Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här får du ett helt tätt tätskikt i badrummet

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Att etablera tätskikt i badrummet är en relativt okomplicerad affär. Men det är otroligt viktigt att det görs helt korrekt, då tätskikt ska uppfylla särskilda krav. Gör Det Själv visar dig hur du själv etablerar ett tätskikt som skyddar ditt badrum. Det är jätteviktigt att tätskiktet i badrummet görs helt rätt. Både för att det ska leva upp till regler och reglementen, och - inte minst - eftersom det är det som säkrar att ditt badrum är tätt. Lyckligtvis är det en relativt enkel arbetsuppgift. Här kan du se hur du gör.

Intro

När du ska säkra ditt nya badrum är det viktigt att känna till att kaklet inte är helt tätt. Det är vattenavvisande och lätt att torka av, men inte mer än så. Det är därför man sätter någon sorts membran bakom kaklet.

Det består ofta av en flytande massa, som liksom tjock färg rullas ut över golvet eller väggarna i flera omgångar. Når membranet torkar bildar det en vattentät, seg yta, som med hjälp av filt eller nät säkrar rummet mot vattenskador.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om badrum

Ska jag etablera tätskikt i HELA badrummet?

Reglerna för säkring av våtrum med tätskikt kan ändra sig. Därför rekommenderar vi att du alltid informerar dig om de gällande reglerna för våtrum på t.ex. www.boverket.se. Här kan du hitta de gällande kraven, och försäkra dig om att du vid ett fel inte kommer att göra någonting som inte överensstämmer med gällande regler.

LÄS OCKSÅ: Våtrumsfärg: Här ska du använda våtrumsfärg

Fogningar med filt och nät

När du ska etablera ett tätskikt i badrummet är det viktigt att alla fogningar i rummet blir ordentligt armerade, och det samma gäller vid rörgenomföringar.

Först smörjer du ett tjockt lager flytande membran på fogningarna med en pensel. Använd till exempel VS 30 från Lip. Armeringsfilten trycks sedan fast i det våta membranet på fogningarna. Med en torr pensel pressas veck och luftbubblor bort så att armeringens yta blir helt jämn och slät.

Var noggrann med arbetet, särskilt runt rör, då det är viktigt att armeringsfilten sitter ordentligt.

Fram med färgrollern

När fogningarna är ordentligt säkrade är det dags att täcka de stora ytorna med flytande våtrumsmembran. Ta fram den stora rollern. Rulla på två lager våtrumsmembran. Du ska räkna med ett par timmars torktid mellan varje lager. Tätskiktet ska vara minst 1 mm tjockt på det tunnaste stället. Om du är tveksam kan du alltid rulla på ett extra lager.

Vad och var om tätskikt

Vad är våtrum? Vi skiljer mellan våtrum, som omfattar ett helt badrum, och våtutrymme, som är den del som utsätts för vattenspolning och där det ska finns en golvbrunn.

Vad är ett tätskikt? Det skikt som ska hålla tätt på väggar och golv, t.ex. plastmatta, tätskiktsfolie, en målad färg eller en vätskebaserad produkt.

Ska alla våtrum ha tätskikt? I princip, ja. En gästtoalett, tvättstuga och utrymme med varmvattenberedare ska ha vattentät skikt på golvet, men det räcker med vattenavvisande skikt på väggarna.

Kan tätskiktet fungera som väggyta? Ja. Målad färg eller plastmatta kan utgöra synlig väggyta. Tätskiktsfolie och vätskebaserat tätskikt ska täckas med t.ex. kakel eller klinker.

Ska hela våtrummet ha tätskikt? Ja. Hela våtrummets golv ska ha tätskikt. Om badrummet är så stort att det innehåller t.ex. en relaxdel behövs inte tätskikt på väggarna, om det är 3-3,5 m till närmaste kran.

Var köper jag material? Närmaste byggvaruhus, välsorterade golv- och färgaff ärer. Lägg märke till at produkterna är godkända i serier och ska därför användas ihop för att det ska bli tätt.

Instruktion

Så här blir det tätt

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Detta badrum är vanligt förekommande i flerfamiljshus och äldre villor av tegel. Väggarna är murade och putsade, och nu ska badrummet fräschas upp.

Det finns i stort sett endast två väggbeklädnader som är intressanta: vinyl och kakel, och eftersom vinyl ska monteras med svetsade skarvar krävs det auktoriserade specialister till jobbet.

Kakel kan ägaren själv sätta, men först ska väggar och golv göras täta.

Här används en serie vätskebaserade produkter som tillsammans bildar det tätskikt som är nödvändigt. Tillvägagångssättet följer anvisningarna från Lip slaviskt. Det är förutsättningen för produktens godkännande och garanti.

1

Först ska alla skarvar och övergångar armeras. Det görs med remsor av stark glasfiber som håller, även om de olika delarna i badrummet skulle röra på sig. Ett tjockt lager Lip VS 30 läggs på med pensel på de två anslutande väggarna.

2

Armeringsväv trycks fast i den våta massan. Väven täcker hela vinkeln och går ut på väggarna. Det är viktigt att den väv som används ingår i den serie produkter som tillverkaren har fått godkänd att användas tillsammans.

3

I hörnet nertill får du försöka trolla med armeringsväven, för där möts ju remsor från flera håll. Klipps de spetsiga kan de skjutas ihop utan överlappning. Underlaget ska vara plant.

4

Med torr och mjuk pensel pressas bubblor och veck bort så att armeringsväven blir helt slät. När den är det, lägger du på ytterligare ett tjockt skikt av den massa du redan har använt.

5

Vid rörgenomföringar förstärks tätskiktet med armeringsväv. Här kan du med fördel använda färdiga vävbitar. Även dessa ingår i den serie som tillverkaren har fått godkänd, så blanda inte produkter från olika tillverkare.

6

Har du inte fått tag på färdiga förstärkningar kan du själv skära till remsor av armeringsväv för att få det tätt och starkt. Även nu lägger du på rikligt med VS 30, trycker fast vävbitarna på rätt plats och lägger på ytterligare tätmassa.

7

Nu kan vi rulla på tätskiktet och det görs i två omgångar. Vi börjar på väggarna och fortsätt med golvet, och ser till att massorna överlappar varandra. Tätskiktet får inte vara tunnare än 1 mm, så vi lägger också på en tredje gång.

Ritning

Video

TEKNIK: Applicering av våtrumsmembran

Välj ett komplett system där delarna arbetar tillsammans

TEKNIK: Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

TEKNIK: Kakel på vägg och golv

Dela in ytor i fält. Då har du koll på linjerna.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka