Kakel badrum

Med kakel har du möjlighet att skapa ett personligt badrum. Vi visar dig hur du sätter kakel på golv eller väggar, och hjälper dig byta ut trasiga plattor.

  Badrumskakel - kakel till badrummet

  Kakel till badrummet ska gärna hålla i många år, och därför ska det självklart sättas upp på rätt sätt. En av de största utmaningarna är att få badrumskaklet att sitta helt rakt. Här gör du dig själv en stor tjänst genom att köpa en cirkellaser. Det är ett digitalt vattenpass som ritar helt raka linjer åt dig med hjälp av laser. När du sätter upp kakelplattor efter lasern kan du vara säker på att de hamnar rätt.

  Badrumskakel ovanpå badrumskakel

  Ska du ha nytt kakel i badrummet? Då ska du göra det på det enkla sättet. Badrumskakel kan nämligen sättas ovanpå de befintliga kakelplattorna. Det finns alltså ingen anledning att först riva ner de gamla kakelplattorna, när ett nytt lager ovanpå de gamla fungerar bra. Det är dock viktigt att ta reda på att de gamla plattorna sitter ordentligt fast, innan du sätter nytt badrumskakel ovanpå dem.

  LÄS OCKSÅ: Kakla om utan besvär

  Byt ut en söndrig kakelplatta

  Är olyckan framme kan en kakelplatta gå sönder. Det ser så klart inte bra ut med en söndrig kakelplatta, men lyckligtvis är den lätt att byta ut. Det gäller att lyckas ta bort den skadade kakelplattan utan att skada kakelplattorna som är runt den. Först borras 4-5 hål i plattan. Det försvagar den så mycket att den kan brytas loss med en flat mejsel. Därefter kan hålet rensas och fyllas med kakelfix, och den nya kakelplattan kan sättas på plats.

  Badrumskakel kan målas

  Om badrummet behöver fräschas upp lite, utan att behöva kakla om det, så kan de gamla kaklet målas. Det är dock inte alla typer av färg som går att använda till badrumskakel. Arbetet kräver en färg som tål vatten. Innan du börjar måla är det viktigt att kaklet är noga rengjort, och att all kakel tvättats med målartvätt.

  LÄS OCKSÅ: Målning av kakel i badrummet