Förnya ditt badrum och gör det billigt

Du behöver inte tömma bankkontot och leva på gröt när du vill förnya ditt badrum. Det kan faktiskt göras rätt billigt. Se här hur långt du kommer för 3000, 6000 resp. 9000 kr.

Före
Mörkt, slitet och rörigt. Det 40 år gamla badrummet fungerade, men det var trist och tråkigt.

Efter
Ljust, läckert och inbjudande. Glasväggen ersatte duschdraperiet, som tog en del av ljuset, och den nya duschen är både smart och elegant.

Intro

Det kan vara svindyrt att bygga om badrummet. Tusenlapparna flyger iväg så snabbt att du får andnöd, när du ber yrkesfolk renovera och bygga om ett badrum från 60-talet.

Stirra dig inte blind på den gamla inredningen, och vänta med att tömma bankkontot och plundra barnens spargris. Det behöver inte vara så dyrt att bygga om, för du måste ju inte börja om från början.

Se lite kreativt på ditt badrum. Det mörka kaklet kan se fräscht ut om du målar taket skinande vitt. Ett badrumsskåp kostar inte en förmögenhet, och en ny belysning kan betyda mycket. Det gjorde det i detta badrum. När vi sedan använde ytterligare 3000 kr fick vi nya klinker och en ny toalett. Och för ytterligare 3000 kr blev badrummet som nytt. Totalpris: cirka 9000 kr.

Ljus, rymd och ny stil

En ommålning av taket gör badrummet ljust, och när vi sätter in vita skåp kommer det blå kaklet till sin rätt.

Det gamla badrummet är mycket mörkt, och till att börja med vill vi ha det fräschare och ljusare.

Den radikala lösningen skulle vara att byta ut det blå kaklet på väggarna, men eftersom plattorna är hela ger vi dem en chans och låter dem sitta kvar. Vi målar i stället taket skinande vitt, och budgeten tillåter att vi köper ett nytt tvättställ, ett par vita skåp och rostfria tillbehör som ersättning för alla gamla plasthållare etc.

Vi döljer också rören under taket i en låda och skaffar nytt duschdraperi. De 3000 kr räckte till alla inköp, men vi fick en hel del jobb med att måla och snickra. Men snyggt blev det!

Vad ska det kosta?

Du kommer långt för ett litet belopp. För endast cirka 3000 kr målar vi väggarna och taket. Vi byter ut tvättställ, skåp, spegel och lampa. Genom att lägga till ytterligare 3000 kr kan vi lägga nya klinker på golvet och få en ny toalettstol. De sista 3000 kr ger oss en glasvägg på badkaret och ny, läcker duscharmatur.

3000 kr

Vitt tak och nytt tvättställ

Vilken skillnad! Den första insatsen skapar ljus och rymd i badrummet.

6000 kr

Nya klinker och snål toalettstol

Nästa steg ger oss nya klinker på golvet och ny snålspolande toalettstol.

9000 kr

Duschvägg av glas och läcker duscharmatur

Lyxigare stil med en glasvägg på badkarskanten och en ny, läcker dusch. För de sista 3000 kr.

Instruktion

01
Ytorna spacklas - 100 kronor 3 Steg

Förr i tiden var det vanligt att man putsade väggar och tak med putsbruk. Det gav en stark och något grov yta, vilken kan få ett rum att se lite gammaldags ut.

Genom att i stället spackla väggarar och tak med lättspackel skapar vi släta ytor, som är moderna i dag.

Men först fyller vi igen ev. hål och sprickor med putsbruk eller gipsbruk.

1

Flnnan vi målar täcker vi över kaklet på väggarna med plast, som vi sätter upp med maskeringstejp längs kanten - hela vägen runt. På golvet lägger vi papp, men det går även bra med målarfilt, som genast suger till sig ev. spill.

2

Spackelmassan fördelas på väggarna och i taket med en bred spackel till ett jämnt skikt när ev. hål har lagats. Ju mera spackeln vinklas, desto tjockare blir skiktet.

3

När spackelmassan har härdat slipas ytan slät. Använd slipkloss eller slipplatta med handtag. Är det högt i tak, behöver du en slipplatta med förlängningsskaft.

02
Sätt upp väv - 150 kronor 1 Steg

Du kan måla direkt på den spacklade ytan, men genom att först lägga på en glasfiberväv får ytan lite struktur, samtidigt som den förstärks.

Vävlimmet rullas ut på underlaget och den grovt skurna väven stryks fast i limmet. Därefter renskär vi den i hörnen. Vi sätter upp väven med överlappning och skär igenom de båda skikten på en gång för att få en perfekt skarv. Lite akrylfogmassa rundar av mot kaklet.

1

Glasf berväven sätts upp med våtrumslim. När limmet har rullats på, trycks väven fast med en mjuk spackel eller borste. Sätt våderna med 5-10 cm överlappning, så att du kan skära igenom dem och få en osynlig skarv.

03
Tak och vägg målas - 300 kronor 2 Steg

Inte alla badrum har fönster, och finns det fönster är det ofta litet och försett med mjölkvitt glas. Resultatet är att badrummet blir mörkt. Ju fler ljusa ytor man har i badrummet, desto ljusare intryck ger det för då reflekteras ljuset från belysningen på de vitmålade ytorna.

Här är kaklet blått, så vi målar taket och väggen ovanför med väggfärg glans 10, som lätt kan torkas av.

1

Vi börjar med att grundmåla väven med särskild grundfärg för väv. Den är billigare än väggfärg och fyller väven ordentligt. Först målas längs kanterna och i hörnen med pensel, sedan rullas hela ytan.

2

Därefter målar vi två gånger och då får vi helt släta och fina ytor. Även nu stryker vi längs kanterna med pensel och rullar genast - medan färgen är våt - för att få en osynlig övergång.

04
Radiatorn målas - 200 kronor 2 Steg

Det går utmärkt att måla en radiator och rören till den med pensel, men det är lättare och går snabbare om du sprutar på färgen. Då får du också en snyggare och blankare yta.

Innan du spraymålar är det viktigt att du maskerar ordentligt för färgpartiklarna sprids överallt. De hamnar också i dina lungor om du inte använder mask och vädrar medan du målar.

1

Vi skyddar väggen bakom radiatorn med papper. Till skillnad från plast är papper rätt styvt och suger till sig överflödig färg, så att den inte rinner ner på golvet. Först slipar vi radiatorn så att ytan bir slät och matt.

2

Först sprayar vi med matt grundfärg. När denna har torkat lägger vi på den blanka färgen i tunna, tunna skikt. Mellan varje skikt tar vi paus så att färgen hinner torka. Läs noga anvisningarna på din sprayburk.

05
Tillbehör och spegel - 550 kronor 4 Steg

Spegeln och alla tillbehör ser gamla ut. Den runda spegeln, som är kantad med plast (liksom alla tillbehör), tas ner och ersätts med en enklare och större spegel, som får badrummet att verka större. Även nya tillbehör som toalettrullehållare och handdukshängare av stål ger badrummet ett modernare stuk.

1

Den nya handduksstången skruvas fast. Där det är möjligt återanvänder vi de gamla hålen. Ny hål borras med kakelborr utan slagfunktion. Maskeringstejp på kaklet gör att borren inte glider.

2

De gamla hålen fylls igen om de inte kan användas. Det är bäst att använda en hård reparationsmassa som kemisk metall eller glasfiberspackel.

TIPS: Är kakelplattorna vita kan du med fördel använda fyllmedel för gelcoat.

3

Den nya spegeln hänger i ett beslag, som sätts på baksidan av spegeln och därefter hakas fast på en krok, som vi har skruvat fast på väggen.

TIPS: Om fogarna är breda och krokarna smala kan du fästa dem i en fog.

4

Spegeln hängs upp på krokarna. Beslaget gör det möjligt att justera spegelns placering i sidled tills den hänger precis ovanför tvättstället.

TIPS: Fäst ett par filttassar nertill på baksidan av spegeln, så hänger den lodrätt.

06
Tvättställ och skåp - 1000 kronor 2 Steg

Tvättstället signalerar 60-tal, och när man i dag kan köpa både tvättställ och tillhörande skåp för 500-600 kr, så vore det väl dumt att inte byta ut det gamla tvättstället? Vi kompletterade med en ny kran för cirka 300 kr. Nytt tvättställ med skåp och ny kran är rena lyftet, och dessutom är det tacksamt att få extra förvaringsutrymme.

1

Skåpet hängs upp på väggen med de medföljande beslagen. Idealisk höjd för ett tvättställ är 85-90 cm över golvet. Innan tvättstället läggs på plats i skåpet, lägger vi en sträng sanitetskitt på skåpet. Det skyddar skåpet mot fuktangrepp.

2

Kran, slangar, avloppsrör och vattenlås monteras. Numera levereras de flesta kranar med armerade flexrör, som är lättare att skruva fast.

TIPS: Kolla i förväg om det gamla vattenlåset passar till det nya tvättstället.

07
Nytt toalettskåp - 550 kronor 3 Steg

Det är massvis av saker som ska förvaras i ett badrum - handdukar, toapapper, hygienartiklar och mycket annat. Även om vi har fått ett skåp under tvättstället, så behövs ytterligare plats för tvål, schampo, tandkräm, deodoranter, parfym,

hårborstar etc. Sådant har tidigare stått i en öppen furulåda - och samlat damm. Vi sätter därför upp ett nytt, vitt skåp med topphängd lucka. Det ser elegant ut och är mycket praktiskt.

1

Beslagen för skåpet skruvas fast på väggen. Oavsett om du använder de gamla hålen eller borrar nya, så ska du använda nya pluggar så att skruven biter.

VIKTIGT! Du bör välja ett skåp som tål att hänga i det fuktiga badrummet.

2

Gångjärnen skruvas fast i skåpet och på luckan. Därefter justeras luckan så att den hänger som den ska och sluter tätt. Välj ett handtag som passar till handtagen på skåpet under tvättstället. Det medverkar till ett enhetligt intryck.

3

3000 kr

Efter
Ett sprillans nytt badrum- ja, nästan. Med endast få nya saker och en dags arbete förvandlades badrummet, men vi fick smak för mera. Se följande sidor.

08
Nya klinker - 1400 kronor 5 Steg

Ny toalett och nytt golv

Nästa steg i vår renovering av badrummet är läggning av nytt golv och en ny toalett som sparar vatten.

Den gamla toalettstolen och det mönstrade mosaikgolvet nästan sticker i ögonen, nu när vi har moderniserat med vitt tak, nytt tvättställ och nya skåp.

Det är därför dags att gräva lite till i plånboken. För att lägga vita klinker på mosaiken och byta till en ny snålspolande toalett behöver vi ytterligare 3000 kr. Vår budget växer och hamnar därför nu på 6000 kr.

Trots det högre priset ligger vi långt under vad det normalt kostar att renovera badrum. Men vi får ändå ett ljust och vänligt badrum med lyxig toalettstol som snålar på vattnet.

Vi har tur för den gamla mosaiken sitter fast ordentligt, och det innebär att vi kan lägga nya klinker direkt ovanpå. Först kollar vi att fallet till brunnen är korrekt, för annars ska mosaiken upp, golvet rätttas till och ny fuktspärr läggas. Nu tvättar vi rent med målarsoda för att få bort tvålrester, sedan kan vi lägga klinker.

1

Den gamla golvbeläggningen tvättas noga för vi vill ha bort kalk- och tvålrester. Om ytan är glaserad bör den slipas lätt, t.ex. med excenterslip och grovt slippapper, innan kakelfix läggs på.

2

Genom att vara noga med mätning, göra provläggning och sätta märken får vi fram ett läggningsmönster med lika breda plattor längs långsidorna. Vi lägger på ett tunt skikt kakelfix med borste och låter det sitta över natten.

3

Vi lägger de första plattorna mitt på golvet efter vår markering, och arbetar oss ut mot sidorna. Kakelfixet läggs på med tandspackel. Plattorna justeras tills fogbred-den blir lika stor innan de trycks fast.

4

Längs väggarna, runt rör och vid dörren skärs plattorna till med kakelskärare eller vinkelslip.

TIPS: Vänta med att lägga på kakelfix tills du har kollat att de tillskurna bitarna passar.

5

Hela golvet ska fogas när kakelfixet har härdat ett dygn. Efter cirka en timme tas överflödig fogmassa bort med fuktig svamp, och nästa dag polerar vi bort den vita hinnan med rena trasor.

09
Snålspolande toalett - 1600 kronor 5 Steg

Det gamla toaletten använder mycket vatten varje gång man spolar, och utseendet är gammaldags med synligt vattenlås.

Vi byter därför ut stolen och sätter in en modern, snålspolande variant med två spolvolymer. Vattenlåset är inbyggt. Det ger ett läckrare utseende och blir lättare att hålla den rent. Vi fann stolen på erbjudande med soft close sits.

1

Vi ersätter den gamla manschetten i avloppsröret, även om den passade i storlek. Anledningen är att en ny manschett har en smidig gummipackning, som ser till att sluta tätt mot toaletten och därmed förhindra dålig lukt att stiga upp.

2

Toaletten ställs på plats och vi markerar för skruvhålen. En penna är för tjock för att stickas ner genom hålen i stolen, så vi tar en tunn pensel med lite färg. Om det finns värmeslingor i golvet ska du vara försiktig när du borrar.

3

Toaletten lyfts bort och de fyra hålen borras. Välj en borr som passar de pluggar som hör till skruvarna. Borra utan att använda slag. Toaletten sätts tillbaka och ställs på små plastbrickor tills den står vågrätt. Skruvarna dras åt försiktigt.

4

Den nya soft close toalettsitsen sätts fast på stolen. När skruvarna har stuckits igenom justeras sitsen och muttrarna på undersidan dras åt. Nu kan vattnet anslutas och toaletten är klar.

TIPS: Du bör ha en slangpackning i reserv.

5

6000 kr

Efter
Nu ser det ut som om badrummet är nybyggt. Modernt tvättställ och toalettstol, vitt tak och golv och rena linjer. Fortsätter du, så blir det

10
Ny duscharmatur - 1600 kronor 2 Steg

Lite lyx i badrummet

Der är ren wellness att ligga i ett badkar, men till vardags är det duschen som gäller. Med en glasvägg får vi en duschplats i badkaret.

De två första etapperna i projektet har varit rena lyftet för badrummet, som flyttats fram från 60-tal till 10-tal. Nu är det modernt och motsvarar dagens krav. Vi kunde ha stoppat här.

Men med 3000 kr till, som får upp totalbudgeten till 9000 kr, gör vi badrummet lite mer exklusivt.

Vi har behållit badkaret. Det är skönt att låta kroppen sjunka ner i ett varmt bad - ren wellness, som det heter i dag. Till vardags nöjer vi oss med en dusch, som går snabbare och inte kräver så mycket vatten. Problemet är duschdraperiet, som inte riktigt håller tätt, vattnet rinner ut på golvet. Lösningen är en glasvägg mellan badkaret och taket. Vi avslutar med att montera en läcker duscharmatur.

Den nya armaturen ska ha en kran, så att vi kan tappa upp vatten i badkaret, men den ska också ha ett uttag för dusch. Urvalet är lite begränsat och du måste hålla ett öga på reor och erbjudanden för att få en armatur billigt.

Om du också vill ha en fast dusch, ska du mäta avståndet från badkaret till taket, så att du vet att den får plats.

1

Du kan själv byta ut kranen, men då är det viktigt att du kan stänga av vattnet. Ta med den gamla kranen när du köper ny, för då kan du jämföra avstånden mellan de ingående rören.

2

Beslagen för duschstången fästs på väggen ovanför kranen, och därefter kan duschstången sättas på plats. Mellan vår kran och duschstången sitter en flexibel slang, som gör att höjden kan justeras.

11
Vägg av glas - 1400 kronor 5 Steg

Glasskivan, som ska ersätta duschdraperiet, ska vara härdad av typ säkerhetsglas. Den beställer du av en glasmästare för du kan inte själv skära den. Räkna med en leveranstid på ett par veckor.

Glaset hålls på plats av skenor, som limmas på badkaret och skruvas fast i taket. Glaset ska vara 15 mm kortare än avståndet från tak till badkar.

1

Mät upp för glasskivan i god tid, för det är ett par veckors leveranstid. Höjden ska vara 15 mm mindre än avståndet från badkarskanten till taket, så att du får plats för skenorna. Vår glasskiva täcker nästan halva badkaret, så den skyddar mot vattenstänk.

2

Den ena skenan limmas fast på badkarskanten med monteringslim. Listen hålls på plats i cirka ett dygn med stark tejp medan limmet härdar.

VIKTIGT! Monteringslimmet ska vara starkt och kunna fästa på stål och emalj.

3

Listen upptill skruvar vi fast i taket, lodrätt ovanför den på badkaret. Det gäller att vara noga med mätningen för du kan inte vrida glaset. Markera med laservattenpass eller använd en lodlina för att hamna rätt.

4

Glasskivan skjuts in i skenorna när limmet som håller badkarslisten har härdat (det tar minst ett dygn). Glaset ska stå på plastbrickor och vi skjuter in det tills det står ett par millimeter från väggen.

5

Glasskivan justeras tills den står centrerad mellan prof lerna och därefter fogar vi med sanitetssilikon på båda sidor. Samma procedur upprepas i taket, och till sist fogar vi mellan glaset och väggen. Fogen slätas ut med en fogbricka.

Material

3000 kronor

Detta har använts till ytorna spacklas
• Putsbruk/gipsbruk (för större lagningar)
• Lättspackel för våtrum
• Slippapper korn 120

Detta har använts till sätt upp väv
• Våtrumslim
• Glasfiberväv
• Akrylfogmassa

Detta har använts till tak och vägg målas
• Grundfärg för väv
• Vit väggfärg, glans 10
• Akrylfogmassa

Detta har använts till radiatorn målas
• Sprayfärg, grundfärg
• Sprayfärg, vit blank
• Skyddspapper
• Maskeringstejp

Detta har använts till tillbehör och spegel
• Spegel, 60 x 80 cm
• Handduksstång
• Hållare för toalettpapper
• 3 krokar
• Skruvar och pluggar

Detta har använts till tvättställ och skåp
• Tvättställ med skåp
• Ny kran
• Nytt vattenlås

Detta har använts nytt toalettskåp
• Vitt skåp, 40 x 60 x 30 cm med topphängd lucka
• Skruvar och ev. beslag till skåpet

6000 kronor

Detta har använts till nya klinker
• Klinker
• Kakelfix
• Fogmassa
• Silikon
• Kakel- och klinkertvätt

Detta har använts till snålspolande toalett
• Toalettstol, Ifö Cera - på erbjudande
• Toalettsits med soft close
• Slang för anslutning av vatten
• Manschett för avloppsrör
• Silikonfogmassa

9000 kronor

Detta har använts till ny duscharmatur
• Ettgrepps duscharmatur med utkast till badkar
• Duschslang, hållare och stång
• Fast dusch på stång

Detta har använts till vägg av glas
• 6 mm härdat säkerhetsglas
• 2 monteringsskenor
• Vitt monteringslim
• Klar silikon, typ sanitetssilikon

Video

TEKNIK: Bredspackling

Uppgiften kräver flera spacklar och en stor portion tålamod

Video

TEKNIK: Sätta upp glasfilt

Med en smart teknik blir skarvarna osynliga

Video

TEKNIK: Målning av element

Med tunna lager får du en helt slät yta

Video

TEKNIK: Kakel på vägg och golv

Dela in ytor i fält. Då har du koll på linjerna.

Video

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Video

TEKNIK: Byta toalettstol

Med distansbrickor är det lätt att få det i våg

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum