulla på två lager våtrumsmembran. Du ska räkna med ett par timmars torktid mellan varje lager. Tätskiktet ska vara minst 1 mm tjockt på det tunnaste stället. Om du är tveksam kan du alltid rulla på ett extra lager.

Genom att ladda ned pdf:en kan du få en steg för steg-guide till hur du etablerar tätskikt i badrummet