Så gjuter du golv i badrummet

Om du vill bygga ut ditt badrum, eller bygga ett nytt, kan du gjuta ett betonggolv. Här visar vi hur enkelt det kan vara – och det finns möjlighet för att lägga in golvvärme.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 vackor
Pris
700 kr/m2

Intro

Innan du gjuter golv i badrummet

Innan du börjar gjuta ditt nya badrumsgolv måste du kontrollera golvets bärförmåga. Det ska trots allt bära ganska stor vikt. Renoverar eller utvidgar du ett befintligt badrum behöver du även anlita i en VVS:are och en elektriker som kan avlägsna de installationer som är i vägen för ditt arbete.

Gjut betonggolvet på stål

När du ska gjuta ditt badrumsgolv kan du hålla nere tjockleken genom att gjuta det ovanpå spårskivor. Det är tunna metallskivor som kan användas till golvvärme, men som även styrker ditt betonggolv, oavsett om du vill ha värmeslangar i eller inte. Det innebär att golvet inte blir extremt tungt, och även att du inte behöver få ett väldigt högt golv, så att du måste ta ett steg ned när du går ut från badrummet.

Även för badrum på övervåningen

I artikeln gjuter vi ett badrumsgolv i en lägenhet. Det går alltså att gjuta golvet på övervåningen i en villa eller etagelägenhet (du måste bara vara säker på att det underliggande bjälklaget håller).

Oavsett var du gjuter golvet måste det naturligtvis ha fall mot avloppet.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

Ett betonggolv i ett badrum måste vara tätt

Tätheten är avgörande när du gjuter golv i ett våtrum. Och det gäller inte bara på själva golvet, som ska ha tätskikt innan du lägger kakel eller annat på, utan även på de omslutande väggarna.

Exakt hur du bygger en lätt vägg som uppfyller alla krav visar vi dig också i den utförliga steg för steg-guiden.

Instruktion

01
Förberedelser 5 Steg

När du har fått ditt projekt godkänt av kommunen ska du kontakta både en elektriker och en rörmokare. Det blir nämligen nödvändigt att flytta en del vatten- och avloppsrör för att tvättställ och wc-stol ska kunna flyttas. Och det ska etableras nytt avlopp i duschen. Elektrikern ska ta bort eluttag och kablar i den vägg som behöver rivas.

Du ska också planera för att använda ett annat badrum medan arbetet pågår.

Därefter kan den gamla väggen rivas och du ska ta bort både den och den bit av golvet som ska göras om ner till bjälkarna, som ska utgöra underlag för det nya golvet och den nya väggen.

1

Utrymmet städs noga när den gamla väggen har tagits bort och burits ut. Vinylmatta, träskivor, golvbrädor etc. ska tas bort tills du kommer ner till bjälkarna.

2

Golvet i rummet tas bort bräda för bräda. Här ska badrummet utvidgas cirka en meter och parkettbrädorna tas bort undan för undan. De ligger på brädor och även dessa ska tas bort.

3

Brädorna i det gamla badrummet sågas av. Om du inte sågar av dem tätt intill en bjälke eller regel blir det nödvändigt att montera en extra regel (se även ritningen på nästa sida).

4

Skjut in en bräda under kanten på de gamla golvbrädorna och fäst den med 5 x 60 mm skruvar. Gjutplåtarna ska sedan vila på brädan (se ritningen).

TIPS: Brädan kan eventuellt ersättas av en bit tjock plywood.

5

Räta upp bjälkarna eller golvreglarna. Det kan du göra genom att skruva fast brädor eller reglar på sidan av varje bjälke/regel. Här fäster vi 45 x 45 mm reglar med 5 x 80 mm skruvar.

02
Gjutplåtarna 6 Steg

Det unika med gjutplåtarna är att de gör det möjligt att gjuta ett tunt golv. Det räcker faktiskt att golvet är 5 cm, inkl. plåtar och betong. Vill du lägga in golvvärme ska tjockleken vara minst 6 cm.

Gjutplåtarna passar ihop och du kan pressa ihop ändarna om du vänder varannan plåt.

Här läggs golvet på bjälklaget ovanför en källare och det innebär att vi kan montera golvbrunn och avloppsrör i golvet.

Rörmokaren kan sedan dra rör i källaren och ansluta dem till brunn och avlopp. Om du vill ha dold rördragning eller värme i golvet ska du ringa efter en rörmokare redan nu.

1

En remsa tunt skumgummi läggs på bjälkarna och fästs med klammer. Den fungerar som ljuddämpning av det nya golvet och plåtarna under det.

2

Alla runda urtag i gjutplåtarna görs med sticksåg. Det är nödvändigt att först borra hål för sågbladet. Detta ska vara långt och med samma tandning som bågfilsblad.

3

Alla raka spår i plåtarna görs med vinkelslip som försetts med en smal kapskiva för metall. Använd handskar, skyddsglasögon och hörselskydd.

TIPS: När du markerar på metall är det bäst att använda vattenfast tusch.

4

Den första plåten läggs med bokstäver och siff ror neråt. Den överlappande plåten vänds med texten uppåt osv. Överlappningen ska vara minst 5 cm.

5

När plåtarna har vänts rätt är det lätt att skarva dem genom att trycka ihop dem. Lyft upp den övre plåten som på bilden och tryck ner våg efter våg.

6

Plåtarna fästs i bjälkarna med en 25 mm skruv i varje vågdalar.

VIKTIGT! Plåtarna får inte skruvas fast om du ska lägga in golvvärme, för då ska de kunna röra sig lite och ligga lösa.

03
Gjut en sockel 5 Steg

Vi har bestämt att den nya mellanväggen ska vara en reglad skivvägg i stället för en murad tegelvägg. Det gör det lättare för elektrikern att dra kablar.

Därför börjar arbetet med att regla upp en regelstomme som avslutningsvis kläs med gipsskivor på bägge sidor. För att avsluta badrumsgolvet byggs en sockel och på den kan sedan väggen byggas upp.

Det är emellertid enklare att börja med sockeln och avsluta med golvet, så det gör vi. Till gjutformen använder vi bitar av de parkettbrädor som tagits bort.

1

Här var det nödvändigt att montera en bräda för att parkettgolvet i rummet ska ligga an mot den sockel som ska gjutas. Brädan skruvas fast på de gamla brädorna.

2

Skruva fast gjutformen. Börja med den bräda som ska skruvas fast längs kanten på parketten. Fäst korta skruvar även i den brädan. Skruvarna ska hålla fast i betongen. Fäst den andra brädan med beslag på var 50:e cm.

3

Fäst 5 x 120 mm skruvar rätt igenom de två lodräta brädorna i formen. Skruvarna håller avståndet mellan brädorna när betongen hälls i formen.

VIKTIGT! De långa skruvarna ska skruvas ut dagen efter gjutningen.

4

Häll betong i gjutformen. Vi använder av vanlig finbetong som blandats med omrörare och borrmaskin.

TIPS: Täpp igen hålen nertill i gjutplåtarna med hoppressad isolering så att betongen inte rinner ut.

5

Pressa ner betongen i formen och jämna till ovankanten med t.ex. en murslev. Täck över formen med plast och låt betongen härda en vecka innan brädan mot badrummet tas bort. Den andra brädan kan gärna sitta kvar.

04
Golvbrunn 4 Steg

Det finns en golvbrunn som är gjord och godkänd för användning ihop med gjutplåtarna från Lewis och den har tagits fram av ett företag som heter Blücher.

Brunnen består av fyra delar: Längst upp är det ett galler som trycks ner i en fals. Den passar i en monteringsdel som sin tur passar i avloppsröret. Det är en fördel att komplettera brunnen med ett vattenlås för cirka 450 kr. Det trycks ner i brunnen och kan lätt tas upp när brunnen ska rensas.

1

Gjutplåtarna måste förstärkas runt hålet för golvbrunnen och du behöver något att fästa brunnen i. Skjut in lister på två sidor av brunnen vinkelrätt över plåten och skruva fast dem.

2

Brunnens monteringsdel av plast skjuts in runt brunnens underdel. Stick därefter ner brunnen i hålet i gjutplåten och skruva fast den i listerna med 4 x 50 mm skruvar.

3

Stick ner metallkanten i brunnen och justera den med de avståndsbitar som medföljer. Kanten ska sitt vågrätt och i nivå med ovansidan av betongen (här ska den lyftas 50 mm). Fäst den med tre skruvar.

4

Nu kan du göra en gjutform till den del av golvet där fallet ska vara störst. Använd t.ex. 22 x 44 mm lister och fäst dem med 5 x 60 mm skruvar. Golvet ska ligga med ett fall mot brunnen på 12-13 mm/m.

05
Gjut golvet 5 Steg

Listerna sitter på plats på gjutplåtarna och därefter kan vi gjuta golv med fall mot brunnen. Vi börjar med att gjuta en liten ö på mitten eftersom det gör det lättare att styra fallet. Den list som används för att dra bort överflödig betong ska vila på både golvbrunnen och kanten på golvlisterna när du drar.

Omedelbart efteråt gjuts återstoden av golvet, för det ska gjutas i en arbetsgång för annars uppstår det kanske skarvar.

Det är en fördel att använda produkter som härdar snabbt. Å andra sidan innebär det att man måste arbeta snabbt, både vid gjutningen och vid efterföljande spackling.

1

Blanda en balja betong i sänder och häll ut innehållet på golvet. Fördela den flytande betongen med en murslev.

VIKTIGT! Kom ihåg att pressa in betong under kanten vid golvbrunnen.

2

Med olika långa lister kan du nu jämna till betongen. Dra listerna sick-sack över betongen så att överflödig massa dras av. Vila den ena änden av listen på golvbrunnen.

3

Jämna till ytan på betongen med en murslev eller en bred stålspackel så snart du har dragit av överflödig betong. Härdningen börjar redan efter en kvart så du måste arbeta snabbt.

4

Ta bort alla listerna så att du kan fortsätta gjutningen av resten av betonggolvet innan kanterna torkar.

5

Häll ner betong i de yttre fälten och dra av överflödig massa med en list. Vila listen på det gjutna golvet så att du behåller fallet på golvet. Redan efter tre timmar har betongen härdat så mycket att den kan efterbehandlas.

06
Efterbehandling 2 Steg

1

Stryk golvet med en primer vars uppgift är att se till att spackelmassan fäster ordentligt på betongen.

2

Hela golvet spacklas med golvspackel. Om du använder en snabbhärdande massa så har du cirka 15 minuter på dig att fördela massan med en bred spackel. Å andra sidan härdar massan efter endast cirka tre timmar.

Material

• Lewis gjutplåtar från www.lip.se
• Finbetong
• LIP snabbhärdande betongmix
• LIP 230 snabbhärdande flytspackel
• LIP Primer 54
• Golvbrunn, här Blücher 350.340.075
• 22 x 44 mm hyvlat trä
• 45 x 45 mm reglar
• Skruvar: 4 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 80 mm och 5 x 120 mm
• Skumgummiremsor (till ljuddämpning)
• Vinkelbeslag, t.ex. 60 x 80 mm
• 25 mm gipsskruvar
• Ev. distansbrickor av plast

Tidsförbrukning

Cirka 2 veckor med torktider.

Pris

Cirka 700 kr/m2.

Svårighetsgrad

Det är enkelt att arbeta med betong och gjutplåtar när du har skapat ett plant underlag att bygga på.

Ritning

Multimedia

Video

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum