Enkla nya ytor i badrummet

Vill du göra renoveringen av badrummet så enkel som möjligt? Täck då det gamla, fula kaklet med ett lager multiputs och sätt nytt snyggt kakel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
250 kr/m2

Intro

En total förändring och förnyelse av badrummet kan vara ganska enkel att genomföra. Det tar dig endast några dagar att bli av med det gamla kaklet – utan att du ska riva ner det. Inte nog med att det är enkelt, det är också relativt billigt.

LÄS OCKSÅ: Allt om badrum

Hemligheten heter multiputs, och den läggs utanpå den gamla väggbeklädnaden, och du kan tro att skillnaden blir stor. Multiputs fäster även på spegelblanka kakelplattor, och när bruket har härdat, ska det bara mättas ett par gånger med primer och målas två gånger för att du ska få en lika lättskött vägg som kakelväggen var.

På golvet läggs mosaik liksom på den ena kortväggen, och i bägge fallen ovanpå den gamla beklädnaden.

LÄS OCKSÅ: Så bör du göra istället för att måla kaklet

Instruktion

01
Förberedelser 3 Steg

Det är mycket enkelt att arbeta med multiputs, och du kan få ett bra resultat även om du inte har arbetat med bruket förr. Det finns egentligen bara ett krav, men det är desto viktigare: kakelplattorna ska sitta fast ordentligt!

Innan du blandar putsbruk ska du därför undersöka hur bra kaklet sitter. Knacka lätt på varenda platta. Om det låter ihåligt sitter plattan inte fast. Då ska den tas bort och hålet efter den fylls igen med bruk, t.ex. gipsbruk eller multiputs, som du ändå ska blanda. Fyll upp till kanten av plattorna.

Slutligen ska alla kakelplattor avfettas med målartvätt eller liknande.

1

Det får inte sticka ut något från väggen, när du ska putsa. Plocka bort hyllor och annat och ta även bort pluggar, krokar och skruvar. Är det svårt att få ut en plugg kan du i stället slå in den i väggen.

2

Alla hål spacklas igen. Större hål fylls lättast igen med gipsputsbruk eller multiputs som blandats med lite sand. Är det bara små hål och skador kan du använda multiputs.

3

Tvätta väggarna. För att bruket ska fästa på plattorna är det viktigt att de är rena och avfettade. Tvätta bort rester av smuts och tvål med målartvätt eller liknande och skölj sedan med rent vatten.

02
Putsa väggen 6 Steg

Multiputsbruket läggs på i två omgångar med cirka ett dygns mellanrum, och bägge gångerna i ett millimetertunt skikt. När du blandar bruket ska du inte blanda mer än vad som går åt inom högst två timmar. Blanda därför hellre små portioner på t.ex. en halv spann.

Det tar cirka en månad innan putsen har genomhärdat, men du kan måla på den redan efter en vecka. Innan du målar ska ytan dock strykas med primer för att hindra putsen från att suga i sig all färg och för att färgen ska fästa bättre.

Stryk sedan väggarna med halvblank väggfärg, glans 20-25, som gör dem lätta att tvätta och hålla rena.

1

Multiputspulvret blandas med vatten. Börja med att blanda t.ex. 5 kg pulver och 1 liter vatten. Konsistensen ska vara som tjockt vispad grädde, så du kan vid behov tillsätta ytterligare lite vatten. Blanda minst 5 min med omrörare.

2

Dra ut putsbruket på väggen i ett cirka 2 millimeter tunt skikt med stålbräda. Arbeta diagonalt så att fogarna också fylls med bruk.

VIKTIGT! Se till att varje platta täcks fullständigt av putsbruket.

3

Eventuella ojämnheter slätas ut när multiputsbruket har satt sig lite. Det tar cirka en halvtimme. Pensla med t.ex. bred, torr pensel, men tryck inte för hårt.

4

Nästa dag putsar du igen. Om du har varit noggrann och täckt alla plattorna med bruk första dagen, är det mycket lätt att lägga på nästa skikt. Även nu dras bruket ut med stålputsbräda.

5

Efter cirka 15 minuter har putsbruket stelnat, och då kan du släta ut ev. ojämnheter. Använd en fuktig men hårt urvriden svamp. Doppa och skölj svampen ofta under arbetet.

6

Ytan grundas med primer, men det kan inte ske förrän efter cirka en vecka. Annars kommer putsen att suga åt sig all färg och då får färgen svårt att fästa ordentligt. När du har primat ska du vänta ett dygn innan du kan måla.

03
Till vägg och golv 9 Steg

Här använder vi samma slags mosaik till golvet som till väggarna. Och eftersom de gamla kakelplattorna sitter fast ordentligt, så kan mosaiken i princip bara sättas upp utanpå. Men som sagt: underlaget ska vara pålitligt och plattorna ska sitta fast! Plattor som sitter dåligt ska tas bort och hålet spacklas igen i nivå med kaklet.

Innan du börjar kan du antingen göra en provläggning (på golvet) eller mäta på väggarna, så att de nya plattorna (här mosaik) går jämnt upp utan att du behöver skära så mycket.

1

Lägg på kakelf x med stålbräda. Dra sedan ut fixet med tandspackel som har 4 mm tänder (gäller för mosaik). Lägger du klinker på golvet ska tänderna vara minst 6 mm, helst 8 mm.

När tänderna ligger an mot väggen och vinkeln är konstant blir spåren efter tänderna jämntjocka.

2

Tryck fast mosaiken i fixet. Men inte mer än att den bara fäster. För att få ett jämnt tryck över varje nät används en gummibräda. Den ser till att varje liten mosaikbit trycks fast lika mycket och att ytan på så sätt blir jämn.

Håll avstånd mellan golvoch vägg med t.ex. plastbrickor, så att du kan foga efteråt.

3

Fixet ska härda cirka ett dygn innan du kan foga. Blanda fogbruket efter anvisning på förpackningen, och låt bruket sätta sig några minuter

4

Fördela fogmassan över mosaiken med en gummibräda. För brädan diagonalt över fogarna så att de verkligen fylls upp till kanten.

5

Låt fogbruket sätta sig. Bruket ska vara lite hårt innan du tvättar av ytorna Det går bra med vanlig svamp, men du får bäst resultat om du använder en skumgummibräda med handtag och en spann med valsar (köps som ett paket).

Ta bort den grå hinnan med en torr trasa. Vänta sedan ett dygn och tvätta ytorna med kakeltvätt.

Många flera fina detaljer

Det är först när man flyttar avlopp eller vattenrör som en renovering börjar bli dyr. Det ville vi undvika och valde därför att skapa nya ytor i badrummet. Det är betydligt billigare och mer överskådligt. Här får du flera föreslag till hur du kan förändra och förnya badrummet för en förnuftigt låg kostnad.

SKYDDA MELLANVÄGGEN. Här används en bänkskiva som mellanvägg. För att den inte ska suga fukt har vi lyft den från golvet med ett dörrstopp av rostfritt stål, som har kortats av och skruvats fast.

GOLVET GÅR UPP PÅ VÄGGEN. Här fortsätter golvet av mosaik 10 cm upp på väggen. Det skonar väggarna framför allt när du städar, samtidigt som det är en elegant lösning. Om du vill kopiera idén ska du komma ihåg att skapa plats för en fog mellan golv och vägg.

BILLIG BÄNKSKIVA. En bänkskiva längs hela ena väggen ger massor av arbetsytor och skapar sammanhang i det långsmala badrummet. Här har vi använt en 40 mm stavlimmad bänkskiva av ask, som man då och då kan köpa på rea på byggvaruhus och brädgårdar. Bänkskivan sitter fast med tre vinkeljärn i varje kortände och vilar på en lodrätt monterad bit bänkskiva, som här fungerar som mellanvägg. Är man rädd att skivan ska böja sig, kan man fästa klossar ovanpå underskåpen.

HYLLA MED DOLDA FÄSTEN. Det är praktiskt med ett par hyllor i ett badrum, och här monterades en mellan två väggar. Men den sitter utan synliga fästen. De två kortändarna har försetts med spår och sedan har hyllan skjutits in över lister, som har fästs i väggarna.

Material

  • Målartvätt
  • Multiputs (från Skalflex)
  • Ev. gipsputsbruk
  • Väggfärg (här glans 25)
  • Mosaik på nät
  • Kakelfix (multilim från Lip)
  • Fogbruk

Specialverktyg

  • Omrörare, stålputsbräda, gummibräda, tandspackel med 4 mm tänder och svamp

Närmaste återförsäljare av multiputsbruk anvisas av Murma, tel. 031-99 20 45, www.murma.se.

Tidsförbrukning

Det tar två dagar att putsa ett ordinärt badrum. Räkna sedan med ett par dagar för primning och målning.

Pris

Multiputs kostar cirka 75 kr per kvadratmeter vägg. Kakel och klinker kostar från 150 kr per kvadratmeter beroende på tycke och smak.

Svårighetsgrad

Arbetet kräver inga särskilda kunskaper i hantverket. Följ bara anvisningarna så lyckas du säkert.

Video

TEKNIK: Spackling med multiputs

Fäster på nästan alla ytor

Video

TIPS: Slå in pluggen i väggen

Video

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Video

TIPS: Rätt fogmassa till plattorna

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kakel badrum