Intro
Instruktion
01
Gör så här omkaklet inte går upp till taket
2
Steg
Det är vanligt att kakelsättningen slutar mellan 30 och 70 cm från taket. Den sista biten är i regel putsad men kan även vara målad gipsvägg. Om du vill att ditt nya kakel ska gå hela vägen upp till taket måste du utjämna nivåskillnaden.
Det gör du lättast genom att köpa ett paket billiga plattor och fästa dem på väggen mellan den kakelklädda biten och taket. På så sätt eliminerar du nivåskillnaden. Detta medför förstås en del arbete, och du ska bland annat stryka ett tätskikt på väggen innan kaklet sätts. Men lösningen är mycket enklare än att riva bort varenda platta, jämna till väggen, förbättra tätskiktet och sedan kakla om.
Du kan köpa billigt kakel på nästan varje byggvaruhus, och du kan kanske komma över ett par paket överskottsplattor hos närmaste kakelleverantör eller plattsättningsfirma.
Ta bort ev.lös puts. Här har väggen tapetserats med en kraftig glasfiberväv, och den ska först bort.
02
Om en del kakelplattor inte sitter fast
3
Steg
Om det låter ihåligt när du knackar på en kakelplatta, så tyder det på att plattan inte har fullt fäste. Då kan du inte använda den som underlag för det nya kaklet. Om många plattor ger ihåligt ljud när du knackar på dem, tvingas du bita i det sura äpplet och knacka bort dem. Varenda en.
Det är visserligen ett stort arbete, som ofta tvingar dig att jämna till väggen. Men om plattorna inte sitter fast, är det stor risk att de lossnar, när du har satt upp det nya kaklet. Enstaka plattor knackas bort och hålet fylls med t.ex. gipsbruk.
Tabort den lösa plattan. Sitter den delvis hårt fast, har du nytta av em mejsel som lätt bryter bort den.
Fyll gipsputsbruk i hålet när du har rensat det. Bruket är lättbearbetat och härdar på högst 3 timmar.
03
Förbered väggen
4
Steg
Leta reda på alla ojämnheter på väggen. Håll ett vattenpass eller en rak bräda mot väggen och sätt märken överallt där något sticker ut från ytan.
Kolla med en måttstock hur kaklet ska fördelas (se rutan nedan). Från bänkskivan till taket kommer det nästan att gå jämnt upp med hela kakelplattor.
04
Sätt upp plattorna
8
Steg
Nu är det klart för plattsättning. Du kan börja vid bänken eller vid golvet, men hoppa över den nedersta raden till att börja med. Sätt i stället upp en rak list vågrätt där underkanten på den andra radens plattor hamnar. Det har du mätt dig fram till. Det är endast så som du kan vara säker på att plattorna hamnar vågrätt. Om du utgår från golvet eller bänkskivan överför du en ev. avvikelse från vågrätt till resten av kakelväggen. Och det syns när du kommer 8-10 rader upp.
Här sätter vi upp kakel på nät. Nio plattor sitter ihop på ett nät, men arbetet utförs precis likadant som när plattorna sätts en och en.
Palla upp en rak, hyvlad list så att ovankanten på den hamnar precis där den andra plattraden ska börja. Avståndet till listens ovankant ska vara en platthöjd plus den undre fogen och fogen mellan första och andra raden.
Fördela multikakelfix på väggen med en stålputsbräda eller bred spackel. Fixet har blandats efter anvisningarna på påsen.
Dra en tandspackel genom kakelfixet. När du trycker fast kakelplattorna med en lätt vridning fördelas fixet över plattornas baksidor.
Den första kakelraden (som är den andra) ställs på listen. Lägg på fogsnöret och tryck fast nästa rad ovanpå.
VIKTIGT! Du får inte klämma fogsnöret utan bara sätta plattorna mot det.
Pressa in kakelplattorna i flxet. Här används gummibräda för vi kan ju inte vrida in nio plattor på en gång. Gummibrädan fördelar trycket så att ingen platta trycks snett.
Kolla med jämna mellanrum att kakelraderna är raka och att de sitter lodrätt och vågrätt. Upptäcker du en skevhet är det viktigt att du rättar till den.
Sätt till sist upp den nedersta raden. För att inte kladda lägger vi kakelfix på en platta i sänder och trycker in plattorna en och en. En tejpbit håller fast varje platta medan kakelfixet härdar.
05
Väggen fogas
4
Steg
Fogen mellan kakelplattorna är nästan lika viktig som själva kaklet. Om du väljer ett ljust fogbruk får du ett helt annat resultat än om fogen vore mörk. Fråga där du köper kaklet vilken färg som rekommenderas till det valda kaklet eller lita på din intuition. Fogbruket blandas enligt anvisningarna på påsen, och precis som i går använder du omrörare och borrmaskin. Lägg på fogmassan och torka bort spill så snabbt som möjligt.
Pressa in lite wellpapp i den nedersta fogen. Den ska senare fyllas med silikon, och för att det inte ska komma fogbruk i den är det klokt att skydda den. Det kan du göra med t.ex. wellpapp.
Pressa in fogbruket i fogarna. Det gör du genom att dra ut bruket diagonalt över plattorna tills fogarna fylls igen. Undvik att föra spackeln lodrätt eller vågrätt för då skadas fogarna. Låt bruket få härda cirka en kvart innan du fortsätter.
Ta bort överflödigt fogbruk med svamp - men vänta som sagt en kvart, för annars löser du upp fogarna. Skölj hela tiden svampen i rent vatten och pressa ur det mesta innan du tvättar av väggen.
06
Foga med silikon
3
Steg
Maskera en bit av bänkskivan och den nedre kakelraden. Tryck in tejpen ordentligt, t.ex. med en skruvmejsel, så att det inte tränger in fogmassa på kaklet.
Fyll igen fogen med silikonfogmassa. Välj en som är avsedd för badrum. Spetsen på patronen skärs av snett så att öppningen motsvarar fogbredden.
Material
Förberedande arbete:
• Ev. primer och gipsputs
• Ev. kakel för utjämning
• Målartvätt
Kakeluppsättning:
• Kakel
• Multikakelfix
• Fogbruk
• Hyvlad list, 22 x 44 mm
• Silikonfogmassa
Specialverktyg
• Tandspackel
• Stålputsbräda
• Fogsats
• Omrörare till borrmaskin
Tidsförbrukning
En helg
Pris
Allt beror på kakelpriset, och kakel kostar från 75 kr/m2