Toalettstol

Vi visar dig hur du byter en toalett eller monterar en vägghängd modell, och ger dig vägledning till hur du bland annat kontrollerar om din toalett läcker.

  Byt till en vägghängd toalettstol

  Det är enkelt att byta toalettstol. Och om du funderar på att skaffa en ny toalettstol ska du absolut överväga att uppgradera till en vägghängd toalettstol. Rengöringen blir mycket lättare, det är färre skrymslen och vrår och en vägghängd toalettstol tar inte mer plats än en vanlig toalettstol. Samtidigt är en vägghängd toalett stark och gedigen, eftersom den i själva verket inte är vägghängd utan faktiskt står på ett stativ på golvet.

  Avslöja om din toalettstol rinner

  Du kan prova att fästa en bit toalettpapper i toalettstolen, en bit ovanför vattnet. Blir det vått, sipprar vattnet långsamt ut – förblir det torrt är allt i sin ordning.

  Så gör du när en toalett rinner

  En rinnande toalett kan verkligen belasta din vattenräkning. Om du har konstaterat att din toalettstol rinner, kan problemet bero på två saker. Antingen är inloppsventilen sönder eller så är det utloppsventilen. När du ska byta ut eller reparera något på din toalettstol är det viktigt att vattentillförseln är stängd. Det görs oftast genom att vrida på en ballofix-hane.

  LÄS OCKSÅ: Toaletten rinner - så stoppar du det

  Montering av toalettstol med lim

  Ska du montera en traditionell toalettstol ska du limma fast den i golvet. Det finns ingen anledning att borra i golvet och riskera att träffa rören till golvvärmen. Det är väldigt viktigt att golvet är helt fritt från smuts och fett, annars fäster inte limmet. Använd ett bra montagelim för montering av toalett.

  LÄS OCKSÅ: Så sätter du fast toalettstolen

  Byt toalettstol och spara pengar

  Om du har en toalettstol av äldre modell som spolar med 8-9 liter vatten, kan du spara runt 1000kr per år genom att gå över till en modern toalett som endast använder 3-4 liter vatten. Och eftersom dessa finns att köpa för runt tusenlappen så tjänar du in utgifterna på bara ett år!