Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Kakel på kakel

Kakel på kakel – du kan lösa det på en helg!

Tanken på att hacka ner kakel med hammare och mejsel, återställa de efterföljande skadorna på väggarna och sedan sätta upp de nya plattorna får de flesta att tappa lusten. Så kaklet får sitta kvar ett bra tag till, lång tid efter att plattorna blivit hopplöst omoderna.

Om du kan nicka igenkännande åt detta kommer du att älska denna metod. Du behöver nämligen inte ens riva ned det gamla kaklet för att kunna sätta upp det nya; du kaklar bara nytt ovanpå det gamla. Du slipper det krävande rivningsarbetet, men får likväl vackert nytt kakel på badrummet.

Läs också: Så får du kakelplattorna att sitta perfekt

Först måste du bara försäkra dig om detta

Det enda kravet för att metoden med kakel på kakel fungerar i just ditt badrum, är att det gamla kaklet sitter ordentligt.

Det kan du kontrollera genom att banka lätt på det, t.ex. med ett hammarskaft. Låter det ihåligt, sitter plattan löst, och då ska den bort innan du kan sätta en platta ovanpå. Men har du tur gäller det bara några få plattor. Dem tar du ner, fyller upp hålet med gipsputs och låter resterande plattor sitta. Då är du redo att förnya rummet med mer moderna plattor som kan täcka det gamla, trista kaklet.

Hämta den kompletta instruktionen: Kakel på kakel

I artikeln Nytt kakel utan besvär visar vi dig steg för steg hur du färdigställer din kakelvägg, hur du gör om det är lösa plattor inunder, hur du sätter de nya plattorna ovanpå de gamla, och hur du gör projektet fulländat med en fog. Om du följer vår guide kan du vara klar på en helg. Du får även en lista över material och specialverktyg du behöver för projektet.