Så lätt monteras toalettsitsen

Byte av toalettsitsen kan krångla en del. För det finns flera olika sorter och storlekar att välja mellan, och det är många lösa delar att hålla reda på under monteringen. Se här hur du säkert lyckas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En timme
Pris
1000 kronor

Intro

Vilken toalettsits passar till min wcstol? Under årens lopp har det tillverkats ett stort antal olika stolar och nu kan man välja mellan ett stort antal sitsar. Så därför är det klokt att först mäta sin sits och gärna rita av formen innan man ger sig iväg för att köpa en ny.

Instruktion

01
Skruvarna sätts i 5 Steg

Det finns sitsar av hård plast, mjuk plast, bakelit, trä och metall. Sitsar för vägghängda stolar, för stora stolar och för små. Sitsar för breda stolar, för långsmala stolar och för barnstolar. Sitsarna kan vara försedda med ljus, några (i Japan) kan spela musik och några har mönster. Det allra senaste, som dock är mycket praktiskt, är en sits med dämpare. Den ser till att sits och lock inte hamras ner i porslinet utan landar mjukt på det.

1

Mät wc-stolen. Stolarna är inte lika stora, och det är naturligtvis inte heller sitsarna. Det finns dock s.k. universalsitsar som passar någotsånär på de flesta stolar. Om sitsen ska passa perfekt är det viktigt att du vet vad toalettstolen heter, både namn och modellnummer. Om du inte vet detta får du mäta stolen, och det är måtten på bilden du måste ha. Skriv upp måtten och ta med lappen till affären. Är du riktigt smart klipper du en modell av tunn kartong eller papp av stolens yttre form och markerar hålen för beslagen på denna mall.

2

Klicka fast de två rostfria beslagen där de ska sitta på sitsen. Därefter i sticks plastbussningarna ner i hålen.

3

Vrid de gängade stängerna i beslaget tills det går att sticka ner dem i bussningarna. Sätt fast de övre gummipackningarna så at de hamnar mellan beslagen och wc-stolen.

4

Tryck försiktigt ner de gängade stängerna i plastbussningarna. Justera beslagen så att sitsen vilar med gummipackningen på wc-stolen och så att både sits och lock kan fällas upp utan att genast ramla ner.

5

Tryck upp en gummipackning med tillhörande bricka över den gängade stången från undersidan så att den hamnar mot stolen. Skruva därefter fast muttern så hårt du kan - men du får bara använda fingrarna.

02
En justering kan vara nödvändig 3 Steg

1

Fel: Fäll upp både sits och lock mot cisternen. Kontrollera att bägge kan stå upp när du släpper dem. De ska sitta parallellt med cisternen.

2

Rätt: Locket ska sitta parallellt med cisternen om sitsen har monterats på ett korrekt sätt.

3

Fäll ner sitsen mot stolen. Se efter att gummidämparna under sitsen ligger an mot stolen och att sitsen sticker ut lika mycket runt om.

Svårighetsgrad

Kan du bara lossa skruvarna är det lätt att byta toalettsits. Har de rostat fast kan du använda polygrip eller skiftnyckel – porslinet håller!

Tidsåtgång

Det tar bara cirka en timme.

Prisbild

Från 100 till 1 000 kr.

Video

TEKNIK: Montera toalettsits

En gör-det-självuppgift som blir färdig på 10 minuter

TEKNIK: Byta toalettstol

Med distansbrickor är det lätt att få det i våg

TIPS: Använd fiskelina till den fastlimmade toaletten

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Toalettstol