Golvvärme

När det gäller golvvärme har du många alternativ. Ska den vara vattenburen eller elektrisk? Gjuten eller på golvskivor med frästa spår? Eller en variant som bygger lite på höjden. Här får du hjälp med alltihop.

    Alla artiklar om golvvärme

    Golvvärme – utnyttjar värmen till fullo

    Golvvärme är en behaglig form av uppvärmning, med många fördelar. Då värmen naturligt stiger uppåt utnyttjar du värmen till fullo med golvvärme. Dessutom kan det vara en möjlighet att frigöra plats där det tidigare stod vattenburna element och tog plats.

    Det kan vara ett ganska dyrt nöje att lägga golvvärme, men står du själv för byggandet kan du spara en del pengar. Oavsett om du väljer att lägga el-golvvärme eller vattenburen golvvärme, guidar vi dig hela vägen.

    LÄS MER: 24 experttips om golvvärme

    Vilken sorts golvvärme ska jag välja?

    Tidigare lade man bara golvvärme i betonggolv, och det fanns ofta bara i badrum. Så är det inte längre.

    Med den vattenburna golvvärmen och den snabba lösningen med elgolvvärme, blir golvvärmen utbredd till resten av huset med plastslangar i värmefördelningsplattor.

    Och det fina är att du kan installera golvvärmen själv. Vi visar dig t.ex. hur du lägger golvvärme under trägolv eller plattor.

    LÄS MER: Elektrisk eller vattenburen golvvärme?

    El-golvvärme

    De flesta elektriska golvvärmesystem kräver inte mer än 5 mm i bygghöjd. Därför är elgolvvärme lämpligt vid mindre renoveringar, som när det ska läggas nya plattor på ett befintligt badrumsgolv. El-golvvärme är också lämpligt i mindre rum, och där det inte är möjligt att dra vattenrör.

    Golvvärme läggs ut i tunna kablar, ledningsnät eller tunn värmefolie, som limmas på det råa golvet. Det kan vara ett betonggolv, ett golv av spånskivor eller det gamla trägolvet i vardagsrummet.

    Redaktionen rekommenderar: Installation av golvvärme

    Kablar och ledningsnät läggs i golvspackelmassa, medan du med värmefolien kan lägga golv ovanpå så snart den är utlag och inkopplad. El-golvvärme passar bra tillsammans med avancerade termostater med timer, som bara är igång när du är hemma.

    LÄS MER: 4 slags golvvärme på få millimeter

    Vattenburen golvvärme

    Du kan lätt få vattenburen golvvärme överallt i huset. De nyaste systemen är tunna, lätta att arbeta med och väger så lite att du kan få golvvärme även på övervåningen.

    Vilken typ av golvvärme kan samtidigt ha stor påverkan på din värmekostnad. Elgolvvärme kostar cirka tre gånger så mycket i drift som vattenburen golvvärme som ansluts till fjärrvärmen.

    Golvvärme under trägolv

    Ett trägolv är behagligt att gå på – men ett trägolv med golvvärme är snäppet bättre. Det är fortfarande ett utbrett missförstånd att effektiv golvvärme ska ha rör ingjutna i betong. Det finns nämligen golvvärmesystem speciellt utvecklade för trägolv, och de fungerar! Systemen har dessutom fördelar gentemot golvvärme i betong. Du kan nämligen ändra rumstemperaturen betydligt snabbare med golvvärme i ett trägolv.

    Värmen i trägolvet transporteras av plastslangar – pex-rör – som ligger precis under trägolvet. Men värmen blir jämnt fördelad tack vare värmefördelningsplattor – och det förhindrar att trägolvet får värmeränder. Värmefördelningsplattorna är 0,5 mm tjocka aluminiumplattor med ett spår som pex-röret pressas ned i. Tack vare aluminiumets goda värmeledningsförmåga fördelas värmen jämnt. Om du vill lägga golvvärme i ett befintligt trägolv är du alltså tvungen att först bryta ut de gamla golvbrädorna.

    LÄS OCKSÅ: Installation av golvvärme under trägolv

    Hitta felen i golvvärmesystemet

    Har du fått kalla fötter, även om du har golvvärme?

    Då är du inte ensam, för många av oss upplever att golvvärmen inte fungerar som den borde.

    Men du kan lätt själv söka dig fram till orsaken till problemet.

    Du behöver bara veta lite om principerna för ett golvvärmesystem innan du börjar leta efter de vanligaste orsakerna till att det blir fel.

    Läs mer om: Golvvärmen fungerar inte - hitta felet!