Byt toalett och spara en förmögenhet

Har din toalettstol gått sönder eller är det bara en gammal vattenslösande modell så blir vattenräkningen dyr. Lyckligtvis är det snabbt gjort att byta ut den mot en ny, vattensnål modell.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
1.000 kronor

Intro

26000 kr rann ut i toaletten

Du kan självklart vänta med att byta ut den rinnande toaletten tills du har byggt ett hönshus, målat om i köket och snickrat en lekstuga till barnen. Men innan du beslutar att vänta, ska du läsa denna sanna historia om en familj i en förort till en större stad. Familjen var lite förvånad för vattenförbrukningen hade ökat en hel del de senaste åren. Visserligen hade man plaskdamm till barnen, men man hade gjort av med 743 kubikmeter det senaste året. Och det var i mesta laget. Det var först när en bekant sa att toaletten rinner, som man reagerade. I dag gör man av med 156 kubikmeter per år. Den rinnande toaletten slukade med andra ord cirka 600 m per år, och varje kubik kostade 43 kr - cirka 26000 kr. Så mycket kostade det att inte byta ut toaletten i tid!

Så här mycket kan du spara

Cirka 20 procent av allt vatten som ett hushåll gör av med försvinner via toaletten. När du funderar på om det lönar sig att byta toalett, kan följande upplysningar vara viktiga.

• Om du byter ut en gammal toalett som spolar 8-9 liter per gång till en som spolar 2-4 liter sparar du cirka 1000 kr per år, alltså lika mycket som den nya toaletten kostar.

• En rinnande toalett kan lätt göra av med 100-150 kubikmeter vatten för 5000 kr per år. Och det får du en lyxig toalett för …

Ett exempel
Familjen Berg, som består av två vuxna och tre barn, har köpt en villa på Värmdö utanför Stockholm. Här är den totala kostnaden för vatten, inkl. mätaravgifter och avlopp, 51 kr per kubikmeter. Familjen gjorde av med 18 m3 vatten per månad det första halvåret.

Därefter bytte man ut två gamla toaletter mot två snålspolande modeller och förbrukningen sjönk till 12 kubikmeter.

Kalkylen ser ut så här: 2 nya Ifö Sign toaletter köptes på rea för 2345 kr/st:

4690 kr Besparing: 18 m - 12 m = 6 m /mån. x 12 = 72 m x 51 kr:

3672 kr Efter 15,5 månader är toaletterna betalda och därefter sparar familjen cirka 300 kr per månad.

Vad bör du själv göra?

  • Kolla din vattenmätare regelbundet, helst varje månad.
  • Stäng alla kranar i hela huset. Stäng också av tvättmaskin och diskmaskin. Om vattenmätaren fortfarande snurrar, så är något galet. Det kan vara en toalett som rinner.
  • Laga den rinnande toaletten så fort som möjligt.

Rinner toaletten?
Du kan kolla om toaletten rinner, även om du inte ser något. Fäst en bit toalettpapper längst upp i wc-skålen under den kant där vattnet kommer ut. Om papperet blir vått även om det är länge sedan du spolade, så rinner det vatten från cisternen.

Visste du …
… att den genomsnittliga vattenförbrukningen ligger på 150-180 kubikmeter per år för en familj i en villa med 5 r.o.k.?

Visste du …
… att du måste betala för det vatten du tar emot, även om du tömmer vattentornet? Du har nämligen skyldighet att undvika onormal förbrukning genom att underhålla vattenrör etc.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: 3 anledningar att välja vägghängd toalettstol

Instruktion

01
Ut med den gamla 7 Steg

Förutsättningen för att du kan byta ut den gamla toaletten mot en ny är att du kan stänga av vattnet med en ventil precis intill toaletten. Om det inte finns en sådan ventil och toaletten i stället är fast ansluten till vattenrören i huset, ska du kontakta en rörmokare. Du behöver inte betala rörmokaren för att byta toaletten. Det räcker om han monterar en ventil.

Äldre toaletter har ofta monterats i ett gjutjärnsrör, som sticker upp från golvet, och ofta sitter toaletten så hårt fast att du måste slå sönder porslinet för att få loss den - se föregående uppslag. Rensa sedan gjutjärnsröret och spackla igen skruvhålen i golvet.

1

Lossa skruvarna och vicka toaletten försiktigt tills den släpper från golvet. Skjut ev. in en smal spackel under toaletten för att ta bort ev. fogmassa. Kolla att vattnet är avstängt.

2

Ta bort rester av porslin, packgarn och tätningsmaterial från röret. Det går bra med hammare och mejsel eller ett kasserat stämjärn.

3

Slipa bort de sista resterna med stålborste i borrmaskinen. Om röret inte är rent på in- och utsidan kan det bli svårt att få det tätt mellan rör och toalett.

Viktigt! Skydda dig med andningsmask eftersom det är fullt av bakterier i röret.

4

Slipa rent där toaletten har stått. Det gör du bäst med en slipskiva med diamantbeläggning i vinkelslip eller excenterslip. Använd andningsmask.

Provmontera den nya toaletten och markera med blyertspenna längs kanten.

5

Spackla igen skruvhålen med t.ex. kemisk metall eller annan tvåkomponentmassa. Använder du cementspackel så ska du lägga till torktid.

6

Slipa det spacklade området plant. Kemisk metall härdar på en kvart och kan lätt slipas med maskin. Undvik att slipa utanför strecket eftersom det då kan bli färgskillnad på golvet.

7

Måla utsidan av gjutjärnsröret när du har slipat det. Använd t.ex. Hammerite rostskyddsfärg (grå eller vit). När första färgskiktet torkar, trycker du ner plastkopplingen som medföljer toaletten.

02
Montera den nya 5 Steg

Placeringen av den nya toaletten bestäms till stor del av avloppsröret, men det ser snyggast ut om toaletten står rakt. Om du tyckte att det var trångt runt den gamla toaletten kan du ev. vrida den nya lite. Under alla omständigheter bör du göra en mall, som du lägger på golvet.

Ställ stolen på papperet och markera omkretsen. Markera också för skruvhålen.

Om det finns värmeslingor i golvet måste du finna dem först - innan du borrar! Använd multisökare. Toaletten kan annars limmas fast med t.ex. Sika-flex 11 FC eller motsvarande.

Under toaletten ska du också montera en plastlist, som du köper i närmaste vvs-affär. Till sist ska vattnet kopplas in.

1

Fäst en stor pappskiva framför röret. Här ska toaletten stå rakt ut från väggen, så vi markerar en mittlinje vinkelrätt ut från väggen. Vi dubbelkollar genom att mäta avståndet till väggen från linjen på två ställen.

2

Montera toaletten tillfälligt. Stryk först smörjfett eller silikon på röret i toaletten innan du trycker ner det i röret på golvet. Rätta in toaletten efter mittlinjen (eller finn en lämplig placering). Markera skruvhålen.

3

Borra 10 mm hål i markeringarna på pappskivan. Hålen ska luta lite. Kolla hur sneda hålen är på toalettstolen och försök få samma vinkel i golvet. Ta bort pappskivan och knacka fast pluggar i hålen.

4

Fäst en tätningslist av plast under toalettstolen. Den fästs med tejpremsor, som skärs av när toaletten står som den ska. Tätningslisten ser till att stolen får tät kontakt med golvet och att det inte bildas en springa mellan stol och golv.

5

När toaletten har satts på plats, drar du i de fyra skruvarna - men inte för hårt - och täcker dem med plastbrickor. Till slut ansluts röret från stolen till stoppventilen.

Material

•Toalett (Ifö Sign)
• Toalettsete
• Tetningslist i plast
• Evt. kjemisk metall
• Rustbeskyttende maling
• Smørefett
• Teip

Tidsförbrukning

Vi bytte ut denna toalett på endast några timmar.

Pris

Nya toaletter kan köpas för 1000 kr och uppåt.

Svårighetsgrad

Om du kan stänga av vattnet vid sidan av toaletten, så är det enkelt att byta ut den gamla och montera en ny.

Video

Byta toalettstol

Med distansbrickor är det lätt att få det i våg.

Använd fiskelina till den fastlimmade toaletten

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Toalettstol