Måla kakel

Du kan gott måla om de gamla kakelplattorna i ditt badrum, men det är långt ifrån all färg som kan användas.

Det bästa är att använda båtfärg. Den har utvecklats för att tåla stora mängder vatten. Det kan vara svårt att hitta båtfärg på de vanliga byggmarknaderna. Därför får man ofta vända sig till en affär för fartygstillbehör. Men där finns rätt kunskap för att leta fram en målarfärg som verkligen passar ditt badrum.

LÄS OCKSÅ: Allt om badrum

Både grundfärgen och ytfinishen ska vara tvåkomponentsfärger. Det innebär att man tillsätter en härdare till färgen vid målning. Här ska hantverkaren visa hur man målar de rödbruna plattorna vita. Först ska plattorna rengöras och avkalkas. Avsluta alltid rengöringen med helt rent vatten och låt plattorna torka innan du börjar måla på grundfärgen.

Den här grundfärgen ska förtunnas med cirka 10 procent härdare. Målaren använder omrörningspinnen för att avsätta måttet. Rör väl och grundligt och förtunna med just den härdare tillverkaren rekommenderar. Färgen ska rollas på. Använd en fin och korthårig roller, eventuellt av mohair.

Mätta rollern ordentligt med färg och rolla sedan på i ett tunt lager. Måla alltid i flera olika riktningar, så att du är säker på att täcka ordentligt. När grundfärgen är torr ska plattorna slipas med ett mycket finkornigt sandpapper, t ex korn 240. Sedan torkar man av plattorna ordentligt med en fuktig trasa för att verkligen få bort alla dammrester.

Tvåkomponentsfärg levereras i två burkar. En med själva färgen och en med härdaren. Innehållen blandas för att få fram färgen. Du har två timmar på dig att använda färgen efter att du har blandat den, därefter stelnar den i färgpytsen. Här är hela badrummet grundmålat och nu är det dags att lägga på ett fint och hållbart lager lack på kakelväggarna. Kom ihåg att även fogarna ska rengöras innan man lägger på grundfärgen.

När man målar med tvåkomponentsfärg ska man ha på andningsskydd och se till att utrymmet är väl ventilerat. Hantverkaren börjar med att täcka fogarna ordentligt. Sedan rollar han på färgen. Även nu med en korthårig mohairrulle. Rolla både vertikalt och horisontellt så att du är säker på att färgen täcker helt.

När färgen är torr och genomhärdad, vilket kan ta ett par dygn, går det bra att använda duschen igen. Färgen håller länge. Och det blir mycket lättare att göra rent i badrummet, inte minst i fogarna.

LÄS OCKSÅ: Så bör du göra istället för att måla kaklet

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel badrum