Duschkabin

Vi ger dig inspiration och vägledning till hur du själv kan bygga din egen duschkabin, så att den passar dina behov.

  Bygg din egna duschkabin

  Det är lätt att bygga en duschnisch eller en duschkabin tack vare ett fantastiskt material: Lättbetong. Med lättbetongblock får du snabbt och enkelt en billig duschnisch eller duschkabin efter de mått du önskar. Det är superenkelt, som att bygga en duschnisch av legoklossar.

  Duschkabin av lättbetong

  Blocken av lättbetong sågas till med en specialsåg med stora, grova tänder, en sk. lättbetongsåg. Blocken till duschnischen eller duschkabinen limmas samman med lättbetonglim, som stryks på i ett tunt lager. Skarvarna mellan blocken förstärks med spikbleck, som ser till att duschkabinen blir tät. Det är viktigt att blocken till duschkabinen monteras med en förskjutning, så att skarvarna inte hamnar mitt för varandra.

  LÄS OCKSÅ: Bygg duschhörna i lättbetong

  Ge din duschnisch nytt liv

  Om din duschnisch ser sliten ut kan det vara dags att fräscha upp den. Det krävs lyckligtvis inte mycket för att din duschnisch eller duschkabin ska se ut som ny igen. Byt slitna fogar i duschnischen och sätt upp nytt kakel. Då har du kommit riktigt långt – utan att varken ha behövt lägga mycket tid eller pengar. Nytt kakel kan enkelt limmas ovanpå gammalt kakel.

  Duschkabin med utsikt

  Drömmer du om en duschvägg i din duschnisch eller duschkabin? Det kan du lätt få, och en duschkabin eller duschnisch av glas är ett snyggt alternativ till ett duschdraperi. Se till att ta ett exakt mått på duschnischen innan du beställer glaset. Vägg och golv är sällan helt rakt och du behöver ta höjd för ojämnheter, så att du inte står med en glasskiva som inte passar din duschnisch. När du har fått glaset, och ska sätta upp väggen, är det viktigt att alla ytor i duschhörnan är HELT fria från smuts och fett, för annars fäster inte limmet. Och då riskerar du att ditt glas till duschnischen faller ner och går i bitar.

  Bygg duschnischen av smarta skivor

  Det finns en annan typ av byggskivor, ut över blocken i lättbetong, som är mycket bra att ha när man bygger en duschnisch eller duschkabin. Det är våtrumsskivor från tillverkaren Wedi. Skivorna är tjocka som lättbetong, starka som fibergips och lika lätta att såga i som gipsskivor. Skivorna är större än betongblocken, men de är lätta att skära till och limma. Våtrumsskivor från Wedi låter dig enkelt bygga en snygg och helt tät duschnisch, som du kan våtrumssäkra och klä med kakel.