Det bästa är att använda båtfärg. Den har utvecklats för att tåla stora mängder vatten. Det kan vara svårt att hitta båtfärg på de vanliga byggmarknaderna. Därför får man ofta vända sig till en affär för fartygstillbehör. Men där finns rätt kunskap för att leta fram en målarfärg som verkligen passar ditt badrum.

LÄS OCKSÅ: Allt om badrum

Både grundfärgen och ytfinishen ska vara tvåkomponentsfärger. Det innebär att man tillsätter en härdare till färgen vid målning. Här ska hantverkaren visa hur man målar de rödbruna plattorna vita. Först ska plattorna rengöras och avkalkas. Avsluta alltid rengöringen med helt rent vatten och låt plattorna torka innan du börjar måla på grundfärgen.

Den här grundfärgen ska förtunnas med cirka 10 procent härdare. Målaren använder omrörningspinnen för att avsätta måttet. Rör väl och grundligt och förtunna med just den härdare tillverkaren rekommenderar. Färgen ska rollas på. Använd en fin och korthårig roller, eventuellt av mohair.

Mätta rollern ordentligt med färg och rolla sedan på i ett tunt lager. Måla alltid i flera olika riktningar, så att du är säker på att täcka ordentligt. När grundfärgen är torr ska plattorna slipas med ett mycket finkornigt sandpapper, t ex korn 240. Sedan torkar man av plattorna ordentligt med en fuktig trasa för att verkligen få bort alla dammrester.

Tvåkomponentsfärg levereras i två burkar. En med själva färgen och en med härdaren. Innehållen blandas för att få fram färgen. Du har två timmar på dig att använda färgen efter att du har blandat den, därefter stelnar den i färgpytsen. Här är hela badrummet grundmålat och nu är det dags att lägga på ett fint och hållbart lager lack på kakelväggarna. Kom ihåg att även fogarna ska rengöras innan man lägger på grundfärgen.

När man målar med tvåkomponentsfärg ska man ha på andningsskydd och se till att utrymmet är väl ventilerat. Hantverkaren börjar med att täcka fogarna ordentligt. Sedan rollar han på färgen. Även nu med en korthårig mohairrulle. Rolla både vertikalt och horisontellt så att du är säker på att färgen täcker helt.

När färgen är torr och genomhärdad, vilket kan ta ett par dygn, går det bra att använda duschen igen. Färgen håller länge. Och det blir mycket lättare att göra rent i badrummet, inte minst i fogarna.

LÄS OCKSÅ: Så bör du göra istället för att måla kaklet

Redaktionen rekommenderar: Undvik att ha sönder vattenledningen i väggen

Du har träffat ett vattenrör. Vattnet forsar ut, och du riskerar både vattenskador och dyra räkningar till rörmokaren, som ska laga läckan.

Därför är det värt att betala sig till att vara på den säkra sidan, INNAN du borrar i väggen. Vi har ofta hört talas om någon, som bara skulle sätta upp en ny kommod under vasken, sätta en upp hylla i badrummet eller montera upp nya köksluckor. Och då hände det. Själva var de säkra på att det inte var här vattnet gick.

Därför rekommenderar vi att du använder en väggscanner, innan du borrar i din vägg. Väggscannern upptäcker metallen i röret, så du kan se exakt var det går.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med väggscanner för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp som visar 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: