Det här ska du veta innan du renoverar badrummet

Ska du renovera badrummet? Då måste du ta dig en riktig funderare. För i husets kanske dyraste rum är det förnuftigt att veta exakt vad man vill innan man sätter igång.

Det här ska du veta innan du renoverar badrummet

Badrummet är ett av husets absolut dyraste rum att bygga eller renovera... eller det kan det vara. För kostnaden beror mycket på dina val: Vill du ha stora, dyra plattor, vägghängd toalett med exklusivt utformad toalettskål och designer-knappar? Eller ska du bara få det gamla badrummet i skick med budgetvänliga lösningar som kan hålla i ett par år?

De billiga quick fix-lösningarna kommer vi tillbaka till. För de riktigt stora besluten måste fattas när du ska totalrenovera badrummet: Nya plattor på väggar och golv, ny (vägghängd) toalett, nytt handfat, kranar, duschvägg – och kanske nytt avlopp. Det hela ska passa ihop, allt ska göras på rätt sätt, och kostnaden blir med största sannolikhet hög. Men du kan naturligtvis spara riktigt mycket pengar genom att göra det själv.

Det här ska du fundera på:

Plattor

 • Ska det läggas klinker på hela golvet? Ska det sättas kakel på alla väggar, eller eventuellt bara vid duschen?
 • Stora eller små plattor? Stora plattor är väldigt populära, men de kräver stora ytor, och de är svårare att sätta än mindre plattor.
 • Vilken färg ska plattorna ha? Satsar du på det som är modernt just nu, eller något som håller i längden i "tidlös design"?
 • Vilken färg ska fogen ha? En ljus fog kan vara snyggt, men den är också väldigt känslig. En grå fog kan klara det mesta.

Toalett

 • Vägghängd eller inte? Den vägghängda toaletten är absolut den mest stilrena och lättstädade, men den kräver en inbyggd cistern.
 • Ska toalettskålen vara standard eller specialdesignad, t ex av Philip Starck? Och ska den vara med eller utan spolkant?
 • Ska toaletten ha extra funktioner som sköljning och torkning? Eller ett kolfilter som tar bort dålig lukt?

Dusch

 • Ska duschen byggas upp med avskärmning av solida väggar (lättbetong) och ett duschdraperi, eller ska det vara med glasväggar?
 • Ska det vara en eller kanske två duschar?
 • Ska det vara en hylla för shampoo osv?
 • Ska det vara en bänk som man kan sitta på?
 • Ska avloppet vara mitt i golvet, eller ute längs den ena väggen, så att fallet på golvet bara ska göras på en ledd?

Handfat och skåp

 • Vill du ha ett fristående handfat eller ska det byggas in i en kommod?
 • Ska du ha ett eller kanske två handfat? Eller ett avlångt handfat?
 • Ska din kommod passa ihop med andra möbler i rummet?

Belysning och eluttag

 • Spotlights i taket eller lampor? I duschhörnan kan det ställas speciella krav på lamporna.
 • Lampa vid spegeln eller kanske i själva spegeln? Det finns många lampor inom just det här området.
 • Du behöver uttag till hårtork, rakapparat osv. – men kanske också till en högtalare eller en handdukstork?

Kom ihåg att följa reglerna

Våtrumsreglementet bestämmer hur ett badrum får byggas. Här finns det t ex krav på våtrumssäkring, fall på golvet mot avlopp och sättningen av plattor. De reglerna måste du sätta dig in i, både för din egen skull och för att inte skada huset. Konsekvenserna av fusk kan vara katastrofala, för vatten som rinner in i husets konstruktion kan vålla fruktansvärda skador. Du får därför också svårt att sälja ett hus där man har fuskat med ett av husets dyraste rum.

Få koll på reglerna för våtrumssäkring här

Påföring av våtrumsmembran

Köp alltid en komplett lösning. Då vet du att de olika delarna fungerar tillsammans. Med en pensel kan du trycka väven ända in i skarvarna och trycka ut luftbubblor och veck. Till de flesta system finns det speciella hörnarmeringar, använd dem. Sista lagret ska torka ca 6 timmar innan du kan fortsätta arbeta.

Våtrumsmembran vid rör

Med specialmanschetter blir det helt tätt.

Du kan göra – nästan – allting själv

Det allra mesta av arbetet med att renovera badrum kan du göra själv. Om du vet vad du gör. Men du får troligtvis användning av en VVS:are om du ska ändra på vattendragningen och inte kan stänga av vattnet med en ballofix / kulventil, som oftast sitter i närheten av kranen eller genomföringen.

Du behöver förmodligen också hjälp om du ska ändra avloppet. Och så klart en elektriker, om det ska dras el till lampor och uttag.

Om du vill renovera badrummet så billigt som möjligt

Du kan mycket väl fräscha upp ett badrum utan att behöva offra en förmögenhet. Du kommer långt med en ny spegel, en ny toalettstol (på golvet), nytt handfat och kommod och kanske nya kranar.
Finns det lite mer pengar i budgetet, kan du t ex installera en vägghängd toalett, spackla och måla över tråkigt kakel eller kanske byta kakel bara i duschhörnan.

Och vill du totalrenovera kan du naturligtvis också hålla kostnaden nere genom att hitta kakel på rea och kanske leva med en snygg, modern toalett som står på golvet istället för en dyrare vägghängd modell.
Du sparar under alla omständigheter massor av pengar genom att göra det själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum